Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
24. 12. 2007,
8.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 12. 2007, 8.59

8 let

Rafael Redwitz: V Braziliji je odbojka šport številka 1

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rafael Redwitz si kot večina vrhunskih brazilskih odbojkarjev svoj športni kruh služi v Evropi. Kot član Paris Volleyja je zadnji dve leti zapored pobral naslov francoskega prvaka.

Prvo lovoriko je osvojil skupaj z našim Sebastijanom Škorcem. Nekdanja moštvena kolega sta se udarila v 3. in 4. krogu lige prvakov, saj je ACH Volley Bled najprej doma gostil francoski klub, nato pa gostoval še v Parizu. Občasni brazilski reprezentant Redwitz nam je razkril številne skrivnosti brazilske odbojke, ki zaenkrat nima resnejšega rivala na svetovni sceni. In pomodroval o blejski ekipi v ligi prvakov.

Kako to, da ste se odločili za odbojko. V Braziliji otroci sanjajo o karieri nogometaša, mar ne? Tudi sam sem kot otrok igral nogomet, saj v Braziliji vsi otroci igrajo nogomet. Pri svojih petnajstih letih pa sem se odločil za odbojko, ker so najboljši prijatelji igrali odbojko. Od takrat naprej sem s tem lepim športom zasvojen. Sicer prihajam s Curitibe, ki je na jugu Brazilije.

Ste odbojko začeli igrati na mivki, saj ima Brazilija številne plaže, ki so primerne za takšno početje ... Je ta zvrst odbojke zelo popularna pri vas? Sam nikoli nisem igral odbojke na mivki. Sicer pa je dvoranska odbojka v Braziliji popularnejša kot odbojka na mivki in jo igra tudi več ljudi.

Zakaj ste se kot Brazilec odločili igrati v Franciji. Vemo, da sta italijanska in ruska liga bistveno močnejši ... Ko sem prišel v Evropo, sem odbojkarsko kariero začel v španski ligi, ki je zelo močna liga. Nato sem prestopil v francosko ligo, ki se mi zdi dobra. Tukaj se počutim dobro in sem zadovoljen s svojim statusom, saj veliko igram in sem ponavadi v prvi ekipi. Če se ne motim, je tudi Ronaldinho nekoč igral v Parizu (za Paris Saint Germain op. a.), pa poglejte, kje je zdaj in kaj vse je že dosegel v svoji karieri. Morebiti kaj podobnega čaka tudi mene, kdo bi vedel.

V Franciji ste s svojim klubom pobrali dve prestižni lovoriki, s Paris Volleyjem ste v zadnjih dveh sezonah osvojili naslov francoskega prvaka ... Da, tako je. To je moje tretje leto v Parizu, ta dva naslova mi veliko pomenita. Želim si, da bi moj klub zaigral na final four lige prvakov, a to bo zelo težko, saj je konkurenca huda. Kljub temu mislim, da uresničitev tega cilja ni nemogoča.

Zagotovo ste ponosni, ker so Brazilci prva velesila v svetovni moški odbojki. Ste aktualni svetovni in olimpijski prvaki, pred kratkim ste zmagali tudi na svetovnem pokalu in se tako že kvalificirali na olimpijske igre v Pekingu. Sami sicer niste nastopali za izbrano vrsto na Japonskem na svetovnem pokalu, a ste igrali v letošnjem finalu pokala Amerike ... Seveda sem ponosen na super dosežke naše reprezentance, katere član sem tudi sam. Igral sem v letošnjem finalu pokala Amerike, a smo žal izgubili proti ZDA. V Braziliji je odbojka šport številka 1, ker nogomet ni šport, ampak religija. Ogromno ljudi v Braziliji igra odbojko, zato imamo veliko odličnih odbojkarjev in odbojkaric. Mislim, da Brazilija igra najboljšo odbojko na svetu.

Vendar brazilska liga vseeno ni med najmočnejšimi na svetu ... Je dobra, a naši glavni zvezdniki Giba, Ricardo in Dante igrajo v Evropi, ker zaslužijo bistveno več, kot bi zaslužili doma. Pa tudi evropske lige so bistveno močnejše, a tudi zaradi naših fantov.

Za Brazilca imate dokaj nenavaden priimek – Redwitz. Imate tudi vi kot več milijonov Brazilcev nemške korenine? Da, moj dedek izhaja iz Nemčije, zato imam priimek Redwitz.

Večina brazilskih športnikov uporablja samo eno ime, kot denimo Ronaldinho. Sicer imajo več imen in več priimkov. Tako je Ronaldinhovo originalno ime Ronaldo de Assis Moreira, nato se je »skrajšal« v Ronaldinha, navijači pa mu še dodali vzdevek El Gaucho (kavboj). Kakšno je vaše polno ime? Tukaj vas moram razočarati. Jaz sem Rafael Redwitz in to je to. Moja mama, ki je Brazilka, ni hotela, da bi se za mano vlekla cela kača imen in priimkov, zato imam samo eno ime in samo en priimek.

Predlani je bil vaš soigralec Sebastijan Škorc, se radi spominjate teh časov. Skupaj sta osvojila naslov francoskega prvaka? Da, bila sva velika prijatelja in to sva še danes. Mislim, da je Škorc najboljši libero na svetu. Je fantastičen v obrambnih nalogah. Zmeraj sem rad igral z njim, saj je bil vedno dobre volje. Na tekmah je s kričanjem in gestami spodbujal soigralce.

Vas je blejska ekipa navdušila? V ligi prvakov ste proti njej igrali dvakrat in zabeležili eno zmago in en poraz ... Bled je dobra ekipa. V Ljubljani smo izgubili 2:3, tokrat nam je uspelo zmagati 3:1. Na obeh tekmah sem se zabaval. Mislim, da fantje imajo potencial in da bi se lahko prebili do final four. A če bodo hoteli napredovati v osmino finala, bodo morali premagati ali veliki Dinamo iz Moskve ali pa Noliko Maaseik. To vsekakor ne bo lahko.

Komu pripisujete več možnosti za napredovanje, vaši ekipi ali Bledu? Ne vem, a seveda bi raje videl, da gremo naprej mi. Vendar ima Bled pred zadnjima dvema krogoma boljše izhodišče, zato je v majhni prednosti.

Ne spreglejte