Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
14. 7. 2008,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 7. 2008, 16.12

8 let

Stoner zmagoslavno maršira naprej

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na nemškem Sachsenringu je Ducatijev dirkač Casey Stoner nadaljeval svoj zmagoviti pohod. Tretji pole position zapored in tretja zmaga zapored lahko močno skrbita tekmece.

Z novim triumfom je Avstralec vnovič potrdil, da njegova vrnitev med žive ni bila muha enodnevnica, temveč tista prava vrnitev v boj za naslov svetovnega prvaka. Fascinantna je predvsem njegova trenutna forma, saj ima v zadnjih treh dirkah stoodstotni izkupiček. Čeprav je Casey zmagal v deževnih razmerah, pa je bil najhitrejši tudi na kvalifikacijah, ko je bila steza popolnoma suha. Ducatijev Desmosedici je torej po krizi na začetku sezone postal konkurenčen v vseh vremenskih pogojih, kar vsekakor lahko skrbi konkurenco. V drugem delu sezone ji vsekakor ne bo lahko. A ob tem je treba poudariti, da Stoner skoraj gotovo ne bi zmagal, če bi na dirki ostal lanski zmagovalec VN Nemčije, Hondin Dani Pedrosa. Španec je namreč v dežju razred zase, ob predpostavki, da ostane na motorju. Na Sachsenringu se je najprej bliskovito izstrelil iz štartnega bloka in si takoj nabral dve sekundi prednosti. Njegov naskok se je po šestem prečkanju štartno-ciljne črte povečal na 7,5 sekunde, nato pa je zanj prišla nočna mora. V enem izmed ovinkov je padel in zabeležil prvo ničlo letos. Po dirki se je pridušal, da je bila nesreča nekoliko čudna: samo dotaknil se je zavore in je padel. Nič ni pomagalo, da je imel sicer dober občutek, da se je prednji del motocikla perfektno odzival in da je užival v dežju. Le zadnji del mu je nekoliko odnašalo.

Po Danijevem padcu je primat prevzel Stoner in preostalih 23 krogov prekrižaril do zmage. Ker je imel Casey trdo različico gume, je potreboval nekaj časa, da se zmes ogreje in začne delovati optimalno. Tudi zaradi tega Ducatijev dirkač v prvem delu ni bil konkurenčen za zmago. Zelo očitno je bilo, da je bil tokrat Pedrosa za Avstralca preprosto prehiter, a žal tudi za svojo hondo, ki ni mogla več slediti njegovemu tempu, zato ga je vrgla iz sedla. Stoner je z novim vrhunskim rezultatom še zmanjšal zaostanek za vodilno dvojico in je na poti na sam vrh. Čeprav ima pred liderjem Valentinom Rossijem 20 točk primanjkljaja, pa je strahospoštovanja vredna predvsem njegova trenutna forma. Kdo bi se ne bal dirkača, ki je zmagal trikrat zapored tako na kvalifikacijah kot na dirki? In to v suhih in deževnih razmerah! Rivali se bodo začeli prepričevati, da je fant nepremagljiv in da lahko na triumf računajo le v primeru Avstralčeve napake ali tehnične okvare. Kar pa je vsekakor slaba popotnica za drugi del sezone, ko se bo odločalo o svetovnem prvaku. Pa tako dobro jim je kazalo, ko je bil Stoner v krizi …

Zagotovo bosta morala še veliko postoriti Rossi in Yamaha. Italijan je v Nemčiji štartal šele iz tretje vrste in na koncu izvlekel odlično drugo mesto. Novih 20 točk je pomenilo prevzem primata v prvenstvu. V ameriško Laguno Seco, ki bo na sporedu že ta konec tedna, odhaja torej kot novi vodilni in s 16 točkami prednosti pred Pedroso in 20 pred Stonerjem. A to ni veliko, če vemo, da je do konca sezone še 8 dirk. Tretjo stopničko si je na Sachsenringu pridirkal Suzukijev Chris Vermeulen, kar je njegov prvi podij letos. To mu je uspelo iz pete štartne vrste, s čimer je potrdil svoj deževni pedigre. Poleg Pedrose je bil velik osmoljenec VN Nemčije tudi Rossijev moštveni kolega Jorge Lorenzo, ki prav tako ni končal dirke. In je po 10 dirkah že začel izgubljati stik z vodilno trojico, za Valentinom ima že 73 točk zaostanka, kar je praktično že tri zmage.

Medtem ko je večina dirkačev MotoGP že poletela proti Laguni Seci, pa se bo moral Pedrosa ustaviti v Barceloni na podrobnejših pregledih, saj naj bi imel zlomljen prst in gleženj. Ne le, da je fant izgubil primat v prvenstvu, temveč je vprašljiv tudi njegov nastop v Laguni Seci. Če so poškodbe hujše, pa bo imel po VN ZDA mesec dni časa za rehabilitacijo, saj dirkače čaka poletni premor pred nadaljevanjem sezone v češkem Brnu, ki bo na sporedu 17. avgusta.

Ne spreglejte