Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 12. 2021,
14.44

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Euro 2021 EURO 2020 Wembley

Petek, 3. 12. 2021, 14.44

2 leti, 4 mesece

"Dogodke lahko označim kot nacionalno sramoto"

Poraz Angležev v finalu preprečil katastrofo, ki bi spremenila življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Anglija Italija Finale | Zmaga Italije v finalu julijskega evropskega prvenstva je preprečila katastrofo na Wembleyju. | Foto Reuters

Zmaga Italije v finalu julijskega evropskega prvenstva je preprečila katastrofo na Wembleyju.

Foto: Reuters

Posebna študija, ki so jo po naročilu Angleške nogometne zveze opravili strokovnjaki za varnost, je pokazala, da je poraz Anglije v finalu evropskega prvenstva v Londonu preprečil katastrofo. Strokovnjaki trdijo, da bi v primeru zmage domače ekipe prišlo do vdora na igrišče, posledica tega pa bi lahko bile tudi smrtne žrtve, poroča agencija AFP.

Italija Anglija Wembley
Sportal Neverjetna drama na Wembleyju

Poročilo neodvisnih strokovnjakov o kaosu na finalni tekmi je dolgo kar 128 strani, pravi pa, da je bilo na stadionu preveč ljudi, mnogi so nanj prišli brez vstopnic, veliko je bilo alkoholiziranih ali drogiranih navijačev, ki so se obnašali neodgovorno, v mnogih primerih pa tudi zlobno in neokusno. .

"Pijanost, uživanje drog, neodgovornost, kriminal in zloraba nedolžnih ljudi. Vse to smo lahko videli na Wembleyju, izsledki preiskave so bili šokantni," je zapisala Louise Casey, ena od preiskovalk in dodala: "Jasno je, da smo bili blizu smrtnih žrtev ali hudih poškodb, ki bi spremenile življenja številnim navzočim. Dogodke lahko označim kot nacionalno sramoto."

Vodstveni organ angleške zveze je v celoti sprejel sklepe preiskovalne skupine in se tudi javno opravičil, zveza pa je pred časom že dobila tudi kazen za slabo organizacijo, v tekmovanjih evropske zveze bo morala reprezentanca eno tekmo odigrati brez gledalcev.

finale EP Wembley | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Zatajili so kolektivno, tudi policija je bila pred stadion napotena prepozno"

Casey, članica zgornjega doma britanskega parlamenta, meni, da je bilo veliko težav predvidljivih, organizatorje pa so dogodki povsem presenetili. Zatajili so kolektivno, tudi policija je bila pred stadion napotena prepozno. Vladi je priporočila, da razmisli o oblikovanju posebne kategorije tekem državnega pomena, kjer bi bila varnost poostrena, uživanje alkohola pa omejeno.

Po njenih besedah je bila potrebna boljša varnost na območju neposredno okoli stadiona in strožje kazni za vse, ki so vpleteni v incidente, povezanih z nogometom.

Vsaj 2.000 gledalcev je na Wembley prišlo brez vstopnice. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vsaj 2.000 gledalcev je na Wembley prišlo brez vstopnice. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

2.000 navijačev na stadion prišlo brez vstopnic 

Ugotovili so, da je 2.000 navijačev brez vstopnic na stadion prišlo z vdorom na 17 vratih za invalide ali zasilnih požarnih vratih. Nek navijač je celo ugrabil otroka na invalidskem vozičku, se predstavil kot oskrbnik in poskušal vstopiti na stadion. Pred njim je bilo vsaj 6000 ljudi brez vstopnic, ki so po koncu tekme pripravljali vdor na zelenico. Če bi Anglija zmagala, bi po mnenju Caseyjove do tega tudi prišlo, posledice pa bi bile grozljive.

"V primeru zmage bi bili prisiljeni odpreti vsa vrata, da pred njimi ne bi prišlo do katastrofe, pojavile pa se bi druge težave," je dejala uradnica urada za varnost športnih igrišč.

Bukayo Saka
Sportal Razkrito, kako je selektor izbral strelce enajstmetrovk, ki so Anglijo zavili v žalost
Italija Anglija Wembley
Sportal Pet Italijanov in trije Angleži v idealni enajsterici EP
Sportal Angleži po porazu postali tarča posmeha #video
Sportal Norišnica v Italiji: "Prebudili smo se iz nočne more pandemije" #video #foto
Ne spreglejte