Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
9. 9. 2008,
11.20

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 9. 9. 2008, 11.20

8 let, 1 mesec

Zahovič za remi, Handanovič zaklenil vrata

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Članski zasedbi Slovenije in Slovaške sta se doslej na nogometnem polju pomerili dvakrat. Obe srečanji sta se končali brez zmagovalca. Nazadnje pred štirimi leti v Trnavi ni bilo zadetkov ...

Ob bok neuradnemu dvoboju, ki sta ga novembra 1993 v Prievidzi odigrala sredina tekmeca (zmaga Slovakov z 2:0), sta v arhivih Evropske nogometne zveze (UEFA) zapisana dva rezultata. Oba iz prijateljskih srečanj. Pred desetimi leti je bilo prizorišče prve tekme v ciprskem Limassolu, leta 2004 pa sta se reprezentanci, ki se ponašata z zelo podobnim imenom, kar povzroča v ušesih tujih novinarjev nemalo težav, pomerili še na slovaških tleh. V Trnavi sta ostali mreži nedotaknjeni.

V Limassolu je slovensko izbrano vrsto vodil Bojan Prašnikar. V eni zadnjih tekem pred ''usodno'' zamenjavo na selektorskem stolčku, ko je trenerja z največjim številom klubskih lovorik na slovenskih tleh še istega leta zamenjal Srečko Katanec, so se ''zeleno-beli'' na mednarodnem turnirju na Cipru pomerili s Slovaško. V vrstah slednje je na zelenico stopil tudi sedanji kapetan Miroslav Karhan, prvi zvezdnik takratne slovaške zasedbe pa je bil napadalec Lubomir Moravčik (takrat član francoskega prvoligaškega kluba Bastia). Nekdanji član češkoslovaške reprezentance je bil tudi strelec izenačujočega zadetka, ko je le tri minute po veselju Zlatka Zahoviča postavil končni rezultat.

Trije Oblakovi novinci

Šest let kasneje je Branko Oblak prijateljsko srečanje v Trnavi izkoristil za preizkus nekaterih novincev v državnem dresu. Od prve minute je stal med vratnicami Samir Handanovič, ki je kasneje postal nesporni prvi vratar slovenske izbrane vrste, v končnici srečanja pa sta prvič oblekla članski državni dres še Mišo Brečko in Luka Žinko. Ob omenjeni trojici se je izmed sedanjih Kekovih izbrancev slovaški ekipi zoperstavil tudi Andrej Komac. Pri Slovakih je spomin na dvoboj, ki se je končal brez zadetkov, še bolj živ, saj je barve domovine takrat branilo kar osem sedanjih reprezentantov. Dodatno zanimivost tekme v Trnavi je prinesel podatek, da se je prvič v selektorskem obdobju najboljšega slovenskega nogometaša v zadnjih 50 letih reprezentanci priključil ''nepredvidljivi'' Sebastjan Cimerotič. Srečanje je minilo v opazni premoči gostiteljev, ki pa niso znali premagati izjemno razpoloženega Handanoviča. Vratar Udineseja je z izvrstnimi obrambami zaklenil slovenska vrata in prisilil slovaški napad k nehvaležni predaji. Se bo zgodba ponovila tudi štiri leta kasneje?

Ne spreglejte