Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
25. 10. 2009,
17.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 25. 10. 2009, 17.21

8 let

Stara kokoš znesla deveto jajce

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S tako slikovito prispodobo je Valentino Rossi pospremil svoj deveti naslov svetovnega prvaka in mimogrede zaprl usta tistim, ki so že začeli oznanjati, da je fant prestar za dirkanje v MotoGP.

Sicer drži, da je Rossi v primerjavi s svojimi rivali že pravi veteran: Valentino je letos dopolnil 30 let, medtem ko sta Casey Stoner in Dani Pedrosa šest let mlajša, Jorge Lorenzo pa celo osem. A iz stare kokoši ponavadi pride najboljša juha, kakor je pisalo na Rossijevi majici po koncu dirke v Sepangu. Italijan je na predzadnji dirki sezone zasedel tretje mesto, kar je bilo dovolj za osvojitev devetega naslova svetovnega prvaka v njegovi 14 let trajajoči karieri.

Še bolj impresiven je podatek, da je Rossi v desetih letih tekmovanja v kraljevskem razredu sedemkrat postal svetovni prvak, dvakrat pa je bil svetovni podprvak. Kaj bo počel italijanski superšampion v prihodnosti, je jasno samo za naslednjo sezono, za katero ima že podpisano pogodbo s tovarniško Yamaho.

Valentino je po dirki v Sepangu namignil, da bi znal še za dve leti podaljšati sodelovanje s sedanjim konstruktorjem. A prav pred kratkim je v javnost za leto 2011 lansiral tudi dve drugi možnosti: prestop v formulo 1 k Ferrariju ali pa preklop k tovarniškemu Ducatiju v MotoGP. Končna odločitev naj bi padla junija prihodnje leto. Sedaj pa je čas za slavje.

Osmoljenec Lorenzo Zmagovalec VN Malezije, Ducatijev Casey Stoner, se je kljub svoji fantastični predstavi – vso konkurenco je za seboj pustil za več kot 14 sekund - razumljivo znašel povsem v senci Rossijeve velike zmage, a tako pač je. Podobno se je pred kratkim zgodilo Marku Webbru v formuli 1, ko je zmagal na VN Brazilije. A glej ga zlomka, vsi so govorili bolj kot ne o novopečenem svetovnem prvaku Jensonu Buttonu, ki je zmogel vsega peto mesto. Največji osmoljenec Sepanga pa je prav gotovo Jorge Lorenzo, ki je verjel, da bo lahko boj za naslov prvaka prestavil na zadnjo dirko sezone v domačo Valencio, a se mu računica ni izšla. Začuda se je nanj v ključnem trenutku zgrnila vsa smola tega sveta.

Malo pred štartom mu je odpovedal motor, zato je moral presedlati na drugega. Ker se mu časovno ni izšlo, da bi še pravočasno prišel na štart, je bil prisiljen začeti iz zadnjega, sedemnajstega mesta, četudi je na kvalifikacijah zasedel drugo pozicijo. Ko se je začelo zares, je Lorenzo bliskovito štartal, prav hitro prehitel rivala za naslov prvaka Rossija, ki je po slabem štartu s pole positiona strmoglavil na osmo pozicijo, nato pa ga je na poti na vrh ustavila ''tehnika''. Sredi dirke se je oprijem zadnje gume drastično zmanjšal in v vodo so padle vse možnosti, da bi se lahko z Rossijem in Pedroso boril za končno drugo mesto. A četudi bi mu to uspelo, bi Rossi vseeno postal prvak. Odločitev bi namreč lahko prestavil v Valencio samo, če bi zmagal, Valentino pa bi moral osvojiti peto mesto ali slabše. Jorgeja je potrebno kljub porazu v prvenstvu pohvaliti, saj je v primerjavi z lansko sezono napredoval. Prav zaradi njega pa smo v letošnji sezoni gledali kar nekaj epskih dvobojev z Rossijem.

V Valencii zna biti še kako vroče

Španec pa pred zadnjo dirko v Valencii (8. november) ne bo imel mirnega spanca. Dobro se namreč zaveda, da mu lahko Stoner prav na finalu iz rok izpuli tudi tolažilno nagrado: naslov svetovnega podprvaka. Lorenzo ima pred zadnjo dirko 25 točk prednosti pred Caseyjem, na voljo pa jih je še prav toliko. Matematika je preprosta: če Stoner zmaga v Valencii, Lorenzo pa odstopi ali ostane brez točk, bo podprvak Stoner.

Fanta bosta sicer imela isto število točk, a bi v tem primeru imel Avstralec večje število zmag (5:4). Takšen scenarij ne bi bil veliko presenečenje, če vemo, da je bil Stoner na zadnjih dveh dirkah nepremagljiv, Lorenzo pa je letos v ključnih trenutkih odpovedal. Fant je zabeležil kar štiri ničle (Rossi samo dve), zadnjo dve dirki nazaj na Phillip Islandu! Za nameček pa bo pod velikim pritiskom domače javnosti ...

Ne spreglejte