Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 5. 2015,
10.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 5. 2015, 10.20

7 let, 12 mesecev

Tek trojk: Kdo vodi tempo? Prvi ali zadnji? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tek trojk je v prvi vrsti prijateljsko druženje, šele nato tekmovanje, zato pozabite na končni rezultat in vzbudite v sebi pravi timski duh.

Tradicionalni tek trojk, ki bo na sporedu 9. maja, je družabna in prijateljska športna prireditev, ki vsako leto privabi več tekačev, ki v trojicah premagujejo 12,5- ali 29-kilometrsko razdaljo.

Trojke se v največjem številu podajajo na krajšo preizkušnjo, ki v večjem delu poti poteka skozi Golovec. Trasa zahteva kar nekaj vzponov in tek čez korenine, zato je pomembno, da se naučimo tempirati ritem, zelo priporočljivo pa je tudi, da traso že prej spoznamo in s svojimi tekaškimi prijatelji pretečemo tudi kakšen skupni trening.

Najšibkejši vodi tempo

Pri teku trojk ni prostora za osebne rekorde, v ospredju je timski duh, ki zahteva veliko prilagajanja in spodbujanja. Na koncu velja rezultat zadnjega izmed treh, ki bo pritekel v cilj, zato je ravno zadnji tisti, ki naj vodi tempo teka. "Boljša tekača morata pomagati in spodbujati počasnejšega," nam je o tem, kako naj se trije tekači uspešno uskladijo, priporočil tekaški trener Peter Kastelic. "Namen teka trojk je, da tečejo vsi trije skupaj, ne pa da boljša dva zbežita in slabšega počakata nekaj metrov pred ciljem."

"Namen teka je druženje, ravno zato vedno predlagam, da naj se v trojke zberejo tekači, ki se poznajo in so dobri kolegi." Da bi se ujeli in vsaj približno že vnaprej predvideli hitrost, s katero bodo pretekli traso, Peter priporoča, da tekači skupaj opravijo tudi nekaj treningov.

V troje je lepše, ampak brez klepetanja

Trojica tekačev je tudi odlična družba, ki med tekom pogosto začne tudi zabavne pogovore. S tem ni nič narobe, pove Kastelic, vse dokler govorjenje ne prekinja našega dihanja in dokler so napori bolj zmerni. "Ko postane tek malo bolj resen in naporen, se ne smemo več pogovarjati, saj lahko to vpliva na nepravilno dihanje, kar lahko privede do tako imenovanega tekaškega bodca, ko zaboli na levi ali desni strani v predelu pasu."

Nepravilna drža poveča možnost za poškodbe

Ne samo pravilno dihanje, pri teku je pomembna tudi drža. Napačni gibi med tekom lahko vodijo do bolečin, tudi poškodb. Predvsem začetniki naj bodo pozorni na položaj glave, rok, ramen, tudi dlani.

Zapomnite si: telo naj ne bo napeto, gibi naj bodo čim bolj spontani in naravni, tako kot dihanje. Pri tem bodite pazljivi na položaj glave, ki naj bo poravnana, tako boste odprli dihalne poti in sprostili mišice na vratu.

Zelo pomemben je tudi položaj ramen, nam je povedala fizioterapevtka Blanka Koščak Tivadar, ki tekačem, ki pridejo k njej zaradi bolečin, najprej reče, naj ji pokažejo, kako tečejo. "Pogosto že takoj ugotovim, da imajo med tekom napačno držo. Pogosto to izhaja iz pretežno sedečega položaja čez ves dan." Prav zaradi sedenja smo vajeni napete in nenaravne drže ramen, med tekom jih moramo sprostiti in paziti, da ramen ne držimo previsoko.

Zelo pomembno je tudi gibanje rok – tukaj ne smete pretiravati, roke naj bodo pod pravim kotom, hkrati pa pazite, da ne boste imeli preveč stisnjenih pesti.

Ne spreglejte