Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2015,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mount Everest Nepal

Torek, 25. 8. 2015, 15.53

8 let

Prvi človek, ki se bo po potresu povzpel na Everest, bo Japonec brez devetih prstov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Štiri mesece po uničujočem potresu, ki je v Nepalu zahteval skoraj 9.000 življenj, med njimi tudi 19 alpinistov na Mount Everestu, se proti najvišji gori sveta podaja prva alpinistična odprava.

Prvi, ki se bo po uničujočem potresu – ta je Nepal prizadel aprila letos – poskušal povzpeti na najvišjo goro sveta, 8848 metrov visoki Mount Everest, bo 33-letni Japonec Nobukazu Kuriki.

Njegova odprava bo po mnenju nepalskega ministra za turizem Kripasura Sherpe v svet poslala pozitivno sporočilo vsem tistim, ki še vedno dvomijo o varnostnih razmerah v Nepalu.

Zelena luč za gorniški turizem v Nepalu

Od potresa so bili namreč vzponi na najvišjo goro sveta prepovedani, zdaj pa je, kot kaže, oddelek za turizem, ki spada pod nepalsko ministrstvo za kulturo, turizem in civilno letalstvo, pravilo sprostil in s tem prižgal zeleno luč za ponovno oživitev gorniškega turizma.

Ta je že od nekdaj največji polnilec državnega mošnjička, saj zaradi bogate gorniške ponudbe – v Nepalu je kar osem od 14 osemtisočakov - privablja alpiniste od blizu in daleč ter je tako nepogrešljiv del tamkajšnjega gospodarstva.

Po poteh Edmunda Hillaryja

Japonski alpinist se bo na Mount Everest podal po jugovzhodni smeri, ki sta jo leta 1953 prva preplezala legendarni Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgay, do 6400 metrov nadmorske višine pa ga bo spremljal fotograf Masaru Kadotani.

Zadnji poskus ga je stal devet prstov

Za Japonca bo to že peti poskus vzpona na vrh. Nazadnje, leta 2012, je utrpel hude ozebline na rokah, zaradi česar je ostal brez kar devetih prstov. Kljub temu ni izgubil upanja, pravi.

"Upam, da bom tokrat bolj uspešen. Želim si, da bi ljudje spoznali, da je Nepal varna država, s čimer bi pripomogel k ponovni oživitvi gorniškega turizma," je povedal Kuriki, ki pričakuje, da bo vrh Everesta dosegel sredi septembra letos.

Oživitev alpinizma v Nepalu je povsem logična

"Vzpon na Everest je prav tako nevaren, kot je bil pred potresom, mogoče celo malenkost bolj, saj so kamnite strukture za spoznanje bolj nestabilne," je povedal Grošelj. Zdi se mu povsem logično, da se alpinisti vračajo na kraj, ki ga je aprila prizadela naravna katastrofa.

Še posebej zato, ker Everest zaradi potresa ni bil pod tako hudim udarom kot nekatera druga območja, meni priznani alpinist. Veseli ga podatek, da se bo jesenska sezona, ki v Himalaji traja od septembra do oktobra, začela tako, kot se je vsa prejšnja leta.

"Življenje gre naprej, verjamem pa, da bodo vsi še bolj pozorni na varnostni vidik kot sicer, saj je jasno, da je teren še dodatno destabiliziran," opozarja Grošelj.

Japonci se v Himalaji počutijo kot doma

To, da bo čast prvega, ki se bo po potresu povzpel na najvišjo goro sveta, doletela Japonca, ga ne preseneča, saj so alpinisti te azijske države tudi sicer najpogostejši obiskovalci te gore. "Japonci so si to gorovje od nekdaj prisvajali, pravzaprav jih je večkrat presenetilo, kaj mi preostali tam sploh počnemo. Tam so se počutili kot doma."

Ne spreglejte