SiolNET. Sportal Nogomet
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
"Dogodke lahko označim kot nacionalno sramoto"

Poraz Angležev v finalu preprečil katastrofo, ki bi spremenila življenja

0,35

termometer

Anglija Italija Finale
Zmaga Italije v finalu julijskega evropskega prvenstva je preprečila katastrofo na Wembleyju. Foto: Reuters

Posebna študija, ki so jo po naročilu Angleške nogometne zveze opravili strokovnjaki za varnost, je pokazala, da je poraz Anglije v finalu evropskega prvenstva v Londonu preprečil katastrofo. Strokovnjaki trdijo, da bi v primeru zmage domače ekipe prišlo do vdora na igrišče, posledica tega pa bi lahko bile tudi smrtne žrtve, poroča agencija AFP.

Anglija Italija Finale Sportal Neverjetna drama na Wembleyju

Poročilo neodvisnih strokovnjakov o kaosu na finalni tekmi je dolgo kar 128 strani, pravi pa, da je bilo na stadionu preveč ljudi, mnogi so nanj prišli brez vstopnic, veliko je bilo alkoholiziranih ali drogiranih navijačev, ki so se obnašali neodgovorno, v mnogih primerih pa tudi zlobno in neokusno. .

"Pijanost, uživanje drog, neodgovornost, kriminal in zloraba nedolžnih ljudi. Vse to smo lahko videli na Wembleyju, izsledki preiskave so bili šokantni," je zapisala Louise Casey, ena od preiskovalk in dodala: "Jasno je, da smo bili blizu smrtnih žrtev ali hudih poškodb, ki bi spremenile življenja številnim navzočim. Dogodke lahko označim kot nacionalno sramoto."

Vodstveni organ angleške zveze je v celoti sprejel sklepe preiskovalne skupine in se tudi javno opravičil, zveza pa je pred časom že dobila tudi kazen za slabo organizacijo, v tekmovanjih evropske zveze bo morala reprezentanca eno tekmo odigrati brez gledalcev.

finale EP Wembley Foto: Guliverimage

"Zatajili so kolektivno, tudi policija je bila pred stadion napotena prepozno"

Casey, članica zgornjega doma britanskega parlamenta, meni, da je bilo veliko težav predvidljivih, organizatorje pa so dogodki povsem presenetili. Zatajili so kolektivno, tudi policija je bila pred stadion napotena prepozno. Vladi je priporočila, da razmisli o oblikovanju posebne kategorije tekem državnega pomena, kjer bi bila varnost poostrena, uživanje alkohola pa omejeno.

Po njenih besedah je bila potrebna boljša varnost na območju neposredno okoli stadiona in strožje kazni za vse, ki so vpleteni v incidente, povezanih z nogometom.

Vsaj 2.000 gledalcev je na Wembley prišlo brez vstopnice. Vsaj 2.000 gledalcev je na Wembley prišlo brez vstopnice. Foto: Guliverimage

2.000 navijačev na stadion prišlo brez vstopnic 

Ugotovili so, da je 2.000 navijačev brez vstopnic na stadion prišlo z vdorom na 17 vratih za invalide ali zasilnih požarnih vratih. Nek navijač je celo ugrabil otroka na invalidskem vozičku, se predstavil kot oskrbnik in poskušal vstopiti na stadion. Pred njim je bilo vsaj 6000 ljudi brez vstopnic, ki so po koncu tekme pripravljali vdor na zelenico. Če bi Anglija zmagala, bi po mnenju Caseyjove do tega tudi prišlo, posledice pa bi bile grozljive.

"V primeru zmage bi bili prisiljeni odpreti vsa vrata, da pred njimi ne bi prišlo do katastrofe, pojavile pa se bi druge težave," je dejala uradnica urada za varnost športnih igrišč.

Bukayo Saka Sportal Razkrito, kako je selektor izbral strelce enajstmetrovk, ki so Anglijo zavili v žalost Italija Anglija Wembley Sportal Pet Italijanov in trije Angleži v idealni enajsterici EP Anglija Sportal Angleži po porazu postali tarča posmeha #video Italija naslov evropskih prvakov Rim Sportal Norišnica v Italiji: "Prebudili smo se iz nočne more pandemije" #video #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin