Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 6. 2012,
15.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 15. 6. 2012, 15.08

8 let

Leteče kreature nad Ljubljanico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes bodo prestolnico zasedli piloti in doma izdelane naprave, s katerimi bodo s šestmetrske vzletne ploščadi na Špici skušali poleteti čim dlje nad Ljubljanico.

V Slovenijo je prišel drugi Red Bull Flugtag, na katerem se bo 45 ekip preizkusilo v pilotiranju doma narejenih letečih naprav. Po sedmih letih, ko je štajerska prestolnica gostila prvo slovensko »prvenstvo« letečih Red Bull kreatur, se bodo najbolj kreativne ekipe predstavile tudi v Ljubljani. Kot pravijo organizatorji, med nastopajočimi najdemo tri vrste ekip. Nekaterim gre zgolj za to, koliko metrov bodo preleteli in ali jim bo uspelo postaviti svetovni rekord, ki so ga pred nekaj tedni postavili v nemškem Mainzu, ko je pilot poletel 69,79 metrov. Popolno nasprotje so ekipe, ki jim metri niso pomembni, ampak želijo s svojimi izvirnimi in umetniškimi letalnimi napravami pustiti najboljši umetniški vtis. Na sredini pa najdemo realne ekipe, ki svojim napravam sicer dodajo kakšno kreativno stvaritev, a se zavedajo, da umetniški vtis ni vse in da brez preletenih metrov zmage ne bo.

O zmagovalcu odloča petčlanska žirija

Kljub letalnim sposobnostim naprave, preleteni metri ne bodo edini pogoj za zmago. O zmagovalcu bo namreč odločala petčlanska žirija, ki jo sestavljajo glasbenica Tina Marinšek, letošnji zmagovalec skupne razvrstitev smučarskega krosa Filip Flisar, akrobatski pilot Peter Podlunšek, nadzornica zračnega poleta Maša Jeraj in peti član, ki bo do sobote, 16. junija, ostal presenečenje. Žirija bo poleg dolžine poleta upoštevala tudi umetniški nastop ekipe, kar pomeni, da bo zmagovalec lahko tudi tisti, ki ne bo poletel najdlje, ampak bo žirijo očaral s skrbno izdelanim nastopom, ki mu bo prinesel bonus točke.

Od licence zasebnega pilota do poleta z balonom

Čeprav je Redbull Flugtag bolj zabavnega kot tekmovalnega značaja, saj bodo zmagovalci na koncu vsi, ki so se trudili z izdelavo naprav, katerih razpon kril ne sme presegati 10 metrov, teža pa ne 100 kilogramov, si bodo najboljše ekipe priborile lepe nagrade. Ekipa, ki jo bo žirija postavila na prvo mesto, bo lahko obiskala Hangar 7 (in poletela z zgodovinskim bombnikom Mitchel B25) ali pa bo nagrado prepustila svojemu kapetanu-pilotu, ki se bo lahko izšolal za pilota z licenco. Drugo in tretje uvrščeni ekipi si bosta prislužili skok s padalnim letalom oziroma tandemsko jadralno padalstvo. Četrto do deseto uvrščeni letalci bodo prejeli toliko pločevink energijske pijače, kolikor decimetrov bodo preleteli. Najdaljši polet bo nagrajen s poletom z najboljšim slovenskim akrobatskim pilotom in članom žirije Petrom Podlunškom, najbolj kreativna ekipa pa bo poletela z balonom. Nagrajeni bodo tudi gledalci, ki bodo za svoje favorite lahko glasovali preko sms sporočil in si tako prislužili nagrado HP Slovenija.

Štart Red Bull Flugtaga bo ob 16.00, ko se bo prva leteča kreatura pognala s šest metrov visoke in trideset metrov dolge vzletne ploščadi na Špici. Če bi si letalne naprave radi ogledali od bliže, to lahko storite ob 12.00, ko jih bodo ekipe postavile na ogled. Glede na to, da organizatorji ob Ljubljanici pričakujejo več deset tisoč ljudi, se na Špico raje kot z osebnimi avtomobili odpravite z avtobusi mestnega prometa.

Ne spreglejte