Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
18. 8. 2011,
22.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 18. 8. 2011, 22.44

8 let

Velikonja dočakal trenutek evropske slave

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Maribor je v prvi tekmi play offa za nogometno ligo Europa pred domačimi navijači z 2:1 premagal škotskega prvaka Glasgow Rangers z 2:1 (0:1). Za zmago je poskrbel Etien Velikonja.

Spet veličastna navijaška kulisa v Ljudskem vrtu – v Maribor je prišlo tudi dobrih 200 škotski navijačev - in skorajda poln štadion. Glavna novica pred tekmo: Marcos Tavares je izgubil bitko s poškodbo, zato je moral domači trener enajsterico sestaviti brez kapetana in najboljšega strelca ekipe. V prvi postavi je priložnost ob Robertu Beriču (ne)pričakovano dobil Dalibor Volaš, Etien Velikonja je obsedel na klopi. Robustni napadalec je prednost dobil, ker je trener ocenil, da se bo lažje meril s fizično superiornimi škotskimi branilci. Kapetanski trak si je okoli roke povil Aleš Mertelj. Prav slednji je že po dobri minuti igre dodobra ogrel dlani vratarja škotskega prvaka, ko je z desne strani v kazenskem prostoru streljal po podaji Beriča. To je bila žal tudi skoraj edina priložnost Maribora v prvih 45 minutah igre.

Škoti unovčili premoč

Potem so niti igre prevzeli Škoti, ki so prelahko prihajali pred mariborski kazenski prostor in si ustvarjali pol priložnosti. Nevaren je bil predvsem Nikica Jelavić, ki je dokazal, da je res najnevarnejši posameznik Rangersa, kot so pred tekmo napovedovali mnogi. Hrvaški reprezentant je poizkušal iz akcije v akcijo, a bil k sreči nenatančen. Žal to ne velja za Juanmo Palazona Ortiza, ki je v 31. Minuti izkoristil lepo podajo in žogo spretno zabil v mariborsko mrežo. Zadel je po podaji Kirka Broadfota, ki je na desni strani zlahka preigral Agima Ibraimija in prišel do ugodnega položaja za podajo. Kar je s pridom izkoristil.

Podpora s tribun, ki je bila vnovič odlična, tudi po (ne)pričakovanem zaostanku ni ponehala, a limitirani Maribor nikakor ni mogel razviti prave igre. Vse preveč je bilo netočnih podaj, ob brezidejni igri pa je žoga nemalokrat prišla nazaj do nog vratarja Jasmina Handanoviča, ki je bil, če malce pretiravamo, nogometaš z največ žoge v posesti pri vijoličastih v prvem polčasu. Zdelo se je, kot da Mariborčani enostavno ne morejo zadeti. Vsaj iz igre ne. V 39. minuti je bil namreč blizu zadetka Dejan Mezga, ki je odlično izvedel prosti strel z leve strani, dobrih 20 metrov oddaljen od škotskih vrat. Žoga je le za las zgrešila škotski gol. Če bi pristala v njem, bi bil to pravcati evrogol. Do konca polčasa se izid ni spremenil in gostje so na odmor odšli s prednostjo. Zasluženo.

Najprej mojstrovina Ibraimija …

Drugi polčas se je za domače začel sanjsko. Že po dobrih petih minutah igre je Ibraimi z odličnim, zvitim in predvsem natančnim strelom po tleh z roba kazenskega prostora presenetil Allana McGregorja v vratih moštva iz Glasgowa in poskrbel za izenačenje. Tribune so eksplodirale in ponorele, nogometaši v vijoličastih majicah pa so zaigrali kot prerojeni. Že nekaj minut za izenačenjem je bil blizu zadetka Berič, ki je po podaji Ibraimija meril z glavo, a za malo zgrešil gol. Ni minilo veliko in pred škotskimi vrati je bilo spet nevarno. Tokrat je poizkušal Volaš, gostujoči vratar pa je tudi s pomočjo veliko sreče njegov strel ubranil. Sledil je nevaren poizkus Mauriceja Eduja na drugi strani, ki je meril malce čez Handanovičeva vrata. V 72. minuti identična situacija kot v prvem polčasu. Prosti strel dobrih 20 metrov od škotskih vrat, v akciji vnovič Mezga in žoga spet malce mimo škotskih vrat. Škoda.

… in nato še Velikonje za veliko evropsko zmago

V zadnjem delu tekme je mariborski nalet popustil, na drugi strani pa tudi Škoti niso bili več nevarni in zdelo se je, da se bo tekma končala z izidom 1:1. Nato pa v zaključku tekme eksplozija Ljudskega vrta in ena najlepših akcij v evropski zgodovini Maribora. Na desni strani je škotsko obrambo osmešil Mezga in nasprotnika preigral med nogami, podal v sredino, kjer se je v slogu brazilskih velemojstrov znašel rezervist Velikonja in s peto žogo poslal v mrežo. Tribune so ponorele, več kot 10.000 navijačev se je v en glas drlo ''Šampioni, šampioni …!'' Kmalu za tem je sodnik označil konec tekme in veliko slavje se je začelo. Junak pa tisti, kateremu verjetno privošči vsak. Napadalec Velikonja, ki je pred časom prestal veliko kalvarijo s hudo poškodbo, zdaj pa dočakal evropski trenutek slave, s katerim je brez težav pozabil na vse slabo, kar ga je doletelo v zadnjih letih. Zadetek, ki mu bo zagotovo dal dodatno samozavest, da v nadaljevanju sezone pokaže vse, kar zna. In to je veliko.

Po slabem prvem polčasu odličen razplet za Maribor, ki na Škotsko odhaja z velikimi upi po evropski jeseni. Jo bo po dolgih letih čakanja dočakal? Pot je še dolga, a upanja je veliko. Toliko, kot ga že dolgo časa ni bilo …

Ne spreglejte