Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 5. 2015,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 21. 5. 2015, 13.45

8 let

Kako dobro prenašate pogled na nosečnico v športnih copatih?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jasmina Praprotnik Kozina je nekaj dni čez napovedani rok poroda pretekla mali maraton, Mateja Mlinar je vse do roka obiskovala fitnes. To pomeni, da je dokončno padel še en tabu?

Ko je Jasmina Praprotnik Kozina leta 2013 na Ljubljanskem maratonu 21 kilometrov pretekla v 9. mesecu nosečnosti, je marsikdo zgroženo zmajeval z glavo. Še pred nekaj leti je namreč veljalo, da se mora nosečnica izogibati telesnim naporom in da mora predvsem počivati, pravita ginekologinji in vodji ambulante Juna Sabina Senčar in Urška Bizjak Ogrinc.

No, danes je precej drugače. Dejstvo, da se šport in nosečnost ne izključujeta, vedno bolj prodira v miselnost ljudi. "Časi so se bistveno spremenili. Zdravim nosečnicam se dovoli marsikaj, problematični so edino športi, kjer obstaja večja nevarnost padca, udarca v trebuh, odsvetujejo se poskoki, alpsko smučanje, kjer je večja nevarnost naletov …"

Jasmina Kozina Praprotnik je prva, ki je "zbodla" v oko

Ena prvih slovenskih nosečnic, ki je sprožila pogovore o tem, ali je šport v nosečnosti primeren ali preveč tvegan, je 39-letna Jasmina Kozina Praprotnik, tekačica in avtorica knjige o Heleni Žigon, Bela Dama.

Ko je pred dvema letoma v Ljubljani nekaj dni čez rok pretekla mali maraton, se je marsikdo zgrozil in si mislil svoje, a je dokazala, da s tem ni nič narobe. Še več, marsikomu je postala zgled, da je šport z nosečnostjo povsem združljiv. Pisma številnih nosečnic na njen naslov to prav gotovo potrjujejo.

"Podrl se je še en majhen tabu"

"Mislim, da se je s tem podrl en majhen tabu in da smo s tem pokazali, da je šport povsem naraven, seveda pod pogojem, da se izvaja s primerno intenzivnostjo. Med nosečnostjo sem preštudirala vse mogoče raziskave na to temo, po nasvet sem se obrnila na svojo ginekologinjo in porodničarja v Postojni, jima razložila, kaj nameravam in oba sta se strinjala, in to me je presenetilo, da ne vidita nobenega razloga, da bi se morala odpovedati teku.

Seveda pod pogojem, da je nosečnica gibanja vajena in da to za telo ni stresno, da sta mama in otrok zdrava, da tek poteka v pogovornem tempu in spremstvu in da je nosečnica pripravljena na vse, od popadkov do tega, da ji odteče voda," poudarja Praprotnikova, mama treh otrok.

Čuti naj bodo konstantno na preži

Kozina Praprotnikova pravi, da je izredno pomembno, da so vsi čuti nosečnice konstantno na preži in da ob morebitni bolečini nemudoma prekine aktivnosti. "Pred tekom in med njim sem redno preštevala hčerkine premike, kar je bil pokazatelj, da je vse v redu," je povedala žena znanega tekaškega trenerja Urbana Praprotnika, ki je redno tekla z elastičnim nosečniškim pasom, ki je vsaj delno ublažil tresljaje, ki jih povzroča tek.

"Kaj se pa greš?"

Med njeno športno nosečnostjo je bila deležna tudi konkretnih opazk, češ kaj se gre, da je nespametna in podobno, a je bila na to pripravljena in je te opazke niso prizadele.

Tudi dojenje je s športom povsem združljivo

Po porodu si je vzela pet tednov tekaškega premora, nato pa se je dokaj hitro in uspešno vrnila v tekaške tirnice. Ko je hči dopolnila leto dni, je že pretekla 77 kilometrov od Ljubljane do Logarske doline, hči pa jo je z varuško spremljala v kombiju. "Na postojankah sem jo dojila in videla, da gresta tudi tek in dojenje prav lepo skupaj."

Podobno je bilo tudi pri sinu Oskarju. "Ko je imel le štiri mesece, sem v Atenah pretekla maraton, sin pa me je spremljal v vozičku. Mleka ni nikoli zmanjkalo. Verjetno takrat, ko telo hitreje deluje, hitreje deluje tudi proizvodnja mleka," razmišlja sogovornica.

