Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 10. 2018,
9.50

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

olimpijske igre mladih

Petek, 12. 10. 2018, 9.50

5 let, 6 mesecev

Mladinske olimpijske igre ali kaj obeta prihodnost?

Na olimpijskih igrah po novem tudi breakdance?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
OI mladih | Na olimpijskih igrah mladih preizkušajo športe, ki bodo enkrat v prihodnje morda del olimpijske družine. Med njimi je tudi breakdance. | Foto Reuters

Na olimpijskih igrah mladih preizkušajo športe, ki bodo enkrat v prihodnje morda del olimpijske družine. Med njimi je tudi breakdance.

Foto: Reuters

Mladinske olimpijske igre ob tretji poletni izvedbi nedvomno še niso uveljavljena blagovna znamka. Obenem so neprecenljive pri nabiranju športnih izkušenj, za Mednarodni olimpijski komite (Mok) pa testni laboratorij za nove športe.

Ni skrivnost, da med mladimi pada zanimanje za tradicionalne olimpijske športe. Mednarodni olimpijski komite pa je naredil pomemben korak in v svoje programe vključuje nove športne zvrsti, ki privabljajo mlade.

Prihodnost v športih, ki prinašajo šov?

Skoraj brez izjeme gre za športe, ki na tekmovališča vabijo tudi s šovom. Na igrah v Buenos Airesu so izraziti primeri breakdance, prosti slog akrobacij na BMX-kolesih, pa tudi košarka tri na tri, ki pa se je v športu že uveljavila. Vsi dogodki so pospremljeni z bučnim navijanjem, glasbo in atraktivnim napovedovanjem.

OI mladih | Foto: Reuters Foto: Reuters

Posebna zanimivost je bil v Argentini breaking, ena od oblik breakdanca. Tam sta prva naslova osvojila Ram in Bumblebee, 17-letna Japonka in 18-letni Rus. In ena od značilnosti tega športa je, da se tekmovalce kliče zgolj po imenu in vzdevku.

Breakdance je naredil prvi korak v smeri olimpijskih iger. Mnenja so različna, a odziv občinstva v Argentini je bil množičen in dober. S tem je enega od namenov dosegel tudi Mok, saj je v park, kjer so potekala tekmovanja, privabil številne gledalce, predvsem najstnike, pa tudi številne starejše radovedneže.

Mladi slovenski športniki so v Buenos Airesu osvojili že več medalj, med njimi tudi plezalka Vita Lukan, ki je bila v kombinaciji športnega plezanja odlična druga.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mladi slovenski športniki so v Buenos Airesu osvojili že več medalj, med njimi tudi plezalka Vita Lukan, ki je bila v kombinaciji športnega plezanja odlična druga. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V istem parku je potekalo tudi prvo olimpijsko tekmovanje športnih plezalcev s srebrno Slovenko Vito Lukan v eni glavnih vlog, tekmovanje na BMX-kolesih, pa tudi v košarki tri na tri.

Vse skupaj so prireditelji pospremili z nastopi številnih akrobatov, klovnov, delavnicami za mlade, večernimi koncerti ter široko ponudbo hrane in pijače. V neposredni bližini so tudi igrišča za najmlajše, med igrami pa so za njih tam potekale predstavitve športov.

Park je bil vsak dan poln navijačev, ki so uživali tudi v zabavnem delu prireditev, na primer prikazu veščin domačih mojstrov na rolkah in podobnem. Obenem bo mladim v Argentini ostala infrastruktura.

Priložnost na mladinskih igrah so dobili tudi drugi športi, na primer rolkanje, futsal, rokomet na mivki in kajtanje, kjer se za eno od odličij bori Toni Vodišek.

OI mladih | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kako združiti športno tekmovanje in šov?

Moderni športi tradicionalnim v Argentini kažejo predvsem, kako združiti športno tekmovanje in šov. Številni so že na dobri poti. To velja za športno plezanje, košarko tri na tri in rolkanje, ki so že del olimpijskega programa v Tokiu 2020, drugi se tja prebijajo.

"Drug drugemu moramo prisluhniti," trdi legenda rolkanja, Američan Tony Hawk, ki je nekatere trike predstavil tudi v Argentini, pri svoji izjavi pa mislil na trda pogajanja s predstavniki mednarodnega športa, ki le počasi in s težavo v svoje programe sprejemajo novosti. Dodaja, da se mora tudi šport prilagoditi olimpijskemu formatu, od tvorcev iger pa zahteva, da pri postavljanju okvirov spoštujejo temeljne zakonitosti športa.

V Mednarodnem olimpijskem komiteju so prepričani, da so igre tudi dodatna motivacija za treninge mladih, saj imajo vsaka štiri leta posebno priložnost za tekmovanje.

OI mladih | Foto: Reuters Foto: Reuters

Indijka, ki je trenirala na skrivaj, do srebra

Eno najlepših zgodb na tem področju je spisala Indijka Tababi Thangjam, pri kateri so starši nasprotovali temu, da bi trenirala judo. To je nato počela na skrivaj in bila v Argentini nagrajena s srebrom v kategoriji do 44 kilogramov. Sama trdi, da ji je judo močno spremenil življenje.

Nabiranje izkušenj za Juvanovo

Za športnike je prireditev tudi ena od prvih priložnosti, da kot favoriti tekmujejo na polnih štadionih in v dvoranah. To je priznala tudi slovenska teniška igralka Kaja Juvan na osrednjem štadionu v Buenos Airesu, kjer je med pari igrala proti dvojici z Argentinko, za katero je navijalo občinstvo.

"Nekaj podobnega, morda še bolj bučno, sem doživela že na Kitajskem proti domači igralki. Sama si vedno skušam predstavljati, da je ploskanje na tribuni in navijanje namenjeno meni," svoje prilagajanje razmeram razlaga Juvanova, ki pa prav veliko izkušenj na osrednjih štadionih še nima, zato je vsaka tekma dobrodošla. In njeno mnenje velja za večino nastopajočih.

Na igrah v Buenos Airesu nastopa več kot 4.000 mladih športnikov iz 200 držav, med njimi 26 Slovencev.

Ne spreglejte