Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2012,
21.51

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

olimpijska bakla Kelly Holmes

Petek, 20. 7. 2012, 21.51

1 leto, 10 mesecev

Igre vse bližje, bakla že v Londonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Olimpijska bakla je po več kot mesecu dni potovanja po Veliki Britaniji zvečer prispela v London.

Na londonski Tower so jo spektakularno pripeljali s helikopterjem, po vrvi jo je spustil kraljevi marinec Martyn Williams, v trezorju utrdbe pa bo v družbi olimpijskih kolajn tudi prenočila.

Na strehi sedeža britanske vlade in domovanju premierja Davida Camerona na Downing Streetu 10 je že dopoldne poleg britanske zastave Union Jack zaplapolala tudi olimpijska bela zastava s petimi barvnimi krogi v čast poletnih olimpijskih iger.

V soboto bo bakla iz Greenwicha krenila na 200 milj dolgo pot po Londonu, ki se bo 27. julija končala na slovesnem odprtju olimpijskih iger, ko bodo prižgali olimpijski ogenj. Vmes jo bo, tudi po vseh londonskih znamenitostih, nosilo 982 ljudi. Boji za olimpijska odličja bodo potekali do 12. avgusta, ko bo pozno zvečer na slovesnem zaprtju iger olimpijski ogenj dokončno ugasnil.

Na OI bodo podelili 302 kompletov odličij v 26 športnih panogah. Moški bodo tekmovali v 162 disciplinah, ženske v 132, na osmih tekmovanjih bodo pari mešani. Med 65 slovenskimi tekmovalci je 28 športnikov ter 37 športnic. Od leta 1912 do vključno leta 2008 je na poletnih olimpijskih igrah nastopilo 351 slovenskih športnic in športnikov, na zimskih olimpijskih igrah - od leta 1924 do 2010 - pa 301. Od skupno 652 olimpijcev jih je 51 osvojilo 69 kolajn. V letošnji olimpijski odpravi so tudi vsi, ki so pred štirimi leti v Pekingu stopili na zmagovalne stopničke. Zlato medaljo v metu kladiva bo branil atlet Primož Kozmus, srebrni plavalka Sara Isakovič in jadralec Vasilij Žbogar, bronasti pa judoistka Lucija Polavder in strelec Rajmond Debevec.

Na olimpijskih igrah že dolgo ne gre le za čast in slavo. Čeprav so v prvotnih olimpijskih zamislih poudarjali amaterizem, je denar počasi prevzel vajeti tudi na tem področju. Pred igrami v Londonu je Mednarodni olimpijski komite (Mok) razkril številke - celotni prihodki bodo znašali skoraj štiri milijarde dolarjev. Z igrami v britanski prestolnici se bo za Mok končalo doslej finančno najbolj uspešno obdobje. Vključno z igrami v Vancouvru leta 2010, za katere so pravice prodajali v paketu, bodo namreč prihodki samo iz televizijskih pravic znašali 3,914 milijarde dolarjev oziroma 3,19 milijarde evrov. Dodatnih 957 dolarskih milijonov bo Mok dobil s programom pokroviteljev TOP, v katerem so zbrani tisti sponzorji, ki za olimpijska tekmovanja prispevajo največ.

London bo videl tudi najobsežnejši protidopinški program v zgodovini olimpijskih iger, saj bodo konca iger opravljenih 6250 testov, več kot kadarkoli doslej. Urinske in krvne vzorce bo analiziral poseben laboratorij v Harlowu in jih bo opravljalo kar 150 strokovnih sodelavcev, skupaj pa bo v tako imenovani protidopinški "Workforce" vključenih več kot tisoč ljudi. Na OI leta 2008 v Pekingu so odkrili 20 športnikov, ki so si pomagali s prepovedanimi poživili, leta 2004 v Atenah pa 26.

Festival London 2012, ki sicer kot vrhunec kulturne olimpijade po britanskih mestih poteka že od 21. junija, bo tudi v času olimpijskih iger ponudil pestro kulturno dogajanje. Vse skupaj bo povezal dirigent Daniel Barenboim ob odprtju iger 27. julija s solisti, orkestrom in zborom ter svetu posredoval sporočilo Beethovnove 9. simfonije o univerzalnem bratstvu.

Ne spreglejte