Rdeča luč za šport bi za otroka pomenila prevelik šok

Športno dejavna je tudi 24-letna Mateja Mlinar, aktivna športnica, tekačica, ki te dni pričakuje svojega prvorojenca. Že na prvem pregledu se je pozanimala, kako naj ravna v primeru ukvarjanja s športom in ginekologinja ji je svetovala, naj nadaljuje. "Češ da bi bil večji šok za otroka, če bi se s športom prenehala ukvarjati kar čez noč. Pomembno je bilo le, da sem pazila na srčni utrip, ki naj ne bi bil višji od 130 udarcev na minuto," je povedala Mlinarjeva.

Ker se ji je ta številka zdela odločno prenizka, je pregledala cel kup literature in ugotovila, da ti podatki veljajo predvsem za ženske, ki so malo ali skoraj nič fizično aktivne in da je ta številka za aktivne športnice lahko bistveno višja.

"Pomembno je le, da pulz nadziraš in da ne prihaja do pregrevanja telesa in prevelike utrujenosti," pravi pripadnica Slovenske vojske in članica atletske reprezentance Slovenske vojske, ki se je s tekom ukvarjala vse do šestega meseca in pol nosečnosti, potem pa ji to ni več ustrezalo, zato je prešla na vaje v fitnesu.

Redno v fitnesu

"Partner, ki dela kot osebni trener, mi je sestavil sklop vaj, ki so primerne za nosečnice. To pomeni, da ne vključujejo vaj za krepitev trebušnih mišic, da je intenzivnost nižja kot običajno, da se vadi z nizko obremenitvijo. Ker so kilogrami, ki sem jih dvigovala, precej nizki, sem se lahko precej bolj posvetila sami izvedbi in tehniki izvajanja različnih vaj in različnim mišičnim skupinam."

Mlinarjeva, ki je sicer študentka smeri športno treniranje na pedagoški fakulteti, je v fitnesu vsak dan preživela po uro in pol, še 14 dni pred rokom poroda se je v družbi podala na Pohorje in pri tem ni imela nobenih težav.

Kdaj se lahko kljub nosečnosti ukvarjamo s športom?

Telesna dejavnost v nosečnosti je zelo odvisna od tega, koliko je ženska že prej telesno aktivna. "Če je bila ženska že prej telesno aktivna, potem naj nadaljuje, če pa ne, potem nosečnost ni pravi čas, da začne, a te bojazni verjetno tako ali tako ni," pravita Ogrinčeva in Senčarjeva, porodničarki in ginekologinji iz ambulante Juna. Tudi ženskam, ki se s športom začnejo ukvarjati zaradi strahu, da bi se v nosečnosti preveč zredile, to odločno odsvetujeta.

Nosečnice naj bodo pozorne predvsem na dve stvari: da frekvenca srca preveč ne naraste (da pulz obdržijo na 140 udarcih na minuto) in da je šport, s katerim se ukvarjajo, razmeroma varen.

Počakajte do 13. tedna nosečnosti

Ženskam, ki so bile zmerno fizično aktivne že prej, Senčarjeva in Ogrinčeva odsvetujeta ukvarjanje s športom do 13. tedna nosečnosti, potem pa teh omejitev ni.

Kateri športi so primerni?

Nosečnice se lahko ukvarjajo s kolesarjenjem (najbolj varno je na sobnem kolesu), tekom, jogo in pilatesom za nosečnice, plavanjem ali vadbo v vodi, izogibajo pa naj se aerobni vadbi. Vadba naj poteka postopoma, na začetku po pet, v nadaljevanju tudi po 30 minut dnevno.

Profesionalnim športnicam se v nosečnosti dovoli bistveno več.

"Pomembno je, da frekvenca srca bistveno ne naraste, da ne pride do težjega dihanja in s tem manj kisika za otroka. Če je pulz do 140, je normalno, več pa ne," pravita.

Omejitve pri rizični nosečnosti

Pri rizični nosečnosti je omejitev več. Nosečnicam s srčno ali pljučno boleznijo, nosečnicam, ki jim grozi prezgodnji porod ali splav, ki so noseče z dvojčki ali imajo predležečo posteljico in krvavijo, pri nosečnicah, ki se jim prezgodaj odpira maternični vrat, ki imajo visok krvni tlak ali preeklampsijo, se šport absolutno odsvetuje! "Take nosečnice morajo veliko počivati," pravita Senčarjeva in Ogrinčeva in še: "Če nosečnica začuti bolečine ali krče, mora takoj prekiniti fizično aktivnost."

Ne spreglejte