Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2014,
20.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Italija Urugvaj

Torek, 24. 6. 2014, 20.47

8 let

Urugvaj po minimalni zmagi poslal Italijo domov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Urugvajska nogometna reprezentanca je z minimalno zmago poskrbela, da Italija odhaja s svetovnega prvenstva. Za incident pa je z ugrizom poskrbel Luis Suarez.

Urugvajska nogometna reprezentanca je v 3. krogu svetovnega prvenstva v Braziliji v Natalu premagala Italijo z 1:0 (0:0) in si v skupini D priborila napredovanje v osmino finala. Edini zadetek na tekmi je padel v 81. minuti, ko je po strelu iz kota Diego Godin matiral čuvaja italijanske mreže. Italijani so tako izpadli s SP.

Derbi nekdanjih svetovnih prvakov je veselje prinesel urugvajskemu taboru. Na veliko presenečenje se moštvi v Natalu nista pomerili za prvo mesto v skupini, temveč za obstanek na mundialu. V "skupini smrti" je zablestel nogometni malček Kostarika, ki je skupinski del po današnjem remiju z Anglijo (0:0) končal na prvem mestu v skupini, Italija pa se je po porazu z Urugvajem pridružila že prej odpisani Angliji na poti domov.

Italijani so tekmo začeli z nekoliko boljšim izhodiščem, saj jim je za napredovanje v osmino finala SP zadoščal že remi, medtem ko je Urugvaj v vsakem primeru moral zmagati. Moštvi sta že v uvodnih taktih tekme začeli narekovati visok ritem igre, v nevarnem položaju so se najprej znašli Urugvajci. Izkušeni italijanski veteran Andrea Pirlo je nevarno zapretil iz prostega strela, meril je pod prečko, a je bil urugvajski trener Fernando Muslera na mestu.

V 33. minuti je moral čuvaj italijanske mreže Gianluigi Buffon iz gola, najprej je odbil poskus Luisa Suareza, ki je kasneje ugriznil italijanskega branilca Giorgia Chiellinija, z leve strani, nato pa je odbitek skušal proti italijanskim vratom usmeriti Nicolas Lodeira, a je bil Buffon še enkrat na mestu.

Tekma se je nato nekoliko umirila, moštvi pa sta se izmenjavali z jalovimi preigravanji, a do enega ali drugega kazenskega prostora se žoga ni prebila. Urugvaj si je večjo priložnost priigral v zadnji minuti prvega polčasa, ko je Suarez prosti strel poslal v kot, nato je še poskusil iz kota, a žoga ni našla poti v mrežo.

Prvi rumeni karton na tekmi je padel v 22. minuti, ko je zvezdniški napadalec Milana Mario Balotelli ob skoku s kolenom podrl Alvara Pereiro. Italijanski selektor Cesare Prandelli je v 2. polčasu živčnega Balotellija pustil kar na klopi, saj ni želel tvegati.

Groba igra z veliko prekinitvami se je nadaljevala tudi v drugem polčasu. V 51. minuti mehiški sodnik Marco Rodriguez ni dosodil enajstmetrovke, ko je po rokoborbi z Leonardom Bonuccijem na tleh pristal Edinson Cavani. Konec 58. minute je poskusil Cristian Rodriguez, a je žoga zletela mimo italijanskih vrat.

Od 60. minute so Italijani ostali le z desetimi nogometaši na igrišču, potem ko je mehiški sodnik pod prho po hitrem postopku zaradi nevarne igre v napadu poslal Claudia Marchisia, ki je s podplatom šel v nogo Arevala Riosa. Pritisk Urugvajcev ni pojenjal, po hitri akciji je v 66. minuti Suarez streljal proti golu, a je Buffon odbil žogo z roko.

Tekma je bila odločena v 81. minuti, ko je bil po strelu iz kota v gneči pred italijanskimi vrati najvišji Diego Godin, ki je žogo mojstrsko preusmeril proti vratom, Buffon pa je bil nemočen. Kljub prizadevanjem azzurrov za izenačenje se izid ni spremenil.

Ne spreglejte