Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 10. 2012,
14.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 28. 10. 2012, 14.41

7 let, 12 mesecev

Sneg ni motil maratoncev, lanski rekorder si je kupil 26 krav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Že 17. Ljubljanski maraton je prvič minil v snegu, a je vseeno postregel z odlično udeležbo, saj se je na polrazdaljo in 42 kilometrov podalo več kot deset tisoč tekačev.

Kljub neugodnim napovedim vremenoslovcev je pogled v sivo nebo in na zasnežene ceste zjutraj marsikoga presenetil, zapriseženih tekačev pa očitno neprizanesljiva narava ni prav nič zmotila, kar je potrdil tudi direktor maratona Gojko Zalokar: ''O kakšnem drugem datumu ne razmišljamo, za nas je fantastičen. Letos se je pač zgodilo, da je maraton prvič v snegu, imeli pa smo že tudi 23 stopinj. Drugače pa je čisto vseeno, ali je dež, ali sije sonce, tekači so navajeni vseh razmer. Zelo malo je prijavljenih, ki niso prišli, kar pomeni, da vremenske razmere niso pomembne. Ko tečeš, pač upoštevaš okoliščine, in se hitro preoblečeš,'' je bil optimističen Zalokar, ki pa na izboljšanje lanske rekordne znamke seveda ni pomislil.

''Rekorda seveda ne bo, saj so razmere izredne. Vprašanje je sploh, koliko nastopajočih Kenijcev je že videlo sneg. Rezultati bodo zelo slabi, saj temnopolti tekači v takšnem vremenu odpovedo, kar je razumljivo, saj je za organizem najhujši šok prehod s toplega na mrzlo. Je pa tudi res, da na našem maratonu nastopajo 'domorodci', ki jih novačimo neposredno iz Kenije, ne pa tisti iz evropskih baz, glede česar smo izjema. Redki so tisti, ki jih pripeljejo iz njihove dežele, ne pa recimo prek menedžerskih kanalov,'' je pred štartom velikega maratona še razlagal Zalokar.

Dodal je še, da skupaj s prireditvijo rastejo tudi organizatorji, ki skušajo vsako leto tako ali drugače dvigniti raven prireditve, dobro pa so pripravljeni tudi na morebitne nevšečnosti. V noči na nedeljo jim je neurje v prestolnici podrlo vse ograje od Figovca do Aškerčeve ulice, a so uspeli do sedme ure zjutraj odpraviti vse posledice, tako da gledalci in tekmovalci sploh niso vedeli za zagato.

Med gledalci smo srečali še druge znane obraze, med drugimi nekdanjo atletinjo Alenko Bikar, ki tokrat ni tekla, je pa prišla z družino spodbujat moža. Zjutraj, ko je pogledal skozi okno, je podvomila, da bo sploh kdo prišel na štart, vsi udeleženci pa so zanjo ne glede na čas zmagovalci. Takšno počutje je bilo pred 'usodnim' trenutkom zaznati tudi med nastopajočimi - razpoloženje jim je s prvinskimi zvoki nedvomno dvigovala zdaj že legendarna tolkalna skupna The Stroj, ki jo je letos organizator dvignil pod 'nebo' tik pred štartno črto.

Čeprav je sneg, pomešan z dežjem, naletaval vse nekje do tretjine maratonske razdalje, se to pri vmesnih časih najboljših ni poznalo, saj je prvouvrščeni Etiopijec Berhanu Shiferaw kljub napovedim le dobro minuto zaostal za lanskim rekorderjem in zmagovalcem 16. Ljubljanskega maratona Kenijcem Danielom Toojem, ki si je z nagrado kupil lep kos zemlje in 26 krav, letos pa ga zaradi poškodbe žal ni bilo. Vsekakor mu je ostal na tekmovanje lep spomin, s podobnimi vtisi pa so začeli na cilj prihajati tudi bolj ali manj utrujeni udeleženci, med katerimi je bilo po tradiciji kar nekaj posebnežev.

Ne spreglejte