Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
25. 5. 2009,
8.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 5. 2009, 8.05

8 let

Preporod Jarija Mattija Latvale

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Fordov tovarniški dirkač Jari Matti Latvala je po dominantni zmagi na reliju po Sardiniji najprej samemu sebi in nato še ostalim dokazal, da še ni pozabil dirkati na šampionski ravni.

To je bila za 24-letnega Finca druga zmaga v karieri z WRC dirkalnikom, potem ko je lani na Švedskem postal najmlajši zmagovalec v zgodovini relija za svetovno prvenstvo. Na drugo zmago je čakal kar 18 relijev, zato je bila njegova eksplozija čustev v cilju povsem razumljiva. Ko je stopil iz avtomobila, je »Velika zmaga« zakričal tako glasno, da so ga verjetno slišali vse tja do rodne Finske. Seveda ni pozabil poljubiti focusa, s katerim se je dokopal do prestižne zmage nad do Sardinije nepremagljivim Citroënovim dirkačem Sebastienom Loebom in nad moštvenim kolegom in prvim Fordovim tovarniškim dirkačem Mikkom Hirvonenom. Jari Matti bi se moral za končno slavje zahvaliti tudi Markku Martinu, ki je pred relijem po Sardiniji opravil dvodnevna testiranja in prispeval pomembne informacije za dirko. Zmaga je bila zelo sladka, saj je v neposrednem troboju ugnal največja kalibra v prvenstvu, ki sta kalkulirala, a se jima na koncu ni izšlo.

Loeb je v 6. »brzincu« namenoma upočasnil, prav tako Hirvonen, a ker je bil Francoz za odtenek počasnejši, je padel na tretje mesto, Finec pa nehote napredoval na drugo. To je pomenilo, da je imel teoretično Loeb drugi dan relija najboljše izhodišče od trojice, saj se je dirkalo na makadamu. Latvala je ubral povsem drugačno taktiko in je dirkal »na polno« ter drugi dan relija začel ne le z velikim naskokom (okoli 40 sekund), ampak tudi v vlogi čistilca za svoja rivala. A svojevrstne vremenske razmere – velika stopnja vlažnosti – so teorijo makadamskih relijev postavile na glavo. Jari Matti je štartal kot prvi, zato je bila vidljivost dobra in četudi je delal ''gaz'' za Hirvonena in Loeba, ga fanta nista prehitela. Zgodilo se jima je namreč nekaj nepredvidljivega: ker se prah ni pravočasno polegel, sta videla bolj malo in sta dirkala pač temu primerno. Mikko je enkrat zaradi tega zletel s ceste, Sebastien pa je prebil gumo in zanj je bilo igre za zmago konec že v soboto.

Pred zadnjim dnem relija je bilo še vse odprto, saj je Hirvonen prednost Latvale stopil na vsega 10 sekund. Do konca pa je bilo 5 »brzincev« in 86,18 km dirkanja. Vsi so pričakovali, da se bo Ford poslužil moštvenega ukaza in Latvalo prisilil, naj Hirvonena spusti predse, saj ima po točkah sodeč večje možnosti v boju za naslov svetovnega prvaka. A hvala bogu se to ni zgodilo. Šef tovarniške ekipe Plavega ovala Malcolm Wilson je dovolil interni dvoboj in zmagal je boljši. Jari Matti je popolnoma izkoristil ponujeno priložnost. Končno zmago si je praktično zagotovil na uvodnih dopoldanskih »brzincih«, ko je pometel z Mikkom in si pridirkal okoli pol minute prednosti, kar je bila tudi končna razlika med tekmecema. Navzlic temu da je čistil progo zanj. A se je ponovil sobotni efekt, ko je Latvala odlično videl vse pred seboj, Hirvonen pa praktično nič. Za Jarija Mattija je pomenila zmaga veliko olajšanje, potem ko je letošnjo sezono začel katastrofalno, za nameček pa si privoščil še eno ''totalko''.

A kljub vstajenju iz pepela se je fant prebudil prepozno, saj je njegov boj za naslov svetovnega prvaka praktično že izgubljen, četudi obstajajo še teoretične možnosti. Finec namreč za vodilnim Loebom po šestih dirkah od dvanajstih zaostaja že gromozanskih 36 točk, kar je več kot tri zmage. In težko je verjeti, da bi takšen šampion, kot je Sebastien, tako veliko prednost zapravil. A zmaga na Sardiniji bo Latvali zagotovo dala nov pospešek in mu vrnila samozavest, na kateri bo začel graditi platformo za naslednjo sezono. Finec lahko le upa, da je led dokončno prebit in da ta zmaga spet ne bo muha enodnevnica, kot je bila tista lanska na Švedskem. Šesto dirko sezone pa je kot večno drugi zapustil Hirvonen, ki ne najde ključa do zmage. Ko Loeb zmaguje, je nemočen, ko pa Loeb ne zmaga, ga užene moštveni kolega. Slaba popotnica za nadaljevanje prvenstva. Če se mu bo to ponavljalo, bi se kaj hitro znalo zgoditi, da bi Ford vlogo prvega dirkača dodelil Latvali. Res je, da je Hirvonen po slabi predstavi Loeba svoj primanjkljaj zmanjšal na 17 točk, a to je zanj kaj slaba tolažba. Podobno bi lahko rekli za tovarniški Ford, ki v konstruktorskem prvenstvu kljub dvojni zmagi še ni niti približno ujel Citroëna. Trenutno razmerje moči je 90:61.

Francoski proizvajalec avtomobilov bo skušal čim prej pozabiti na sardinijsko avanturo in vso energijo usmeriti v grško klasiko Akropolis, ki bo na sporedu med 12. in 14. junijem. Loeb je tokrat zmogel vsega tretje mesto, a ker so mu organizatorji po reliju prisodili dvominutni kazenski pribitek, je nazadoval na četrto pozicijo. Sebastienov sovoznik Daniel Elena si je namreč pred menjavo počene gume varnostni pas odpel, preden se je citroën C4 popolnoma ustavil in s tem ogrozil varnost. Ker Loeb ni zmagal na Sardiniji, ne bo nič iz t. i. grand slama (12 zmag na 12 dirkah), saj je zmagovita serija 5 zmag prekinjena. Tretja stopnička je na šesti dirki sezone pripadla Norvežanu Pettru Solbergu s citroënom xsaro WRC. Veličasten dosežek za svetovnega prvaka iz leta 2003. Drugi Citroënov tovarniški dirkač Dani Sordo je imel kardinalne probleme s svojim ''turbom'' in je na koncu pristal na katastrofalnem 23. mestu.

A kljub zaostanku več kot 40 minut je osvojil 2 konstruktorski točki. Eden izmed junakov relija po Sardiniji pa je bil tudi komaj 18-letni Jevgenij Novikov, ki je s Citroënovo mladinsko ekipo dosegel rezultat kariere, fantastično peto mesto. Ambiciozni Rus je že razkril svoja naslednja dva cilja: sedež v tovarniški ekipi in naslov svetovnega prvaka. Ni kaj, prav takšne fante potrebuje reli za svetovno prvenstvo!

Ne spreglejte