Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
16. 2. 2010,
6.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 16. 2. 2010, 6.46

8 let

Spektakel v Milanu, Real po gol ali dva

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V torek bosta na sporedu prvi tekmi nogometne lige prvakov v letu 2010. V osmini finala bo Real Madrid gostoval v Lyonu, v Milanu pa se obeta spektakularno gostovanje Manchester Uniteda.

V dvoboju med Lyonom in Realom je favorit jasen. Če Madridčani ne bi napredovali v četrtfinale, bi bilo to veliko presenečenje. Lyon pada, saj v minuli sezoni prvič po letu 2001 ni osvojil naslova francoskega prvaka in bo zanj prikrajšan očitno ostal tudi v tej sezoni, saj je trenutno četrti in za vodilnim Bordeauxom zaostaja že za osem točk. Pod vodstvom Clauda Puela, ki je vse bolj nepriljubljen med navijači, so "levi" postali ekipa, ki ne slovi več po odličnem napadu, pač pa igra dokaj defenzivno.

Real je spektakularno moštvo, bolj kot karkoli pa si v tej sezoni želi osvojiti še deseti naslov evropskega prvaka v svoji zgodovini. Finale lige prvakov bo namreč 22. maja letos na štadionu Santiago Bernabeo v Madridu. Tudi zato je predsednik Reala Florentino Perez poleti odštel rekordno vsoto za okrepitve in v klub pripeljal Cristiana Ronalda, Kakaja, Karima Benzemaja, Xabija Alonsa

Vse v prid Reala

Tudi forma govori v prid Madridčanov. Na zadnjih štirih tekmah je Real prav tolikokrat zmagal in ob enajstih golih, ki jih je dosegel, prejel le enega, medtem ko je Lyon po dvakrat zmagal in izgubil, enkrat pa remiziral. Realov napad, ki ga vodi izjemno učinkoviti Ronaldo, se zdi predober za obrambo Lyona.

"Real je odlična ekipa, ki veliko napada. A vseeno lahko premagamo Madridčane in naredili bomo vse, da nam to uspe," optimizma pred tekmo kljub vsemu ne skriva kapetan Francozov Cris. "V Lyon prihajamo po zmago. Remi z 0:0 zagotovo ne bi bil dober izid, saj bi lahko Lyon v Madridu zadel in nas spravil v velike težave. Enostavno moramo zabiti vsaj gol v gosteh, če želimo imeti pred povratno tekmo lepe možnosti za napredovanje v četrtfinale, kar je seveda naš cilj," pa pred tekmo sporoča izkušeni vratar Reala Iker Casillas.

Benzema se ne bo vrnil

Pri Lyonu ima pred tekmo Anthony Reveillere težave z boleznijo, medtem ko so Francois Clerc, Mathieu Bodmer in Cleber Anderson že odpadli zaradi poškodb. Pri Realu ne bo nekdanjega napadalca Lyona Karima Benzemaja, ki je poškodovan in ne bo imel priložnosti nastopiti pred navijači. Za nastop prav tako ne kandidirajo Jirži Dudek, Christoph Metzelder, Guti in Rafael van der Vaart, ki pa tako ali tako niso redni člani začetne enajsterice, medtem ko je branilec Pepe poškodovan že dlje časa.

V Milanu se obeta obračun gigantov. Na eni strani Milan, ki je doslej osvojil kar sedem naslovov evropskega prvaka, in na drugi Manchester United, ki se lahko pohvali s tremi in podatkom, da je igral v zadnjih dveh finalih lige prvakov.

Milan ni v dobri formi

Za Milan tekma prihaja v nepravem času, saj ni v najboljši formi. V zadnjih petih tekmah je zmagal le enkrat, in sicer v petek, ko je v prvenstvu premagal Udinese Samirja Handanoviča. Manchester United ima v zadnjih petih tekmah štiri zmage in remi z zadnje tekme proti Aston Villi v Birminghamu. Milančani so postavljeni pred dejstvo. V prvenstvu so si za vodilnim Interjem nabrali že devet točk zaostanka, v pokalu so izpadli, zato edino pot do lovorike vidijo v ligi prvakov in naredili bodo vse, da jo osvojijo.

Bodrijo se s podatkom, da so doslej v bojih na izpadanje, ko sta se igrali dve tekmi, proti angleškim ekipam vselej zmagovali. Tudi nazadnje, ko sta se udarila Milan in United, v polfinalu lige prvakov v sezoni 2006/07, so se napredovanja s skupnim izidom 5:3 veselili Italijani. Optimizem jim vzbuja tudi podatek, da so v tej sezoni elitnega evropskega klubskega nogometnega tekmovanja v skupinskem delu proti Realu zmagali v Madridu, doma pa remizirali, medtem ko Angleži v svoji skupini v moskovskem CSKA, Wolfsburgu in Bešiktašu niso imeli tekmecev najvišjega kakovostnega razreda.

Beckham prvič proti svojim

Obračun italijanskega in angleškega velikana bo zanimiv tudi zaradi vezista Milančanov Davida Beckhama, ki bo proti klubu, v katerem je začel igrati nogomet in se v njem v dvanajstih letih, kolikor jih je prebil v rdečem dresu, povzpel med največje zvezdnike evropskega nogometa, igral prvič, odkar je leta 2003 zapustil Old Trafford. "To bo ena mojih najbolj pomembnih tekem doslej. Bo zelo čustvena. Vseeno pa se bom oziral le na svoje delo. Čeprav bo težko, saj sem še vedno navijač Manchestra. Najbolj pomembno je, da Milan zmaga. Upam, da nam bo uspelo. Se pa zavedam, da nam ne bo lahko. United je v zelo dobri formi in zmaguje kot po tekočem traku," je povedal izkušeni angleški reprezentant, ki je že najavil, da se morebitnega gola v mreži Manchestra ne bo veselil.

Na igrišču naj bi glavni vlogi igrala Ronaldinho v domači in Wayne Rooney v gostujoči ekipi. Brazilec v tej sezoni igra zelo dobro in je pogostokrat med asistenti oziroma strelci, medtem ko robustni angleški napadalec igra v življenjski formi in je doslej na 32 tekmah zabil kar 23 golov v tej sezoni.

Ekipi bosta oslabljeni

Kakšen je zdravstveni karton obeh ekip? Pri Milanu je poškodovan napadalec Marco Borriello, ki naj bi ga nadomestil Nizozemec Klaas Jan Huntelaar, v ekipo pa se vrača brazilski napadalec Alexandre Pato. Pri Angležih ne bo Nemanje Vidića, Ryana Giggsa in Andersona.

Ne spreglejte