Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
1. 7. 2014,
18.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2014, 18.48

8 let

Vrhunski nogomet v času ramazana: očiščevanje ali trpljenje?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nastopil je čas ramazana. Ker je post med verniki zelo pomemben, saj je eden od petih temeljev islamske vere, muslimanom ni vseeno. Kako se s pravili ramazana spopadajo nogometaši med SP 2014?

Jesti, piti ali se postiti, to je zdaj vprašanje. Muslimani, ki so si na svetovnem prvenstvu v Braziliji priigrali nastop v osmini finala, so se znašli v posebnem položaju. Običajno se ramazan in svetovno prvenstvo v nogometu nista koledarsko prekrivala. Vsaj v zadnjih 28 letih ne. Letos pa je naneslo tako, da se je deveti mesec v muslimanskem letu, ko je predpisan strogi post od zore do mraka, začel ravno s tekmami osmine finala. Tisti igralci, ki se bodo na svetovnem prvenstvu zavihteli še visoko, bodo tako imeli z njim opravka vse do konca.

Kaj je ramazan? To je čas duhovnosti in očiščevanja. Za vernike ima izjemen pomen in je eden od petih temeljev islamske vere. Od sončnega vzhoda in vse do zahoda je prepovedano jesti, piti, kaditi in spolno občevati. Muslimani se tako zbudijo zelo zgodaj in še pred jutranjim sijem potešijo lakoto, nato pa post prekinejo šele takrat, ko sonce zaide.

Post je namenjen tudi temu, da bi ljudje vedeli, kako se počutijo reveži. Širi čut za dobrodelnost, hkrati pa opozarja na pomen hrane in spoštovanje do nje. Večina muslimanov se tako posti, so pa tudi izjeme. Nosečnice, osebe z resnimi zdravstvenimi težavami, tisti, ki potujejo, ali pa delavci, ki opravljajo težja fizična dela ... Ti so posta oproščeni ali pa ga lahko opravljajo v lažji obliki. Ko se konča ramazan, nastopi čas za tridnevno praznovanje, imenuje se bajram.

Alžirci niso izgubili zaradi ramazana

Zanimivo je, da je med člani 16 reprezentanc, ki so se uvrstile v izločilni del SP 2014, kar 11 odstotkov muslimanov. Izmed izbranih vrst, ki so se predstavile v drugem delu tekmovanja, jih je največ v alžirski reprezentanci. Puščavski lisjaki so v ponedeljek drago prodali kožo nemškim favoritom.

So izgubili zaradi ramazana? Več kot očitno ne, saj na igrišču ni bilo mogoče niti v enem trenutku opaziti, da bi nogometaši, ki se držijo svetega posta, tako ali drugače kazali šibkost. Še več, proti Nemčiji, ki je znana po izjemni telesni pripravljenosti in strogi disciplini, so zaigrali tako domiselno, da so nekajkrat pošteno izigrali favorite. Takrat so se številni ljubitelji nogometa spraševali, kako bi Alžirci šele tekli po igrišču, če se ne bi postili.

Podatka, koliko igralcev in v kakšni obliki se je odločilo za strogi post, ne bomo verjetno nikoli izvedeli. To so osebne stvari, zato številni nogometaši o njih neradi spregovorijo pred mikrofoni.

Alžirski vratar: Poteka med nami in bogom

Alžirski vratar Rais M'bolhi je tako po več kot častnem porazu z Nemčijo novinarjem, ti vse od začetka svetovnega prvenstva torpedirajo alžirski tabor s pogostimi, a že vsiljivimi vprašanji na temo muslimanskega praznika, pojasnjeval, da niti slučajno niso izgubili zaradi ramazana.

''To res ni vplivalo na razplet. Pripravljeni bi bili igrati še dlje, če bi bilo potrebno. Nihče ni verjel, da smo zmožni odigrati tako dobro,'' je dejal vratar, ki je v rednem delu zaklenil mrežo in ubranil vse nemške strele. ''Ramazan zagotovo ni vplival na to, da smo prejeli dva zadetka v podaljšku. Vsi smo bili nared ter pripravljeni na vse napore,'' je pojasnil, nato pa novinarjem razložil, da postavljajo vprašanja, ki se dotikajo njegove zasebnosti. ''Ramazan je stvar, ki je med nami in bogom. To je nekaj osebnega.''

Halilhodžić: Izkazujete pomanjkanje spoštovanja

Veliko nesproščenost je po tem, ko je prejel nekaj vprašanj o temi ramadana in svetovnega prvenstva, izkazal Vahid Halilhodžić. Bošnjak, ki je Alžirijo popeljal do zgodovinskega uspeha, je zagrozil, da bo zapustil novinarsko konferenco, če ga bodo še naprej spraševali o tej temi. ''To je osebna stvar vsakega nogometaša, vsak se bo odločil tako, kot bo sam želel. S tem, ko postavljate takšna vprašanja, izkazujete pomanjkanje spoštovanja in moralnosti. Rad bi, da prenehate. Pogovarjajmo se raje o nogometu,'' je zaprosil 61-letni trener.

