Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 3. 2008,
18.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 3. 2008, 18.04

8 let

Hamilton odločno začel lov na prvi naslov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vse kaže, da je FIA s prepovedjo elektronskih pripomočkov voznikom dosegla, kar je hotela. Tako nepredvidljive dirke, kot je bila uvodna sezone 2008 v Melbournu, ni bilo že dolgo.

Edina stvar, ki v nedeljo zjutraj niti za trenutek ni bila vprašljiva, je bila zmaga lanskega podprvaka Lewisa Hamiltona, ki je bil nedotakljiv cel konec tedna in je tako zelo resno pokazal, da se letos ne bo sprijaznil z ničemer drugim, kot le s prvim naslovom svetovnega prvaka. Njegov McLaren Mercedes je deloval brezhibno, kar je za navijače tega moštva odlična napoved za sezono, ob dejstvu, da pa je tudi Lewis iz lanske sezone potegnil marsikatero lekcijo, pa je zdaj tudi uradno: Hamilton in McLaren sta kombinacija, ki jo bo potrebno premagati. Šef srebrnih Ron Dennis je bil v nedeljo tako vsaj do neke mere poplačan za vse pretrese, ki jih je lani doživljal zaradi vohunske afere ter nenehnega zvezdniškega pričkanja Hamiltona in Alonsa, do naravnost sanjskega začetka letošnje kampanije pa mu je zmanjkal zgolj malce srečnejši razplet melbournske preizkušnje za njegovega drugega dirkača, Heikkija Kovalainena.

Varnostni avto mešal štrene

Temu je kot mnogim drugim dirko nekoliko pokvaril varnostni avto, ki je trikrat poskrbel za izničenje prednosti dirkačev in se dodobra poigral s taktiko pri drugih. Med slednje tako sodi tudi omenjeni finski dirkač McLarna, ki je imel to smolo, da mu je varnostni avto štrene zmešal v 45. krogu dirke, tik pred drugim postankom v boksih in ga z drugega pahnil na peto mesto, v boj z vselej nevarnima Alonsom in Räikkönenom.

Obema je Kovalainen nazadnje celo odčital lekcijo prehitevanja, a mu je zaradi nerodnosti (ko si je z roko čistil od olja popackan vizir čelade, je po nesreči pritisnil na omejevalnik hitrosti za vožnjo skozi bokse) Španec odzel virtuozno pridobljeno mesto. Čeprav lahko tako po prvi dirki sezone Heikki, ki je z Alonsom zamenjal sedež pri McLarnu oz. Ranaultu, nekoliko objokuje zapravljeno priložnost, pa je jasno, da ga letos očitno čakajo najlepši časi v formuli ena, zagotovo še druge stopničke (prvič je na odru za zmagovalce stal lani na Japonskem, ko je osvojil drugo mesto), če že ne celo prva zmaga.

Heidfeld srečnejši, Kubica bo moral malce počakati

Nick Heidfeld je zgolj s potrpežljivim čakanjem na priložnost ekipi BMW Sauber v nedeljo pridirkal drugo mesto, a bi lahko Bavarci dosegli še mnogo več, če se ne bi njihov ves konec tedna boljši in hitrejši voznik Robert Kubica (v soboto si je spektakularno privozil drugo štartno mesto) zapletel v trčenje s Kazukujem Nakajimo, po katerem je moral v melbournski ring vreči belo brisačo. Japonski novinec pa se je tako na nek način žrtvoval za ekipo Williams, saj je z izločitvijo Kubice tlakoval pot moštvenemu kolegu Nicu Rosbergu, ki je prvič v karieri stal na odru za zmagovalce, obenem pa tudi sam za šesto mesto pospravil tri točke. Četrto mesto na dirki, ob koncu katere je bilo na voljo natanko toliko točk kot dirkačev, ki so si jih prislužili, je osvojil dvakratni svetovni prvak in povratnik v moštvo Renault, Fernando Alonso, a si tega po kvalifikacijah, ki jih je končal šele na 12. mestu najbrž ni obetal. Podobno bržkone velja za Francoza Sebastiena Bourdaisa, ki se je dveh točk za sedmo mesto veselil že na krstni dirki v formuli ena, pa čeprav je njegov Toro Rosso s Ferrarijevim motorjem izdihnil tri kroge pred koncem.

