Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 10. 2015,
15.06

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Krka

Natisni članek

advertorial Naklofen

Petek, 9. 10. 2015, 15.06

2 meseca, 2 tedna

"Na cilju sem kar kakšno minuto preživel na tleh"

Vsebino omogoča Krka

Ljubljanski maraton je pred vrati! Telo je verjetno že pripravljeno, kako pa kaj vaša psiha?

VIDEO:

Tekaška preizkušnja na ljubljanskem maratonu je velik izziv tako za telo kot za psiho. Priprave se počasi bližajo koncu, prišel je čas za kakovosten počitek, sprostitev in polnjenje baterij, tudi s pravilno prehrano.

"Zdaj ni več časa za eksperimentiranje," nas je opozoril Peter Kastelic, tekaški trener, ki bo letos na ljubljanskem maratonu že drugič poskusil premagati 42-kilometrsko traso.

"Dve leti nazaj sem pretekel svoj prvi maraton, ki je bil zame prav posebna izkušnja, saj je bil moj prvi tek na 42 kilometrov. Nisem bil dobro pripravljen, nisem imel dovolj izkušenj, tako da je bilo zadnjih deset kilometrov kar mučnih. V cilju sem potem kakšno minuto preživel na tleh," letos bo poskusil še enkrat, cilja na boljši rezultat, tudi na podlagi slabe izkušnje izpred dveh let.

 | Foto:

Ključni je tudi zadnji teden

Čeprav priprave na tako resno telesno preizkušnjo trajajo več mesecev, je pomemben tudi zadnji teden, ki je namenjen predvsem počitku. Osredotočiti se je treba na pripravo opreme, zelo pomembna pa sta tudi tako hrana kot počitek. "Zadnje tri dni moramo čim bolj zapolniti glikogenske zaloge, to pomeni, da pojemo čim več testenin in riža oziroma hrano, ki je bolj bogata z ogljikovimi hidrati," svetuje Kastelic, ki predvsem rekreativnim tekačem polaga na srce: "V zadnjih dneh nikakor ne eksperimentirajte s hrano. Ne preizkušajte različnih nasvetov o pravi prehrani ravno na dan maratona. Vsak zase najbolj ve, kaj mu ustreza."

V zadnjem tednu je pomembno, da se izogibamo tudi napornim nočnim zabavam: "Alkohol na zadnji predvečer ni najbolj primeren, saj povzroča dehidracijo. Priporočam, da zadnja dva dni še nekoliko potrpimo in vse podredimo tekmovanju, ki bo v nedeljo dopoldne."

Zapomnite si: 90 odstotkov je v psihi

 | Foto:

Večina tekačev pravi, da kar 90 odstotkov uspeha na maratonu predstavlja psiha, kar nam je potrdila tudi psihologinja Eva Kovač. "Prav zadnje dni pred maratonom pride v ospredje naša psihična trdnost," in prav v teh kočljivih trenutkih je pomembno, da se znamo motivirati in tako premagati stres, ki ob takšnih napornih podvigih močno prisoten.

Osredotočimo se predvsem na sprostitev: "Lahko se poslužujemo različnih tehnik sproščanja, od meditacije, joge in dihanja. Sprostitev je lahko tudi obisk savne ali namakanje v topli kopeli. Bistvo je v tem, da telesu privoščimo počitek po intenzivnih pripravah," predvsem pa je pomemben kakovosten spanec.

Ko med tekom pride do krize

"Kaj mi je bilo tega treba," se sprašuje marsikateri tekač tako v zadnjih dneh pred štartom kot med samim maratonom.

"Zaradi velikega stresa in napora je normalno, da med samim maratonom pride do kakšne večje krize ali do zmernih ali večjih bolečin. Pri tem je pomembno, da uporabimo različne tehnike disociacije in se poskušamo oddaljit od bolečine. "

Kakšne so tehnike vizualizacije, s katerimi bolečino in utrujenost preusmerimo drugam?

Pretvarjamo se lahko, da smo močni kot lev. Vizualiziramo kakšen del filma, ki smo ga gledali pred kratkim. Lahko se gremo kakšne miselne igrice. V mislih sestavljamo puzle. Vizualiziramo prijetne situacije. Še zabavna igrica za boljšo motivacijo: lahko stavite s samim seboj in si za vsak nov pretečen kilometer v mislih postavite novo nagrado. Na primer: "Če pritečem do 15. kilometra, si bom jutri privoščil masažo …"

Ponovimo: kako naj potekajo zadnje ure pred maratonom

 | Foto:

Motivacija mora biti zdaj na vrhuncu, vaše telo je pripravljeno, vaša psiha pa močna kot pri najbolj divjem levu.

Privoščite si zdrav zajtrk, ki naj bo sestavljen iz ogljikovih hidratov: še vedno velja, da je idealen maratonski zajtrk kruh, maslo in med.

Hidracija: že pred samim štartom je pomembno, da telo močno hidrirate in mu tako priskrbite nekaj zaloge za prvih nekaj kilometrov. Polmaratonci in maratonci se ustavljajte na postajah in si privoščite kakšen požirek vode. Če vas pri teku ne ovira, pa je pri daljših razdaljah priporočljivo nošenje tako imenovanega camel backa.

Pred štartom: poskrbite za ustrezno ogrevanje in tako preprečite poškodbe. Svoje telo počasi pripravite na daljši maratonski napor tudi tako, da pet minut namenite počasnemu teku.

Uro ali dve pred štartom pojemo lahek obrok, med samim tekom pa Peter Kastelic priporoča:

Tek na 10 kilometrov: pri takšni razdalji med tekom ne potrebujemo dodatnih vnosov hrane.
Tek na 21 ali 42 kilometrov: tekači lahko med tekom zaužijejo kakšen gel, ampak samo v primeru, če so jih poskusili že na treningu.
Ne spreglejte