Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
2. 5. 2015,
1.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Koper Prva liga Telekom Slovenije NK Radomlje NK Zavrč NK Domžale NK Maribor NK Maribor NK Krka NK Celje NK Rudar ND Gorica

Sobota, 2. 5. 2015, 1.16

8 let

Zlatko Zahović verjame v to, kar dela

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Začenja se zadnja šestina prvenstva, ki bo razkrila in potrdila evropske potnike. Vodilni Maribor odhaja v Novo Gorico po nadaljevanje zmagovitega niza, v Celju se obeta generalka pred finalom pokala.

Zmaji imajo srečo v nesreči. Zaradi ponesrečenega konca dvoboja v Ljudskem vrtu so doživeli boleč poraz v Mariboru (1:4), nogometašem je padla samozavest, a na njihovo srečo prihaja danes najlažja prvoligaška naloga. V Stožicah se bo mudila ekipa, ki se počasi že pripravlja na nastopanje v drugoligaški konkurenci. Če zeleno-beli ne bi preskočiti zadnjeuvrščene radomeljske ovire, ki bi lahko že kmalu ostala brez teoretičnih možnostih za obstanek, bi nastopil čas za korenite spremembe. "Zdaj bi bilo najlažje pobrati šila in kopita ter se prepustiti toku dogajanja, kar bi bilo v našem primeru enako 'samomoru'. Moramo dvigniti glave in iti naprej. Nič še ni izgubljenega," miri ljubljanske navijače Darko Karapetrović.

V času, ko se veliko govori o zanimanju Milana Mandarića za prevzem Olimpije, s katerim bi sovpadal odhod Izeta Rastoderja, je težko razmišljati o Evropi. Strelci so neučinkoviti, a na njihovo srečo po porazu v Ljudskem vrtu prihaja dvoboj z Radomljami. Te so pred kratkim iz krize pomagale Mariboru, zdaj pa bi lahko še njegovemu velikemu ljubljanskemu tekmecu.

Po dveh visokih zmagah se je v vijoličasti tabor naselil mir. "V to, kar delamo, verjamemo. In vztrajamo pri svoji poti. Na nekaterih prejšnjih preizkušnjah nam ni šlo, kot bi si želeli, žoga ni hotela v mrežo, tokrat je. To je nogomet. Če verjameš v to, kar delaš, če ne odstopaš od svoje vizije, vse pride na svoje," je po zmagi na večnem derbiju pojasnil športni direktor Maribora Zlatko Zahović, ki je trenerju Anteju Šimundži stal ob strani tudi v krajšem obdobju neprepričljivih rezultatov v 1. SNL.

Zahtevno in odgovorno je biti član najboljšega slovenskega kluba, saj so pričakovanja navijačev izredno visoka. Po porazu v Velenju in izpadu v polfinalu pokala se je razpredalo o krizi, po desetih zadetkih v mrežah Radomelj in Olimpije pa se vse skupaj vrača v ritem, ki ga je Maribor predvidel za spomladanski del.

Načrt osvojitve naslova se izpolnjuje. Celjani zaostajajo sedem točk, Maribor pa v Novi Gorici ne namerava izgubljati točk. V mesto vrtnic se je zato odpravil že v petek. Želi nadaljevanje zmagovitega niza, saj bo v sredo v Ljudskem vrtu v prvenstvenem derbiju gostil vročo Rožmanovo četo iz knežjega mesta, zato bi rad ohranil prednost pred najbolj razigranim tekmecem. Podatek, da Gorica doma na zmago nad Mariborom čaka že skoraj šest let, pri tem ne more biti v čast ekipi Mirana Srebrniča.

Ker se bosta celjski in koprski kolektiv 20. maja pomerila na Bonifiki in takrat odločila o tem, kdo bo osvojil pokalni naslov, bo današnji dvoboj 31. kroga na Areni Petrol oropan pogostejših izlivov adrenalina. Pokalni finale je pač pokalni finale, tam bo podeljena lovorika. V prvenstvu se Celjanom resda obeta visoko mesto, a je čudež, izenačen boj za naslov prvaka s prebujenim Mariborom, le težko izvedljiv. Do konca je še šest krogov, Celjani zaostajajo sedem točk, zdaj pa se poraja vprašanje, ali v času številnih odsotnosti pomembnih igralcev stisniti zobe in se drzno pognati proti Mariboru ali moči spretno razporediti in načrtovati najboljšo formo za 20. maj. Pričakujemo lahko skrivalnice obeh trenerjev.

Vrnitev Rodolfa Vanolija je Bonifiko obsijala s soncem. Obrambna vrsta se je čez noč spremenila v jekleno ogrado, vedno bolje pa gre tudi v napadu. Koprčane v nasprotju z gostitelji rešuje sproščenost, saj se lahko dvoboja lotijo brez stresa. Celjanom je pomembna vsaka točka. Če jim spodleti v finalu pokala, bi lahko ostali celo brez Evrope …

Haložani so teoretično še v boju za Evropo, saj za neprepričljivo Olimpijo zaostajajo devet točk. Ker pa se senzacije ne dogajajo pogosto, bo za prvoligaški klub iz enega najmanjših zaselkov v Sloveniji uspeh že, če bo sezono končal med najboljšimi petimi. Če bo do konca sezone izkoristil dober izkupiček na prenovljenem štadionu, kjer je polno veselje dovolil le Celjanom, bo cilj izpolnjen.

"Ekipa Krka prihaja v Zavrč z namenom, da ne izgubi. Potrebuje vsako točko za obstanek," ugotavlja nogometaš Zavrča Sebastijan Antič. Novomeščani so prvi del naloge že opravili, saj so Radomljam ušli na visoko razliko dvanajstih točk, kar zadošča vsaj za deveto mesto. Za kaj več bo treba ujeti Gorico.

V Zavrču ne bo lahko, saj bo Krka močno oslabljena. Zaradi kazni manjkajo kar štirje člani začetne postave (Josip Fuček, Žiga Kastrevec, Danijel Rašić in Nana Welbeck-Maseko), kar bi lahko močno olajšalo delo Zavrču, ki računa na prebujenega dirigenta Dorisa Kelenca.

Če bi Velenjčani tako dobro kot v zadnjih petih krogih igrali večji del sezone, bi se zdaj potegovali za Evropo, če pa bi Elsnerjeva četa delovala tako nemočno kot v prvem polčasu proti Zavrču, bi se izgubila v povprečju spodnje polovice razpredelnice. "Bili smo popolnoma neorganizirani, nedisciplinirani in v dvobojih nezainteresirani," je bil po domačem porazu z Zavrčem kritičen Luka Elsner, v mislih je imel predvsem prvi polčas.

Z Domžalami je v sezono vstopil z rekordnim nizom zmag in zaklenjene mreže, nato osvojil naslov jesenskega prvaka, spomladi pa nakazal, da je v zimskem prestopnem roku izgubil preveč pomembnih igralcev, da bi lahko zadržal všečno jesensko podobo. Zdaj je na tretjem mestu. Če ga ujame še Olimpija, se bo projekt Evrope znašel v zagati. Velenjčani ga v tej sezoni ne bodo uresničili, so pa pripravljeni nadaljevati prijeten niz do konca in prvoligaškemu občinstvu predstaviti še kakšnega obetavnega nogometaša, ki bo v prihodnji sezoni enakovreden soborec starejšim soigralcem.

Ne spreglejte