Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 2. 2015,
10.20

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

smučanje počitnice varnost zavarovanje Adriatic Slovenica

Petek, 6. 2. 2015, 10.20

2 meseca

Kako preprečiti poškodbe na smučišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kmalu se bo veliko ljubiteljev smučanja odpravilo na bele strmine. Med njimi bo tudi veliko otrok in mladostnikov, saj se bližajo zimske počitnice, ki jih bodo mnoge družine preživele na smučiščih.

Naj vaš oddih na smučišču mine brez skrbi

Za nasvete, kako poskrbeti za varnost na smučišču, smo se obrnili na Mateja Ipavca, diplomiranega fizioterapevta in vodjo fizioterapevtske odprave Soči 2014. Pravi, da je najpomembneje, da pred začetkom smučarske sezone vsak ljubiteljski smučar razmisli, ali je nanjo dobro fizično pripravljen. Poleg tega je treba dobro preveriti tudi vso opremo.

Prva smuka naj bo lahkotna

Matej Ipavec poudarja, da smučanje predstavlja aktivnost celotnega telesa, pri čemer je potrebno sinhrono delovanje več mišičnih skupin različnih sklepov. "Uspešnost in varnost smuke lahko bistveno izboljšamo z začetnim lahkotnim smučanjem in ponovnim seznanjanjem z občutki, ki so še kako pomembni pri smučanju. Prva smuka naj bo odsmučana na nezahtevnem terenu, lahkotno in igrivo."

Ne podcenjujte smučarskih prog in ne precenite lastne telesne zmogljivosti

Prvi smučarski dan nikar ne precenjujte svojih zmožnosti, zato si privoščite več vmesnih počitkov. Kot vsaka druga vadba naj se tudi ta začne z ogrevanjem. Pomembno je, da vključite vse glavne mišične strukture, ki jih uporabljate med smučanjem. Ne pozabite na hrbtenico in medenico ter na mišice, ki omogočajo rotacije in upogib trupa.

Naš sogovornik poudarja, da je treba dobro ogreti tudi gležnje: "Čeprav imate gležnje med smučanjem močno vpete v smučarskem čevlju, to še ne pomeni, da so mišice okoli tega sklepa neaktivne. V nasprotju s splošnim prepričanjem je ena izmed pogostih poškodb pri smučanju ravno zvin gležnja, zaradi izrazito močnih sil, ki med smučanjem delujejo na sklep. Zato ne pozabite primerno ogreti tudi tega predela."

Poznate zmogljivosti svoje smučarske opreme?

Smučarska oprema se v profesionalen športu ves čas nadgrajuje in stremi k izboljšanju hitrih in agresivnih zavojev, to pa se pozna tudi na prodajnih mestih, kamor zavijejo rekreativni smučarji. Matej Ipavec opozarja: "Hitrejša izvedba zavojev izboljša smučarsko doživetje, vendar večja hitrost pomeni tudi večjo silo, ki nastane pri zavojih. Smučanje tako ob nepazljivosti postane agresivnejše in nevarnejše. Pozitivna lastnost nove opreme je ta, da se z novo tehniko in primerno opremo da mnogo hitreje osvojiti smučarsko znanje, a posledično smučarji prepogosto precenijo svojo telesno pripravljenost. Posledica večje hitrosti je tudi slabši nadzor nad smučmi, ki pa pogosto vodi v nastanek poškodb."

Lani se je na smučiščih poškodovalo 642 oseb

Inšpektorat za notranje zadeve za lansko smučarsko sezono poroča o kar 642 poškodbah na smučišču. Med temi je šlo za 12 težjih in 630 lažjih poškodb. Med težjimi poškodbami so bile kar štiri pri mladostnikih do 18 let, v tej starostni skupini pa je bilo tudi največ lažjih poškodb, 288. V poročilu so še zapisali, da so bili vzroki za nesreče predvsem v ravnanju udeležencev pred nesrečo. V večini primerov so bili to padci, večinoma po lastni krivdi.

Pred neprijetnostmi na smučišču se še dodatno zavarujte

Preden se odpravite na smučišče, poskušajte upoštevati čim več zgornjih nasvetov. Naj vam počitnic ne pokvari trenutek neprevidnosti. Za bolj brezskrbno uživanje se še dodatno zavarujte. Adriatic Slovenica vas vabi na svojo spletno stran, saj so se tudi oni pripravili na smučarsko sezono.

Ne spreglejte