Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 6. 2020,
9.31

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 6. 2020, 9.31

2 leti, 9 mesecev

OI

Več kot polovica prebivalcev Tokia proti OI 2021

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Tokio 2020 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Več kot polovica prebivalcev Tokia je proti izvedbi olimpijskih in paraolimpijskih iger prihodnje leto, je v raziskavi ugotovil japonski dnevnik Tokyo Shimbun. Med okrog tisoč sodelujočimi prebivalci Tokia v anketi jih je bilo 51,7 odstotka proti izvedbi iger prihodnje leto. Predlagali so novo preložitev za leto dni ali celo odpoved iger.

Preostalega 46,3 odstotka anketirancev je bilo za to, da se poletne OI, ki so jih konec marca zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili z letošnjega na prihodnje poletje, pripravi od 23. julija do 8. avgusta 2021.

Med tistimi, ki menijo, da iger prihodnje leto ne bi smeli gostiti v japonski prestolnici, je bilo 27,7 odstotka takšnih, ki so menili, da bi jih morali že zdaj odpovedati, 24 odstotka pa jih je bolj naklonjenih še eni prestavitvi.

V anketi je bila zanimiva tudi razdelitev med tistimi, ki so za organizacijo iger prihodnje leto, saj jih je bilo 31,1 odstotka za izvedbo v drugačni obliki, na primer brez gledalcev, le 15,2 odstotka pa v običajni obliki.

Japonski organizatorji so medtem sredi meseca sporočili, da so že zagotovili uporabo večine prizorišč za OI. Izvršni direktor iger Toshiro Muto je zatrdil, da bodo lahko uporabili 80 odstotkov predvidenih tekmovališč, ki so jih imeli pripravljena za letos.

Organizatorje pa poleg tega čaka še eno kislo jabolko, saj so začeli pogovore s sponzorji. Dve tretjini pokroviteljev OI, ki so sodelovali v raziskavi japonske nacionalne televizije NHK sredi junija, se tedaj še nista odločili o nadaljnji podpori iger v Tokiu. Japonski lokalni sponzorji, na zlati ravni so Canon, NEC in pivovarna Asahi, naj bi skupaj prispevali dobre tri milijarde evrov.

Organizatorji so tedaj zavrnili odgovor na vprašanje, kolikšni bodo dodatni stroški za izvedbo iger, ker postopek krčenja predvidenih stroškov še ni končan. Mednarodni olimpijski komite (Mok) je že vzpostavil denarni premostitveni sklad v višini 800 milijonov dolarjev oziroma 740 milijonov evrov.

Po dostopnih podatkih naj bi bil proračun OI 2021 okrog 12 milijard evrov, ki jih bodo pokrili organizacijski komite s sponzorji, japonski davkoplačevalci in proračun mesta Tokio, preostalo bo dodal Mok.

Tokio 2020
Sportal Olimpijske igre: strokovnjaki opozarjajo, da leto dni morda ne bo dovolj
Ne spreglejte