Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2013,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleš Pajovič Atletico Madrid Magdeburg Kiel

Četrtek, 11. 7. 2013, 11.12

8 let

Legenda Celja, ki jo je Slovenija razočarala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Levi zunanji, ki si je prislužil vzdevek bum bum Pajo. Rokometaš, ki je dolgo igral pri nedavno propadlem španskem velikanu. In mož, ki je razočaran nad razmerami v Sloveniji. Aleš Pajovič.

Začetek tedna je rokometni svet šokirala novica, da Atletico Madrid, oziroma nekdanji Ciudad Real ne obstaja več. Zaradi finančnih težav se je zlomila ena največjih institucij tega športa. Klub, ki je trikrat osvojil elitno ligo prvakov, in klub, katerega dres sta v preteklosti nosila tudi slovenski kapetan Uroš Zorman ter Aleš Pajovič, peti na večni lestvici po številu nastopov za slovenski grb.

"Že ko sva z Urošem odhajala, ni bilo več kot prej. Z leti pa je bilo le še slabše, kar za Španijo, glede na to v kakšnem stanju je, ni nič čudnega. Pri propadu Atletica je videti, kot da je za vse kriv predsednik, a ni tako. Boril se je do konca, a mu na žalost ni uspelo. Zadnja leta, ko je bila kriza največja, je vse urejal sam, tudi sponzorje je iskal. Škoda. Škoda je bila že za Ciudad Real, ki se je iz rokometnega mesta (La Mancha, op. a.) prestavil v Madrid. Žal mi je, da je konec neke ere. Ciudad Real oziroma Atletico Madrid je bil res vrhunski klub," nam je dejal Pajovič in dodal, da je tudi špansko prvenstvo izgubilo pomen. "Tudi Barcelona je ostala brez največjega nasprotnika. Zdaj bo kraljevala v Španiji."

Čeprav je špansko prvenstvo za bundesligo uradno drugo najmočnejše v Evropi, sta mu Atletico in njegova smrt precej zamajala temelje. "Dobra je francoska liga, za katero se odloča vedno več igralcev. Nemška liga je nemška liga. Je najbolj stabilna sredina, tudi zanimanje zanjo je precejšnje. Mislim, da so Danska, Francija in Nemčija tiste najmočnejše," pravi Pajovič, ki si kruh služi ravno v Nemčiji.

Vroče-hladno v Magdeburgu, pri Lübbecku mu je všeč

Svojo prvo bundesligaško izkušnjo je doživel pri Kielu, do sredine zadnje sezone je nosil dres Magdeburga, ga nato zapustil in se pridružil Lübbecku. Klubu s sredine lestvice. "Vse se je super izteklo. Bil sem nekoliko skeptičen, saj je sin v Magdeburgu hodil v šolo (ima tudi hčerko, ki bo šolo začela obiskovati jeseni, op. a.). Najprej se zaradi družine nisem želel preseliti. Prvo leto v Magdeburgu je bilo odlično, drugo precej manj. S trenerjem nisva našla skupnega jezika. Na srečo me je poklical Zlatko Ferič (menedžer Lübbecka, op. a.) in mi dal ponudbo. Odločil sem se, da grem. Na koncu se je vse skupaj obrestovalo, saj sem podaljšal še za dve leti."

Zadnjo sezono je s soigralci končal na 12. mestu, ciljev za naslednjo si v klubu še niso postavili, saj so šele v torek začeli priprave. "Imamo novega trenerja. Iz Lemga je prišel Dirk Beuchler. Sam si želim, da ostanemo v prvi ligi, mogoče kakšno mesto višje kot lani. A glede na ekipo ne smemo preveč pričakovati," pravi levi zunanji z ubijalskim strelom, za katerim so enomesečne počitnice, ki so prehitro minile.

Glede Slovenije je pesimist

V pogovoru nismo mogli mimo slovenske reprezentance. Neuvrstitev na evropsko prvenstvo je šokirala tudi njega. "Moram reči, da nisem zadovoljen. Zafrknili so v Mariboru proti Islandiji. Po prvem polčasu sem mislil, da bodo z lahkoto zmagali, a se ni izšlo. Škoda. Poleg tega je propadel še Cimos Koper. Kar zadeva slovenski rokomet, je imel nekaj precej črnih dni," pravi Pajo, ki je za slovensko izbrano vrsto zbral 181 nastopov in bil svoj čas eden izmed njenih glavnih členov. "Tudi mi se nismo uvrstili na svetovno prvenstvo. A to je šport, se zgodi. Upam, da bo Denič dobro delal naprej in da se bodo fantje uvrstili že na naslednje prvenstvo."

Pajovič, sicer Celjan, ki je največji del svoje kariere igral za matični klub iz Zlatoroga, ima, kot že rečeno, z Lübbeckom pogodbo do leta 2015. Takrat bo star 36 let. Lahko pričakujemo, da kariero konča v Sloveniji? V Celju? "Po pravici povedano sem si to želel, ko sem prišel iz Španije, a se ni dobro obneslo (sredi sezone 2010/2011 je moral iskati nov klub, op. a.). V Sloveniji finančni položaj ni ravno dober. V Nemčiji ima na primer generacija, ki je leta 2004 osvojila naslov evropskega prvaka, delo po klubih, na zvezah. Pri njih za to poskrbijo. Tudi v Franciji je dobro poskrbljeno. Pri nas pa ravno ne. Sem kar pesimist, da bi kariero končal v Sloveniji," nam je še dejal bum bum Pajo in dodal, da glede na zdajšnji položaj Slovenije razmišlja celo v smeri, da se tudi po končani karieri ne bi vrnil.

Ne spreglejte