Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 7. 2008,
20.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 7. 2008, 20.00

8 let

Glock "rešil" dirko v Hockenheimu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Deseta dirka svetovnega prvenstva formule ena je minila v znamenju popolne prevlade Lewisa Hamiltona, ki pa je moral za svojo četrto zmago v sezoni pokazati več, kot je pričakoval.

Triindvajsetletni Anglež Hamilton se je bravurozno spopadel s hockenheimsko stezo in bil praktično brez konkurence ves konec tedna. Da mu nemško dirkališče zelo ustreza, je nakazal že na petkovih prostih treningih in to v sobotnih kvalifikacijah zgolj še potrdil. Osvojil je namreč že svoj deveti najboljši štartni položaj v karieri, njegova četrta zmaga v letošnji sezoni pa je bila v nedeljo pod vprašajem zgolj nekaj minut in še to zgolj zaradi taktičnega spodrsljaja njegove ekipe McLaren Mercedes.

Po tem, ko je že kazalo, da bo deseta dirka sezone dolgočasna in Hamiltonu prav nihče ne bo mogel preprečiti sprehoda do zmage – postavljal je pol sekunde boljše čase na krog od konkurentov ter si do prvega postanka v boksih nabral debelih 10 sekund prednosti pred Masso -, pa se je v 36. krogu vse postavilo na glavo. Timo Glock, ki dotlej svoje toyote še ni odpeljal na menjavo gum in dolivanje goriva in zato vozil na izvrstnem drugem mestu, se je zaradi zlomljene zadnje desne obese v zadnjem ovinku zavrtel in treščil v zaščitno ogrado ter s tem na stezo priklical varnostni avto. Nesrečni Nemec, ki v grozljivem trčenju k sreči ni utrpel poškodb, se je s tem na nek način žrtvoval, saj se je dirka po njegovem odstopu popolnoma razživela. Medtem ko je zgoščeno karavano večina dirkačev izkoristila za postanek v boksih, so na vodilnega Hamiltona v njegovem moštvu pozabili, Nelson Piquet jr. pa je svoj edini postanek opravil tik pred Glockovim trčenjem.

Angleža je neizkoriščena priložnost drugega postanka v boksih skorajda stala zmage, saj je po menjavi pnevmatik v 50. krogu nazaj na stezo zapeljal na peto mesto, a se nato z brezkompromisnim prehitevanjem kaj kmalu spet prebil na vrh. Mero je s prav strah vzbujajočo lahkoto vzel tako Felipeju Massi kot tudi Nelsinhu Piquetu. Slednji Angležu pravega odpora niti ni nudil, saj je bil osredotočen na to, da se prvič v karieri povzpne na stopničke za zmagovalce. Pravega dirkanja s številnimi prehitevanji ni manjkalo niti v ozadju. Prebudil se je namreč tudi Kimi Räikkönen, ki se je z 12. mesta po drugih postankih prebil na šesto mesto, v seriji pa najprej opravil z Alonsom, nato z Vettlom ter hitro zatem še z Jarnom Trullijem. Alonsa je medtem v kozji rog ugnal tudi Niko Rosberg, zato je Špančevo šopirjenje pred dirko, češ da Renaultu sam prinaša vse točke, medtem ko manjkajo Piquetove, izzvenelo nekoliko smešno, saj je Oviedčan dirko končal na neuglednem enajstem mestu.

McLaren je v vse boljši formi, Ferrari pa nikakor ne ulovi priključka. Če so Scuderio na prejšnji preizkušnji v Silverstonu pokopale neumne napake, pa so bili tokrat poraženi v poštenem neposrednem dvoboju. Felipe Massa je po štartu komajda odbil nalet Heikkija Kovalainena, o morebitnem napadu na Hamiltona pa je lahko le sanjal, medtem ko se je Kimi Räikkönen ves konec tedna boril s svojim dirkalnikom in neprestano nergal nad nestabilnostjo pri zaviranju. Tudi BMW Sauber zanesljivo tretje mesto v konstruktorskem prvenstvu drži zgolj zaradi dokaj zanesljivega zbiranja točk Nicka Heidfelda in Roberta Kubice, a priključka z vodilnima ekipama prvenstva nikakor ne najde. Razveseljiv je napredek Renaulta, ki ga je bolj kot Piquetovo "čudežno" drugo mesto nakazal hiter Alonsov kvalifikacijski čas. Do naslednje dirke na Madžarskem se kaj dosti ne more spremeniti, zato pa bo bržkone vsem zelo, zelo prav prišel poletni premor, ki sledi.

Ne spreglejte