Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 8. 2017,
16.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

nasvet hrana dobro počutje

Ponedeljek, 28. 8. 2017, 16.53

6 let, 6 mesecev

Hrana po dopustu, polnem mesa na žaru in piva: kako imeti uspešen in neboleč detox

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
čevapčiči | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kako se počutite, ko se vrnete z dopusta? Spočiti, polni energije in pripravljeni na nove izzive, ki jih prinaša življenje! Pa je res tako? Ste se vrnili polni obžalovanj?

Imeli ste se lepo, kaj lepo, prelepo! Zdaj ste jezni nase, ker so vam ušle vse vajeti iz rok. Kopica hrane in alkohola iz dneva v dan. Vendar zdaj je prišel čas, ko se je potrebno vrniti v realno življenje..

Kaj narediti in kako, da bo vrnitev čim manj boleča?

Preprosto! Sedem dni ne jejte ničesar, pretecite maraton ter si kupite goro detox napitkov!

Upam, da berete dalje, kajti ravno tega ne počnite!

Ne glede na to, kako ste preživeli pretekle dni, ne bodite prestrogi do sebe. Ste se imeli lepo na dopustu? V kolikor ste odgovorili pritrdilo, bodite hvaležni za te trenutke.

Čim prej na raven normalnosti

Zdaj, ko smo pomirjeni in se zavedamo, da je življenje prekratko, da bi se obremenjevali zaradi nekaj napačnih odločitev na jedilniku, poglejmo kako se bomo čim prej vrnili v normalen življenjski ritem.

Naše telo potrebuje detox! V zadnjem času marketinško zelo priljubljena beseda, ki pa nam bolj malo pove. Namiguje sicer k izločanju toksinov iz telesa. Ne vemo pa kakšnih toksinov se želimo znebiti. Toksinov iz hrane? Iz alkohola? Morskih toksinov?? Z izločanjem snovi iz telesa sicer ni nič narobe, vendar ima naše telo odlične mehanizme ter organe, kot so jetra, ledvice, pljuča, ki uspešno izločajo potencialno škodljive snovi iz telesa in zaradi tega ne potrebujemo nobenih magičnih detox pripravkov!

Skrbeti moramo zgolj, da nam bodo ti organi še dolgo služili in zato, ko se vrnemo z dopusta bodimo pozorni predvsem na sledeče stvari:

Popoldanski spanec ni greh. | Foto: Thinkstock Popoldanski spanec ni greh. Foto: Thinkstock Spanec

Najprej se naspite. V kolikor ste ure spanca pretekle dni lahko prešteli na prste ene roke, vam bo telo zelo hvaležno za vsako uro spanca, ki ga boste nadoknadili. S tem, ko preidemo v fazo spanja, se naš um in telo odpočijeta. Hkrati študije poročajo, da možgani med spanjem izločajo toksine, ki so se v času budnosti nabrali v naših možganih. Še en razlog več, da si vzamete čas tudi za popoldanski spanec.

Tekočina

Bodite pozorni, da popijete dovolj tekočine, še posebej če vam je prejšnje noči družbo in motivacijo za ples dajal alkohol. Le ta ima diuretični učinek in poveča tvorbo in izločanje urina, zaradi česar lahko pride do dehidracije. Vodi ali nesladkanemu čaju lahko dodate ingver in cimet, kar bo dobro delo prebavnemu traktu in praktično celotnemu telesu. Zato ne bo odveč, če vas bo kozarec spremljal vsepovsod v prvih dneh po dopustu.

Ste bili tekom dopusta pogosto izpostavljeni soncu in vročini, kar je vodilo k neprestanemu znojenju? Domača goveja kostna juha vam bo več kot prav prišla na račun bogate vsebnosti mineralov.

Največ koristi boste imeli, če boste v solato vključili špinačo, brokoli, šparglje, blitvo, česen ter avokado. | Foto: Thinkstock Največ koristi boste imeli, če boste v solato vključili špinačo, brokoli, šparglje, blitvo, česen ter avokado. Foto: Thinkstock

Zelenjava in sadje

V kolikor ste bakterije svojega prebavnega trakta hranili predvsem z izdelki iz bele moke, bogatimi s sladkorjem in maščobami, vam črevesje ni prav nič hvaležno. Vendar razumljivo, vsi vemo, da je svež bel kruh sinonim za zajtrk na morju. V dnevih po dopustu pa je zato zaželeno, da v čim večji krožnik spravite čim več karseda različne zelenjave. In to večkrat na dan.

Tako boste v telo vnesli minerale, vitamine, prehransko vlaknino ter antioksidante. Slednji so pomembni predvsem za tiste, katerim je žar pripravljal hrano za zajtrk, kosilo in večerjo. Tovrstna priprava hrane, še posebej mesa, lahko namreč tvori kancerogene snovi in antioksidanti imajo sposobnost njihove nevtralizacije.

Prehranska vlaknina ima glavno vlogo pri prebavi in glede na to, da ima prebavni trakt ključno vlogo v množici fizioloških sistemov, od živčnega do imunskega, boste z ureditvijo prebave rešili kopico težav ter lahko hitro štartali z delovnim ritmom. Največ koristi boste imeli, če boste v solato vključili špinačo, brokoli, šparglje, blitvo, česen ter avokado. Med sadjem bo najbolje, če se boste posladkali z jagodičevjem.

Beljakovine

Izbirajte čiste kose mesa, jajčni beljak ali ribe, ki vam bodo z visoko vsebnostjo beljakovin najbolj optimalno omogočili regeneracijo. Beljakovine namreč ob tem, da opravljajo funkcije krčenja in rasti mišic, igrajo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema in uravnavanju pH-ja v telesu.

Aktivirajte se! Najbolje v naravi. | Foto: Vid Ponikvar Aktivirajte se! Najbolje v naravi. Foto: Vid Ponikvar

Telesna aktivnost

Že sprehod oz. hitra hoja do rahle oznojitve bo bistveno pripomogla k boljšemu počutju. S povečanjem prekrvavitve se bo izboljšal tudi limfatični sistem. Prek kože, ki je naš največji organ, boste z znojem izločili vse slabo iz prejšnjih dni, in to predvsem na račun sproščanja endorfinov, ki vam bodo narisali nasmešek na obraz.

Tako je, zdaj ste pripravljeni, da se vrnete v svoj življenjski in prehranjevalni ritem. Vendar zavedajmo se, da je potrebno gledati širšo sliko. Nekaj dni dopusta ne bo pokvarilo celoletnega zdravega prehranjevanja. Na drugi strani, tudi par dni slabega prehranjevanja ne bo bistveno poslabšalo že slabih prehranjevalnih navad. Osredotočite se zato na kakovostno hrano, telesno aktivnost in nasmešek na obrazu vse leto. Skozi vse življenje.

Aljoša Kuzmanovski je diplomirani kineziolog in idejni vodja projekta Spoznaj prehrano. Vsebina ni plačana in ni prikrito oglaševanje. 
Ne spreglejte