SiolNET. Sportal Rokomet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Oslabljene Norvežanke branijo evropski prestol

2

termometer

Makedonija bo od 2. do 14. decembra gostila evropsko prvenstvo v ženskem rokometu. Nazaključnem turnirju prvo mesto branijo norveške igralke, na njem pa ne bodo nastopile slovenske rokometašice.

V eni najrevnejših evropskih držav je vse nared za zaključni turnir, rokometašice s stare celine pa bodo svoje znanje prikazovale v izjemno lepih športnih objektih. Na "boljšem" bodo nastopajoče iz skupine A (Francija, Madžarska, Danska in Romunija) ter skupine D (Nemčija, Hrvaška, Makedonija in Srbija), ki bodo nastopile v novi skopski dvorani Boris Trajkovski. Mogočen športni objekt lahko sprejme 10.000 ljubiteljev rokometne igre, tukaj bodo na sporedu tudi vse končne odločitve v drugi polovici evropskega prvenstva.

Na "slabšem" bodo nastopajoče iz skupine B (Norveška, Portugalska, Španija in Ukrajina) in skupine C (Rusija, Švedska, Avstrija in Belorusija), saj bodo v prvem delu nastopale v ohridski dvorani Biljanini Izvori, ki sprejme 3500 gledalcev.

Papirnate favoritinje zaključnega turnirja so Norvežanke, navkljub temu, da bodo nastopile brez nekaterih pomembnih igralk. Absolutne gospodarice mednarodnih rokometnih igrišč v zadnjih letih - zmago so slavile na zadnjih dveh evropskih prvenstvih (na Madžarskem leta 2004 in Švedskem 2006), svojo bero pa so obogatile tudi z zlatim odličjem na letošnjih olimpijskih iger v Pekingu, medtem ko so na lanskem svetovnem prvenstva v Franciji osvojile kolajno srebrnega leska - bodo v Makedoniji nastopile brez prve rokometne dame sveta Gro Hammerseng in njene življenjske sopotnice ter dobre znanke slovenskih rokometnih igrišč, nekdanje igralke galjeviškega Krima Katje Nyberg, a karizmatična norveška trenerka Marit Breivik ima kljub veliki kadrovski vrzeli še vedno na voljo izjemno kakovostno zasedbo.

Skandinavke bodo imele največje tekmice v ruskih, madžarskih, nemških, francoskih, romunskih in danskih igralkah. Rusinje so po nekaj letih dominacije na svetovnem prizorišču malce popustile, na turnirju v Makedoniji bodo nastopile brez nekaterih najboljših igralk, tudi "Ljubljančanke" Ljudmile Bodnjeve, a rokometni trenerski "revolucionar" Jevgenij Trefilov je zmožen iz rokava potegniti pravega "jokerja". Nekateri strokovnjaki menijo, da bo zaključni turnir v Makedoniji poln presenečen, na rokometni vrh Mont Blanca pa bi se lahko povzpela tudi manj ugledna izbrana vrsta.

V prvem delu bo zagotovo najbolj razburljivo v "skupini smrti", kjer so štiri imenitne reprezentance (Francija, Madžarska, Danska in Romunija), zanimiva pa bo tudi balkanska skupina (Hrvaška, Makedonija in Srbija) z germanskim pritepencem (Nemčija).

V prvem delu tekmovanja bo 16 reprezentanc razdeljenih v štiri skupine, napredovanje pa si bodo zagotovile po tri najboljše izbrane vrste. V drugem delu tekmovanja se križata skupini A in B ter C in D. Prvouvrščeni reprezentanci iz drugega dela se uvrstita v polfinale, tretjeuvrščeni pa čaka tekma za končno peto mesto.

Na prvenstvu pa ne bodo nastopile slovenske rokometašice, ki so jih v letošnjih kvalifikacijah izločile Belorusinje.

Nosilke odličji na ženskih EP

Švedska 2006: 1. Norveška 2. Rusija 3. Francija

Madžarska 2004: 1. Norveška 2. Danska 3. Madžarska

Danska 2002: 1. Danska 2. Norveška 3. Francija

Romunija 2000: 1. Madžarska 2. Ukrajina 3. Rusija

Nizozemska 1998: 1. Norveška 2. Danska 3. Madžarska

Danska 1996: 1. Danska 2. Norveška 3. Avstrija

Nemčija 1994: 1. Danska 2. Nemčija 3. Norveška

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin