Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
19. 12. 2007,
18.17

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 18.17

8 let, 1 mesec

Rudi Zavrl: Počakal bom na odločitev Katanca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kdo bo vodil slovensko nogometno reprezentanco v bližajočih se kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu v JAR leta 2010?

Nedaven razgovor predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) Rudija Zavrla in selektorja Matjaža Keka naj bi dokončno končal vsa namigovanja o vrnitvi Srečka Katanca, ki so na začetku decembra opazno burila duhove slovenske javnosti. Sodeč po pogovoru, ki smo ga z dolgoletnim predsednikom NZS opravili na tradicionalnem novoletnem srečanju v ljubljanskem hotelu Slon, stvari še zdaleč niso dokončne ...

Koledarsko leto 2007 se počasi izteka. Je že napočil čas, ko lahko potrdite, da je konec vseh ugibanj okrog tega, ali bo Matjaž Kek še naprej selektor članske izbrane vrste ali ne? Nobena skrivnost ni, da si NZS in pa slovenska športna javnost želita, da bi Katanec spet prevzel mesto selektorja, to pa nikakor ne zmanjšuje kredibilnosti pravega selektorja, s katerim imamo veljavno pogodbo. Mi smo Katancu ponudili pogodbene obveznosti, sedaj pa je zadeva na njegovi strani. Kolikor sem sam informiran, je povedal, da se njegov čas za odločitev izteka, krog držav, v katerih bi lahko deloval, pa primerno temu oži.

Bo torej potrebno počakati do četrtka, 20. decembra, ko naj bi tvorec nekdanje slovenske nogometne pravljice, vsaj tako je naznanil slovenski javnosti, podal končno odločitev? Tako je. Mi bomo vsekakor počakali na njegovo končno odločitev in potem primerno temu reagirali. Na njegovo odločitev vsekakor ne moremo vplivati, tako da še ne vem, kaj se bo zgodilo. Vse naj bi bilo jasno najkasneje v petek.

Torej tudi po vašem nedavnem skupnem sestanku s sedanjim selektorjem, na podlagi katerega je tudi NZS podala uradno izjavo za javnost, še vedno ni potrjeno, da bo še naprej na mestu selektorja Matjaž Kek? Ne, ni še. Počakajmo do petka.

V minulih dneh se je dalo v časopisnih vrsticah razbrati tudi imena nekaterih drugih kandidatov. Med njimi je bilo zaslediti tudi ime trenerja Napolija Edija Reje ... To nima prav nikakršnih realnih osnov in je bolj produkt novinarskih idej. Pogodbo z NZS ima Kek in ostaja v tem kontekstu, ki sem ga poprej omenil, selektor članske izbrane vrste.

V uvodnem nagovoru na novoletnem srečanju NZS, ki je v Ljubljani med štirimi stenami zbralo večino vodilnih delavcev v slovenskem nogometu, ste dejali, da se dosežki v iztekajočem letu ne smejo gledati le skozi prizmo (ne)uspehov moške članske reprezentance, ampak se je potrebno uzreti, da je bilo na mnogih drugih področjih (delo z mladinci, izboljšanje infrastrukture, mali nogomet, mednarodne dejavnosti ...) veliko obetavnih dejavnikov. Vseeno ostajajo igre Kekove čete v središču razmišljanj slovenskih ljubiteljev nogometa ... To je tudi za razumeti, je pa po drugi strani res, da je reprezentanca v letih 2000 in 2002 s svojimi uspehi postavila zelo visok prag. Uspehi so bili res lepi, pomenijo pa istočasno tudi veliko breme za vse kasnejše generacije, saj bo to zelo težko ponoviti. Ne glede na vse, verjamem da smo v letu 2007 izklesali kakovostno reprezentanco, tako da vsekakor upam, da se bo stanje na tem področju v kratkem izboljšalo.

Nekdanji izbranci Srečka Katanca so nabirali izkušnje in kilometrino v malodane nespremenjeni začetni postavi že leta pred največjimi uspehi slovenskega nogometa. Bo podobna usoda doletela tudi igralce v sedanji reprezentanci, ki je opazno pomlajena? Jedro reprezentance je sestavljeno iz nogometašev, ki so stari med 21 in 26 leti, tako da lahko še vrsto let igrajo skupaj. Ali bo vse skupaj prineslo dober rezultat, bomo pa že videli.

