Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
27. 4. 2009,
18.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 4. 2009, 18.22

8 let

Lorenzo eksplodiral na Japonskem

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Yamahin tovarniški dirkač Jorge Lorenzo je prišel do svoje prve letošnje zmage v MotoGP na drugi dirki sezone in tako nakazal, da bi se znal vmešati v boj za naslov svetovnega prvaka.

Njegov triumf je pomenil njegovo drugo zmago v karieri MotoGP in druge stopničke letos. Španski dirkač je dirko za VN Japonske začel s prve štartne vrste in se moral takoj soočiti s takšnima tekmecema, kot sta svetovni podprvak Casey Stoner in svetovni prvak Valentino Rossi, ki sta štartala pred njim. V 9. krogu je prehitel do tedaj vodilnega Rossija in do konca dirke moral trdo garati, da je zadržal hitrega Valentina, ki je na koncu za moštvenim kolegom zaostal manj kot dve sekundi. Tokrat ni imel možnosti, da bi svojim konkurentom dejal »sayonara« in zdirjal suvereni zmagi naproti.

Razlike so bile premajhne. S prestižno zmago se je Lorenzo prebil na sam vrh prvenstvene lestvice med dirkači, drugič v svoji karieri v kraljevskem razredu. Jorge je prav gotovo naredil veliko stvar, saj je že na svoji drugi dirki z Bridgestonovimi gumami – lani je dirkal z michelinkami – pobral zmago. Španec se je po dirki pridušal, da je vedel, da bo imel s trdo različico zadnje gume dober ritem, zato je videl priložnost in je napadel. Rossi je denimo lani za takšen podvig potreboval štiri dirke. To pove veliko. Kako močan bo Jorge šele, ko bo povsem naštudiral bridgestonke? Čeprav je Lorenzo v deželi vzhajajočega sonca padel v pravo ekstazo, pa se je prav kmalu spustil na realna tla in zavrnil namigovanja, da ima zelo velike možnosti za naslov prvaka.

Yamahin tovarniški dirkač je namreč še zmeraj prepričan, da so Stoner, Rossi in Pedrosa močnejši od njega. Njegov cilj letos še zmeraj ostajajo končna prva tri mesta v prvenstvu. S čimer pa ni odpisal naslova prvaka! Lorenza v prihajajočem vikendu čaka selitev v Evropo in to nikamor drugam kot v domovino, saj bo na sporedu VN Španije v Jerezu. Zato gre pričakovati več kot 100.000 strastnih navijačev, ki bi znale Jorgeja popeljati do druge letošnje zmage v prvenstvu. Lorenzo pa bi temu dodal: če obstaja steza, kjer za zmago veliko tvegaš, je to prav Jerez.

Medtem ko je Lorenzo proslavljal v Motegiju, pa njegov moštveni kolega Rossi tudi po drugi dirki sezone kot aktualni svetovni prvak ostaja še brez zmage. Italijan je za zdaj »večno drugi«, saj je moral še drugič zapored priznati premoč konkurentom. Na prvi dirki v Katarju Ducatijevemu Caseyju Stonerju, sedaj Lorenzu. Tolaži se lahko z dejstvom, da je obdržal stik z vrhom in da za vodilnim Jorgejem zaostaja pičlo točko. In da bo njegov čas še prišel. Bolj od njega je lahko z izkupičkom na Japonskem prav gotovo zadovoljen Hondin tovarniški dirkač Dani Pedrosa. Španec si je po dveh hudih poškodbah relativno hitro opomogel in se že na drugi dirki povzpel na stopničke. In to iz četrte štartne vrste.

Dober obet za nadaljevanje prvenstva. Samo upamo lahko, da bomo lahko gledali troboj za naslov prvaka: lepo bi namreč bilo, če bi se Honda pridružila Yamahi in Ducatiju. Suzuki očitno še ni zrel za vrhunske uvrstitve. Stoner je bil po suvereni zmagi v Katarju tokrat povsem neprepoznaven, saj je zmogel vsega četrto mesto in se ni vmešal v boj za zmago. Kljub temu Avstralec v prvenstvu za Lorenzom zaostaja samo tri točke, kar ni slabo. Morebiti načrtuje vrnitev na najvišjo stopničko zmagovalnega odra v Jerezu, kjer je blestel na zimskih testiranjih in postavljal standarde za vse ostale. Odgovor bo dala ta nedelja.

Ne spreglejte