Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
10.26

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 10.26

8 let, 3 mesece

Zgodovina NK Nafta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Začetki nogometa v Lendavi segajo v leto 1903. Enajstega maja so ustanovili nogometni klub. Častni predsednik kluba je postal K. Mihály Hajos, predsednik kluba pa Emil Pollak.

Prvo prijateljsko srečanje so odigrali tretjega avgusta 1913 na igrišču preko dežnikarne. Po srečanju je bila tudi velika vrtna veselica v Blauovi gostilni na železniški postaji. Leta 1919 še meje niso bile določene, zato je oblast prepovedala delovanje vseh klubov. Klubom iz notranjosti države niso dovolili igrati z obmejnimi, kot so ČŠK, Spartak Subotica in ASC. Šele po trianonu je društvo ASC ponovno zaživelo. Igrišče je bilo v Tuskeirtasu. Na prvo tekmo, ki je bila odigrana leta 1920 v Murski Soboti, so se Lendavčani pripeljali s konjsko vprego. V določenem obdobju neigranja se je ponovno sestal odbor 7. oktobra 1923 ter izvolil naslednje vodstvo.

Po naslednjem občnem zboru 7. januarja 1935 so se Lendavčani vključili v tekmovanje II. razreda ljubljanske nogometne podzveze – okrožje Maribor, kjer je prvo mesto zasedlo moštvo Gradjanskega iz Čakovca pred Muro iz Murske Sobote in Lendavo. Leta 1935 zgradili novo nogometno igrišče (sejmišče), saj so do takrat igrali nogomet na travniku. Nogometno igrišče so gradili s prostovoljnim delom, pomagali pa so jim premožnejši domačini, ki so se navduševali za nogomet. Ob otvoritvi igrišča je bila prijateljska tekma med Muro in Lendavo, ki so jo zmagali Sobočani s 5:2. Igralci Lendave so vse do druge svetovne vojne igrali v drugem razredu ljubljanske nogometne podzveze – okrožje Maribor. Po kapitulaciji stare Jugoslavije se je Prekmurje priključilo Madžarski in nogomet je za nekaj časa zamrl. Že leta 1941 so se nogometaši Lendave vključili v tekmovanje na območju Nogometne podzveze Szombathely, kjer so igrali vse do leta 1944, ko je bilo tekmovanje zaradi vojne prekinjeno. Lendavčani so bili najuspešnejši leta 1942, ko so zasedli drugo mesto.

Prvaki Slovenije leta 1946

Po drugi svetovni vojni so se nogometaši Lendave vključili v tekmovanje mariborskega okrožja. Leta 1946 so zasedli prvo mesto in igrali kvalifikacije za vstop v slovensko nogometno ligo s prvakom gorenjskega okrožja Kranjem. Ker je Lendava zmagala na obeh srečanjih, obakrat z rezultatom 1:0, se je uvrstila v slovensko nogometno ligo. V sklepnem delu nogometnega tekmovanja v Sloveniji, kjer so igrala najboljša moštva iz gorenjskega, ljubljanskega, celjskega in mariborskega okrožja, so nogometaši Lendave zasedli prvo mesto in postali prvaki Slovenije za leto 1946. Po osvojitvi naslova prvaka Slovenije in uvrstitvi v prvo zvezno nogometno ligo se je Lendava preimenovala v Nogometni klub Nafta. Lendavčani so v prvi zvezni ligi dobro pričeli, saj so v Nišu premagali moštvo 17. oktober z 1:0, v Lendavi pa Budučnost iz Titograda z 2:0 in Sarajevo z 2:1. Dobro so igrali tudi v Lendavi, s Partizanom iz Beograda, kljub porazu z 0:2. Tekmo si je ogledalo okrog 3.000 gledalcev, kar je bilo za takratne razmere zelo veliko. Solidno je Nafta igrala tudi s Hajdukom v Splitu, kjer je izgubila z 1:3, in s Spartakom v Subotici, čeprav je igrala le z devetimi igralci, ker sta bila Štefanec in Török poškodovana. Nafta ni dobila obljubljene pomoči, zato se je znašla v hudih finančnih težavah, kar je imelo za posledico, da so si morali prevoze na tekme plačevati igralci sami ali so jim pomagali nekatateri ljubitelji nogometa. V prvi zvezni ligi je Nafta osvojila 6 točk. Za Nafto so takrat igrali: Štefanec, Gerenčer, Vogrinčič, Török, K. Vidak, Hegeduš, Božič, Kerčmar, Šiftar, Bolfek, Čulik, Kalin, Lukšič, Šimonka, Boldižar, Horvat in Vajda. Po izpadu iz prve zvezne lige je Nafta tekmovala v slovenski nogometni ligi, ki je bila nekaj časa deljena. Nato je bila ustanovljena hrvaško-slovenska nogometna liga. Po enem letu tekmovanj v tej ligi je Nafta izpadla in nekaj časa tekmovala v slovenski in vzhodni conski nogometni ligi. V slovenski ligi so igralci Nafte dosegli lepe uspehe leta 1968 in 1970. Leta 1970 so se igralci NK Nafte udeležili amaterskega prvenstva Jugoslavije v Odžaku (Bih), kot vice prvraki Slovenije. Z reorganizacijo nogometnega tekmovanja v Sloveniji se je klub leta 1979 uvrstil v slovensko superligo, kjer je zasedel četrto mesto med šestimi moštvi. V naslednjih letih so nogometaši Nafte tekmovali v slovenski nogometni ligi do leta 1983, nato pa v območni slovenski ligi vzhod, kjer so leta 1990 postali prvaki in se ponovno uvrstili v slovensko nogometno ligo.

Enajst sezon v drugi ligi

Po osamosvojitvi Slovenije je bila leta 1991 organizirana prva državna nogometna liga, ki je štela 21 moštev. Med njimi so bili tudi nogometaši Nafte iz Lendave. V prvem letu tekmovanja med najboljšimi slovenskimi moštvi je Nafta zasedla petnajsto mesto in si s tem zagotovila obstanek v ligi, iz katere je izpadlo pet moštev. V naslednji sezoni je klub osvojil 17. mesto v I. državni ligi. Leta 1993 je NK Nafta izpadla iz državne lige. Tekmovanje v naslednjih letih v II. državni ligi je lendavskim igralcem prineslo zanimivi kvalifikacijski srečanji s Set Vevčami in Korotanom, kateri pa so na žalost izgubili. V drugi ligi so kasneje odigrali še deset sezon in se dvakrat uvrstili na drugo mesto.

V tekmovalni sezoni 2004/05 so si z drugim mestom v drugoligaški konkurenci priborili vstop v najvišji slovenski klubski razred, kjer so v prihodnji sezoni osvojili sedmo mesto. Med prvoligaši so ostali vse do danes.

Ne spreglejte