Ferrari zgodba zase

Prav Ferrari, najprepričljivejše moštvo zimskih kvalifikacij, je zgodba zase. Branilec naslova prvaka, Finec Kimi Räikkönen, je namreč po vsem, kar se mu je dogajalo v Albert Parku, lahko še zadovoljen s točko, ki jo je dobil za osmo mesto, dejstvo, da njegov F2008 zaradi tehničnih okvar ni vzdržal niti kvalifikacij niti dirke, pa zagotovo ni ravno bleščeča popotnica za Scuderio. Za "konjičke" iz Maranella je bil konec tedna v Avstraliji nadvse črn, saj uvodne dirke sezone ni končala prav nobena ekipa, ki je kakor koli povezana z italijanskim ponosom.

Zaradi okvare motorja je Räikkönenovo usodo delil tudi Felipe Massa, že omenjeni Bourdais, Adriana Sutila (Force India Ferrari) je izdala hidraulika, za nameček pa sta v masakru prvega ovinka po štartu upe na dirkanje lahko opustila tudi Giancarlo Fisichella (Force India Ferrari) in Sebastian Vettel (Toro Rosso Ferrari). Prav slednji je zagotovo eden tistih, ki ima kaj pokazati in bo njegov razvoj skozi sezono še zelo zanimivo spremljati.

Kako bo šele na mokri stezi?

Prepoved sistema proti zdrsu pogonskih koles je na suhi dirki v Avstraliji opravila svoje. Toliko polomljenega karbona pač ni mogoče videti prav na vsaki dirki in le vprašamo se lahko, kakšen bo izpad šele na kakšni mokri preizkušnji. Fiina misija izenačevanja in zmanjševanja stroškov v formuli ena je s tem pravilom dobila ironičen zasuk, saj ni prav nič dražjega od nadomeščanja popolnoma raztreščenega dirkalnika. Pri Toyoti zagotovo ne skačejo od veselja zaradi razbitine, ki jo je pridelal Timo Glock, medtem ko se je Super Aguri po trčenju Anthonyja Davidsona in okvari menjalnika Takume Sata znašel v resnih škripcih. V japonskem moštvu naj bi imeli težave že z rezervnimi deli, zato obstaja veliko vprašanje, kako, če sploh, se bodo lotili naslednje dirke, ki je že čez teden dni v Maleziji." Tudi na živce dirkačev vse skupaj nikakor ne vpliva blagodejno, kar je zelo nazorno, z izpadom pred kamerami britanske TV-mreže ITV dokazal David Coulthard, ki je po tem, ko ga je iz dirke izločil Felipe Massa (Brazilec je imel z obvladovanjem svojega Ferrarija ves čas velike težave), slednjemu prav netaktno zagrozil, da ga bo zbrcal, če se mu za incident, ki ga je vodstvo tekmovanja označilo za navadno dirkaško nesrečo, ne opraviči.

Tudi Rubens Barrichelo, ki se je v veliko veselje vodilnih mož Honde dolgo junaško in presenetljivo enakovredno kosal z dirkači v predvidoma superiornih bolidih, lahko razloge za diskvalifikacijo išče v posledicah novega pravila. Če namreč ne bi bilo nenehnih zaletavanj, na stezi ne bi bilo "ves čas" varnostnega avtomobila in tako Brazilec, ki je v nedeljo odpeljal že 254. dirko kariere in ga od rekorda Ricarda Patreseja (256) tako ločita še dve preizkušnji, v boksih ne bi prevozil rdeče luči. To, da ga je mož z "liziko" z mesta za dolivanje goriva spustil prekmalu in je Rubinho povozil mehanika, za zdaj pustimo ob strani.

Veselimo se že razburljivega nadaljevanja

Kakor koli že, če je dirka v Avstraliji pokazala na to, kakšen bo potek sezone, se lahko veselimo nadvse razburljivega nadaljevanja. Dirkači in ekipe se bodo kaj kmalu privadili na nove razmere, zato tolikšnega izpada nikakor ne gre pričakovati na vsaki dirki, jasno pa je tudi, da se bodo prej ali slej izkristalizirala tudi razmerja moči. Pri Ferrariju se najbrž ne bodo zadovoljili zgolj s pobiranjem drobtinic, prav tako pa pri McLarnu ne bodo uspavani zaradi udobnega občutka premoči. Oboji bodo morali zelo pozorno paziti tudi na BMW Sauber, nič manj zanimiv pa ne bo niti boj med t. i. moštvi sredine.

Ne spreglejte