Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2012,
20.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2012, 20.33

7 let, 12 mesecev

Maraton Alpe Scott Rogliču in Guličevi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več kot 650 kolesarjev je preizkusilo pripravljenost na 6. Maratonu Alpe Scott. S 130 kilometri in 2000 metri višinske razlike sta najhitreje opravila Primož Roglič in Teja Gulič.

Na enega najbolj vročih dni v letošnjem letu je Kolesarsko društvo Alpe gostilo 6. kolesarski Maraton Alpe Scott, ki vsako leto zaradi zahtevnosti trase privablja le bolje pripravljene rekreativne kolesarje. Tudi letos se je na štartu v centru Kamnika zbralo več kot 650 ljubiteljev vrtenja pedal, ki so bili odločeni, da kljub težkim vremenskim razmeram odvozijo enega težjih rekreativnih kolesarskih maratonov pri nas. Na 130 kilometrov dolgi progi, ki udeležence popelje okoli Kamniško-Savinjskih Alp, so morali premagati tri prelaze. In sicer so jih pričakali Jezerski vrh (1218 metrov), najtežji vzpon na Pavličevo sedlo (1400 metrov) in Črnivec (902 metra), kar skupno znaša kar 2000 metrov višinske razlike.

V moški konkurenci se je z vročim soncem, visokimi temperaturami in zahtevno traso najbolje spopadel Primož Roglič (KD Rog), ki je v cilj prikolesaril s časom 3:42:50.9. Dobro minuto za Rogličem, ki je bil najhitrejši tudi na vzponu, je maraton končal drugo uvrščeni Uroš Komac (Bicikel.com), tretje mesto pa je pripadlo Mateju Lovšetu. Nekdanji smučarski skakalec iz Kisovca pri Zagorju je po zmagi povedal: "Še pozimi sem skakal, vzdržljivostni športi pa so mi bili od nekdaj blizu. Kolesarstvo sem vzel zares, kot sem vajen." V ženski konkurenci je s 130 kilometri, ki jih je pred desetimi dnevi za trening pred francosko pentljo odpeljal tudi Jani Brajkovič, najhitreje opravila Teja Gulič (ŠD 3šport). Zmagovalka je traso 6. Maratona Alpe Scott prevozila v času 4:06:33.2 in tako suvereno slavila z dvajsetimi minutami prednosti pred zasledovalkami. Kot druga je ciljno črto prečkala Valentina Rebec, najboljšo trojico pa je zaključila Špela Škrajnar (Ganesha team).

Če je bilo lani leto rekordov na Maratonu Alpe Scott, pa letos, predvsem zaradi težkih vremenskih pogojev, kolesarji najhitrejših časov niso zmogli. Rekord proge v moški konkurenci tako s časom 3:36:37.7 drži letos četrto uvrščeni Gregor Tekavec. Pri dekletih pa je rekord v lasti lanskoletne zmagovalke Urše Pintar, ki je lanski kolesarki maraton prekolesarila s časom 3:58:00.3.

Organizatorji so bili z izvedeno prireditvijo izredno zadovoljni, navdušuje jih tudi, da trasa maratona postaja med kolesarji vse bolj priljubljena. Vodja Maratona Alpe Scott Janez Jarm je ob tem povedal: "Trasa postaja vse bolj priljubljena, ne le za čas Maratona, kar je tudi naš cilj. Maraton je le vrhunec." Želja organizatorjev tako ostaja, da krog okoli Alp, ki povezuje enajst občin pri nas in na avstrijskem Koroškem, postane priljubljena izbira za dnevne ali večdnevne kolesarske ture, saj zanimivosti, vrednih ogleda, in turistične ponudbe na poti ne manjka.

Ne spreglejte