Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 12. 2007,
21.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 7. 12. 2007, 21.24

8 let

Zgodovina NK Drava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Ptuju je bil leta 1921 ustanovljen Sport klub Petau, imenovan SKP, v katerega so bili vključeni predvsem nemškutarji ter slovenska mladina, ki so jo želeli potujčiti.

Po letu 1925 pa je narasla želja domačih ljubiteljev nogometa, da ustanovijo slovensko obarvan klub. Tako je leta 1933 na pobudo telovadnega društva Sokol in takratne slovenske politične oblasti ustanovila ''Fudbalsko društvo'' Ptuj - FD Ptuj, ki je deloval ob desnem bregu reke Drave. Prvi predsednik je bil živinozdravnik dr. Aleš Lešnik. Prvo igrišče so imeli do leta 1938 za železniškim mostom, nato pa so tri leta uporabljali igrišče v Ljudskem vrtu in na mestu, kjer je stala Metalka. Do druge svetovne vojne je bilo vidno veliko rivalstvo s klubom SKP, ki jih je redno premagoval, slast zmage pa so igralci FD Ptuj okusili le na zadnjem srečanju z 1:0, strelec zadetka pa je bil Alojz Samec.

Po vojni se je leta 1946 FD Ptuj vključil v tekmovanje, kjer je sprva igral v slovensko-hrvaški ligi in kmalu izpadel. Leta 1948 je prišlo do reorganizicije vseh fizkulturnih društev in aktivov, tako da je prišlo do preimenovanja kluba v Športno društvo Drava (ŠD Drava). Klub je zaigral v prvenstvu mariborske oblasti, postal prvak, a se ni uvrstil v slovensko prvenstvo. 23. januarja 1950 dobi današnji klub svoje ime, saj so jedro ŠD Drava preimenovali v NK Drava.

Največ do tretjega mesta

Prvo tekmo z novim imenom so odigrali z Garnizijo A Ptuj in zmagali s 5:2. Zaradi organizacijskih sprepemb se je še istega leta uvrstila v prvo slovensko ligo, a takoj izpadla. Do 1969 se ni uspela prebiti v SNL, takrat pa se je v dobi predsednika Janko Frasa po izvrstnih igrah dokopala cilja in v ligi tudi obstala.

Leta 1972 je končala celo na tretjem mestu, kar je najimenitnejši rezultat v zgodovini kluba. Takrat je zadeval Špehonja in Klanjšek. Po portoroških sklepih je prišlo leta 1975 so zmanjšanja lige, izpadla je tudi Drava, ki pa se je leta 1978 za tri leta vrnila v slavno druščino. Leta 1981 je ponovno izpadla, vrnila pa se je naslednje leto kot Ptuj in spet poniknila.

Leta 2003 med prvoligaši

Leta 1996 so komajda ohranili drugoligaško stanje, ko so bili na koncu sezone boljši od Filc Mengeša za pičlo točko. V prvoligaško konkurenco so se uvrstili leta 2003 in si v naslednjem letu z predzadnjim mestom priborili možnost za obstanek. V dodatnem dvoboju so bili uspešnejši od Bele krajine in ostali v elitni dvanajsterici, kateri sta bila kasneje vključena Zagorje in Bela krajina. Željo po napredovanju so med drugim predstavili z nakupom bivšega reprezentačnega vratarja Mladena Dabanoviča.

V premierni sezoni so največ zadetkov zabili Adnan Smajlovič (8), Gorazd Gorinšek (6) in Sead Zilić (5), največ nastopov pa sta zbrala Matjaž Korez (30) in neuničljivi kapetan Emil Šterbal (27). V treh prvenstvih so se Ptujčani že uvrstili v zgornjo polovico in zrasli v močan prvoligaški klub, hkrati pa so še posodobili svoj nogometni objekt.

Ne spreglejte