Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2016,
0.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Petek, 1. 1. 2016, 0.50

8 let

Zgodovina NK Domžale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Leta 1921 je bil po prizadevanjih Stanka Skoka v Domžalah ustanovljen športni klub Disk (SK Disk), ki je v polnem pomenu nosil ime Domžalski internacionalni sportni klub.

Predsednik je bil Janez Vrečar, igrali pa so na igrišču nasproti domžalske železniške postaje, od koder so se pozneje selili na travnato površino v Hudljah. Leta 1931 je prišlo do razdora, ki so ga povzročile ideološke razlike. SK Disk je predstavljal klerikalce (slovensko ljudsko stranko), rival SK Domžale pa napredne (narodna napredna stranka). Oba kluba sta bila ostra tekmeca. Združila sta se šele leta 1938 in do pričetka druge svetovne vojne delovala pod enotnim imenom SK Disk.

Leta 1947 so začeli igrati nogometne tekme na prostoru za nekdanjo Pollakovo usnjarno, približno tam, kjer stoji sedanje nogometno igrišče v Športnem parku. Nastopili so v podzvezni ligi, kjer je bil NK Domžale vedno pri vrhu lestvice. Ekipa je več let uspešno nastopala vse do kvalifikacij za vstop v višjo tekmovalno stopnjo, vendar ji preskok do sedemdesetih let ni uspel. Nato je prineslo leto 1970 nastopanje v višjem razredu Ljubljanske podzveze, a le za dve sezoni.

V precepu druge in prve lige

Leta 1983 je moštvo prevzel trener Dimitrije Srbu, s katerim se je pričel silovit vzpon. V sezoni 1985/86 je sledil največji dotedanji klubski uspeh v obliki nastopa v slovenski nogometni ligi, kjer so dosegli v prvi sezoni sedmo mesto. Štiri leta kasneje pa celo tretje (poprej tudi že peto), kar je označeno za klubski dosežek brez primere v obdobju bivše države. V tistem obdobju sta igralsko izstopala predvsem razpoložena strelca Hegler in Kuprivec.

V samostojni Sloveniji so že po prvi sezoni 1991/92 izpadli iz prve slovenske nogometne lige. V drugi ligi so leta 1993 spremenili ime v Napredek Domžale ter dve leti kasneje v Napredek BST. Pod vodstvom Iva Ledenka so se po šestih letih v sredini drugoligaške druščine v sezoni 1998/99 kot BST Domžale vrnili v elito, saj so v kvalifikacijah premagali SET Vevče iz Ljubljane s 3:1 in 1:1. Tisto leto so se poimenovali v BS Tehnik, nato pa vse do danes ostali pri imenu nogometni klub Domžale. Najboljša klubska strelca v samostojni Sloveniji sta bila do nedavnega Oskar Drobne ter sedanji tehnični direktor Nenad Protega, medtem ko je zbral največ nastopov Janez Hribar (105). V sezoni 2007/08 se je vpisal na vrh najboljših klubskih strelcev Zlatan Ljubijankič.

Ko je moštvo prevzel Slaviša Stojanovič, se je pričel skokovit napredek domžalskega nogometa. Po dveh drugih mestih so bile v tekmovalni sezoni 2006/07 uresničene sanje mnogoterih generacij nogometa v mestu ob Kamniški Bistrici, za nameček pa so se Domžale imenitno odrezale tudi v evropski konkurenci. Domžale so sezono 2008/09 končale na petem mestu, nato pa je največji uspeh dosegel Darko Birjukov, ki je ekipo popeljal do pokalnega naslova (2010/11).

Ne spreglejte