Kako bi kot nekdanji nogometaš ocenili igro slovenske reprezentance? Kje še tičijo rezerve in morebitni popravki, ki bi lahko popravili splošen vtis o moči izbrane vrste? Težko bi rekel ...Mislim da je bil izbor teh 25 fantov, na katere računa selektor, opravljen korektno. Seveda se lahko priključi še kakšen, saj vrata reprezentance, jasno, niso zaprta nikomur. Je pa izbor bolj ali manj jasen, izvedena je bila tudi menjava generacije. Gre za to, da so fantje, kakršni koli pač so, gotovo dobri igralci, saj igra večina njih v kakovostnih evropskih klubih.

Sta se nekdanja nosilca igre v zvezni vrsti, Milenko Ačimovič in Nastja Čeh, eden pač po svoji volji, drugi pa po odločitvi selektorja, prehitro oddaljila od seznama kandidatov? Ne. Nekateri se poslavljajo prej, drugi pač kasneje. Bila sta že stara 30 let, tako da je to povsem običajno.

Katere tri slovenske nogometaši bi izpostavili ob zaključku leta 2007? Gotovo je med njimi Milivoje Novakovič, ki igra in zadeva redno pri Kölnu, potem pa ne smemo pozabiti še na tiste, ki nastopajo v vrhunskih prvenstvih. Valter Birsa v Franciji, Klemen Lavrič v Nemčiji, Branko Ilič v Španiji, čeprav slednji ni igral veliko ... A te lige so vendarle najmočnejše na svetu. Upam, da nisem še koga izpustil...

Prvi vratar reprezentance in Udineseja Samir Handanovič? Seveda, tudi njega velja izpostaviti. Absolutno.

Čeprav ste najprej omenili Milivoja Novakoviča, omenjeni napadalec v zadnjih tekmah slovenske izbrane vrste ni zbral veliko odigranih minut ... To zelo težko komentiram, saj je to stvar selektorja, ki je pač izbiral postavo glede na kontekst zamišljene postavitve in igre.

Še vedno ostajate pri napovedi, da se bo slovenska reprezentanca v kvalifikacijah za SP 2010 potegovala za tretje mesto? Vedno je potrebno 'priti ven' z višjim ciljem. Predvidevam, da sta Češka in Poljska velika favorita v naši skupini, bi pa lahko prehiteli Slovaško in Severno Irsko in si zagotovili tretje mesto.

Na katerem štadionu bo prihodnje leto igrala tekme slovenska reprezentanca? Kvalifikacijske tekme se bodo pričele septembra. Do takrat bo zagotovo dokončan štadion v Mariboru. O tem, kje bodo tekme, se bomo pogovarjali po dogovoru udeležencev v kvalifikacijski skupini, ki bo v Bratislavi 15. in 16. januarja. Ko bo znan razpored tekem, bomo lahko povedali več. Bi pa rad poudaril, da nimam nobenega 'osebnega' favorita. Vesel sem, da bomo končno prišli v situacijo, ko bomo lahko imeli na voljo več izvrstnih štadionov. Nekaj let nazaj nismo imeli nobenega. Nismo več smeli igrati za Bežigradom, ki je bil popolnoma neustrezen, se je pa reprezentanca na njemu dobro počutila, tudi vzdušje je bilo v redu. Zdaj bomo imeli štadiona v Mariboru in Celju, kmalu pričakujemo še tretjega v Ljubljani, kar je zelo važna stvar.

So vas s skromnimi rezultati poleg članske reprezentance razočarali tudi izbranci Branka Zupana v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2009 do 21 let? Zagotovo. Mlada reprezentanca je razočarala, saj ni dosegla pričakovanih rezultatov. Že v zimskem premoru bo prišlo do menjave na mestu selektorja.

Glede na to, da se vam počasi izteka predsedniški mandat pri NZS, že počasi razmišljate o obdobju, ko ne boste več opravljati odgovornega mesta pri krovni nogometni organizaciji? Res je, na volitvah, ki bodo decembra 2008, zagotovo ne bom več kandidiral. Potrebno bo pač poiskati nove ljudi. Glede na to, da že dolgo časa delam v nogometu, in to na visoki ravni, bi bil lahko najbrž koristen tudi v kakšni drugi funkciji.

V projektu močnega Interblocka vas v svojih vizijah omenja tudi predsednik edinega ljubljanskega prvoligaša Jože Pečečnik ... Te izjave sicer ne poznam, a verjamem, da bi bil lahko koristen.

Zaključno vprašanje o slovenskem nogometu v letu 2007 se ponuja kar samo. Kako bi ga vi ocenili ''osnovnošolsko'' od ena do pet? Zaslužil bi si oceno tri in pol. Ni slaba štirica, ampak bolj ocena med tri in štiri.

Ne spreglejte