Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
14. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

4

Natisni članek

Peter Kauzer Ilka Štuhec Ilka Štuhec starši Tim Gajser Tim Gajser Bogomir Gajser Darja Črnko

Torek, 14. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kaj imajo skupnega Ilka Štuhec, Peter Kauzer in Tim Gajser?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

4

V nedeljo je trenutno naša najboljša slovenska smučarka Ilka Štuhec v smuku osvojila naslov svetovne prvakinje, na noge spravila vso slovensko športno javnost in postala tretja slovenska športnica, ki je do naslova prišla pod vodstvom enega od svojih staršev. To je do zdaj uspelo še dvema.

V preteklih letih nas je veliko slovenskih športnikov razveseljevalo na največjih tekmovanjih. A če pogledamo svetovne prvake, ki so zrasli v najboljše športnike sveta pod okriljem svojih staršev, jih lahko preštejemo le na prste ene roke.

Tim Gajser, Peter Kauzer in Ilka Štuhec imajo nekaj skupnega. | Foto: Sportida Tim Gajser, Peter Kauzer in Ilka Štuhec imajo nekaj skupnega. Foto: Sportida

Do zdaj so le trije

Prvi, ki je prevzel vlogo "svetovnega prvaka", je Peter Kauzer starejši, ki je svojega sina Petra Kauzerja pripeljal do dveh naslovov svetovnega prvaka (v letih 2009 in 2011). Svojo bogato športno kariero je mlajši Peter lani na OI v Rio de Janeiru okronal s srebrno medaljo.

Družinska zgodba o uspehu je zgodba Tima Gajserja, ki ga prav tako trenira njegov oče Bogomir Gajser. Tim je leta 2015 v razredu MX2 osvojil naslov svetovnega prvaka, leto pozneje pa mu je isti podvig uspel še v razredu MXGP.

V ta prestižni klub se je v soboto vključila še Mariborčanka Ilka Štuhec, ki vseskozi sodeluje s svojo mamo Darjo Črnko. Ilka je v nedeljo na svetovnem prvenstvu v smuku osvojila zlato medaljo in tako uresničila svojo visoke cilje.

Peter Kauzer starejši svojega sina trenira že od njegovega šestega leta, torej 27 let. | Foto: Peter Kauzer starejši svojega sina trenira že od njegovega šestega leta, torej 27 let.

"Videti je lahko, čeprav ni"

V tej triperesni deteljici ima še največ izkušenj Peter Kauzer starejši, ki nad svojim sinom bedi že več kot 20 let in je bil že neštetokrat na velikih tekmovanjih. Kapsl, kot ga tudi kličejo prijatelji, nam je zaupal, da trenirati svojega otroka ni tako lahko delo. "Videti je lahko, čeprav ni," nam je uvodoma zaupal Kauzer, ki nam je priznal, da je imel zaradi vsega stresa tudi zdravstvene težave. "Naučil sem se, da je on sam na progi in da mu ne morem pomagati. Če se preveč obremenjuješ, škoduješ svojem zdravju. V preteklosti sem imel zaradi vsega stresa težave z želodcem … Da bi svoje zdravje postavljal na kocko, pa nikakor ne," je povedal naš sogovornik.  

Pridejo tudi trenutki, ko ima vsega "poln kufer"

Že od vsega začetka je bil odločen, da bo svojemu sinu pomagal, dokler bo imel ta voljo do treniranja. V dolgoletni karieri se pojavijo trenutki, ko ima vsega "poln kufer". "Sam menim, da se splača vztrajati, saj potem pridejo tudi rezultati. Kot sem že omenil, včasih pride do trenutka, ko imaš vsega dovolj, ampak kot vidiš, da ima 'mali' voljo, potem potegne tudi tebe."

Darji Črnko, mami Ilke Štuhec, je odleglo, ko je njena hčerka zmagala v St. Moritzu. | Foto: Sportida Darji Črnko, mami Ilke Štuhec, je odleglo, ko je njena hčerka zmagala v St. Moritzu. Foto: Sportida

Povsem jasno mu je bilo, kaj je doživljala mama Ilke Štuhec

Spremljal je tudi velik uspeh Ilke Štuhec in povsem jasno mu je bilo, kako se je v tistem trenutku počutila njena mama. Sam je že ničkolikokrat doživel takšne položaje, a vendarle je razlika med kajakom in smučanjem. "Pri nas je finančni vložek manjši kot pri smučanju. Kajak je cenejši šport kot smučanje ali kot na primer motokros. Je pa tudi razlika, da v kajaku ni nobenih denarnih nagrad. Če si pri nas svetovni prvak, dobiš samo 'pleh', če se izrazim po domače."

Ne spreglejte