Njegova nervoza je bila pričakovana, saj naj bi ga nekateri alžirski mediji obtožili, da je igralcem ukazal, naj se ne postijo. Morda se je prav zaradi tega po srečanju z Nemčijo zavil v molk in ni želel deliti misli s predstavniki sedme sile.

Özil se ne posti, v Braziliji sonce na srečo hitro zaide

Alžirci so izpadli, svetovno prvenstvo pa bo nadaljevalo še nekaj muslimanov, ki imajo v svetu nogometa pomembno vlogo. V vrstah Francije, Belgije in Švice jih je ogromno, enega ima tudi Nemčija, a je Mesut Özil javno pojasnil, da se v Braziliji ne bo postil.

''S tem, ko ne bi pil in jedel, bi v takšnih okoliščinah, ki vladajo tukaj, tvegal zdravje. To pa ne bi bilo v skladu s tem, kar pravi Koran. Tega si preprosto ne morem privoščiti, saj sem tukaj v službi,'' je dejal nemški reprezentant s turškimi koreninami, ki je zatresel alžirsko mrežo.

Muslimani imajo po svoje srečo, da v tem letnem času pade noč v Braziliji že ob pol šestih popoldne. Na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, ko se je ramadan tudi prekrival z vrhunsko športno prireditvijo, so na primer morali čakati skoraj do devetih zvečer, zato je bilo zanje neprimerno težje.

Med muslimanskimi nogometaši je ogromno tistih, ki se med ramazanom na SP 2014 vendarle ne bodo postili. Švicar Valor Behrami je za nemški Kicker pojasnil, da ni najbolj primeren čas za to, saj je v podnebnih pogojih, ki vladajo v Braziliji, pomembno veliko jesti in piti. Morda drugače razmišlja njegov soigralec Philippe Senderos, ki se je v islam spreobrnil leta 2012 in bi se lahko držal pravil.

Deschamps noče nobenemu ničesar ukazovati

''To je občutljiva tema. Nobenemu igralcu nočem ničesar ukazovati. Spoštujem religijo vsakogar. Igralci vedo, kaj morajo delati, v teh dneh ne odkrivamo tople vode. Ramazan me ne skrbi,'' meni francoski selektor Didier Deschamps.

Njegov izbranec Bacary Sagna je napovedal, da se ne bo postil: ''Kot musliman se zavedam, da veljajo nekatera pravila. A smo svobodni ljudje. Vsak se lahko odloči, kaj bo delal. Spoštujem vse, ki se postijo, sam tega ne bom delal,'' je pojasnil nogometaš londonskega Arsenala.

Pri galskih petelinih naj bi se postil Moussa Sissoko, njegov soimenjak v belgijski reprezentanci Moussa Dembele pa je zatrdil, da posta ne bo upošteval. Dejal je, da si česa podobnega ne more privoščiti, saj bi lahko tako izgubil moč v najpomembnejšem trenutku.

Največja težava je pomanjkanje vode

Kakšno pa je tveganje za nogometaše, ki se postijo? Kahim Chalabi, specialist športne medicine na kliniki Aspetar v Katarju, sporoča: ''To je obdobje, v katerem se poveča možnost poškodb, zlasti v spodnem delu hrbta, sklepih in mišicah. Predvsem zaradi dehidracije, ne pa zaradi tega, ker bi premalo jedli. Tako opozarja eden od vodilnih strokovnjakov Mednarodne nogometne zveze (FIFA) na področju posta nogometašev in dodaja, da lahko igralci med srečanjem izgubijo tudi do šest litrov tekočine.

Nogometašem, ki se postijo, predlaga, da si privoščijo popoldanski spanec, saj zaradi prehranjevalnih navad med ramazanom spijo veliko manj. Vstanejo že zelo zgodaj ter zajtrkujejo v temi, zvečer pa čakajo na sončni zahod.

Tako bo še nekaj časa, skoraj do konca meseca, nato pa prihaja olajšanje, svečano praznovanje bajrama. A če sodimo po odličnih predstavah Alžirije, Nigerije in tudi Francije, kjer ne manjka muslimanov, ramadan v dneh svetovnega prvenstva ne bo resneje ogrožal zdravja igralcev, prav tako pa ne bo zmanjšal kakovosti predstav. Očitno so verniki v nogometnih čevljih le našli srednjo pot.

Ne spreglejte