Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
11.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Anglija Švica Litva Estonija San Marino

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 11.09

7 let, 12 mesecev

Slovenija lahko tretje mesto izgubi le po lastni neumnosti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska nogometna reprezentanca ima pred oktobrskim finalom kvalifikacij za EP 2016 ugodno izhodišče. S tretjega mesta jo lahko v skupini E prepodi le čudež.

Pred zadnjima krogoma v kvalifikacijski skupini E za EP 2016 je tretjemu mestu najbližje Slovenija. Če bi ji spodrsnilo na tekmah z Litvo oziroma s San Marinom, bi lahko zgrešila dodatne kvalifikacije in skupinski del končala na četrtem ali celo petem mestu, a v takšen scenarij verjame le malokdo.

Veliko bolj uresničljivo je sanjsko sosledje dogodkov, po katerem bi se lahko Slovenija 12. oktobra že veselila neposrednega preboja na Euro 2016. Potrebovala bi senzacionalno pomoč Estonije, ki bi morala za uresničitev najbolj drznih slovenskih sanj 12. oktobra doma šokirati Švico. S tem bi se ponovil prizor iz leta 2011, ko so Estonci z vsem srcem navijali za Slovence, da v Mariboru ustavi Srbijo in ji prepreči napredovanje na drugo mesto. Takrat sta postala Dare Vršič (strelec zadetka proti Srbiji) in Samir Handanović (ubranil je kazenski strel) za kratek čas estonska narodna junaka.

Bi lahko Estonija v ponedeljek vrnila uslugo in premagala Švico, slovenski navijači pa bi častili Konstantina Vassiljeva in njegove rojake, ki so prejšnji mesec v Mariboru pošteno namučili Katančeve izbrance? Teorija dopušča tudi scenarij, po katerem bi se lahko Švica spotaknila že danes na domačem igrišču proti San Marinu, a je ta tako malo verjeten, da mu ni treba posvečati preveč pozornosti, saj je pričakovati strelski trening švicarskih zvezdnikov.

Črno na belem je, da imajo Katančevi izbranci do konca skupinskega dela odličen razpored kvalifikacijskih nalog in da bi bilo vse drugo kot vsaj tretje mesto ogromno razočaranje. Prednost pred Estonijo znaša dve, pred Litvo pa tri točke.

Najboljši slovenski nogometaši bodo brez pomoči kaznovanega Kevina Kampla in še ne povsem pripravljenega "povratnika" Milivoja Novakovića v Stožicah pričakali Litvo. Lani so jo v gosteh nadigrali z 2:0, oba zadetka pa je na umetni travnati podlagi dosegel izkušeni Ljubljančan, ki še vedno čuti posledice poškodbe ključnice.

Slovenija bo skupinski del kvalifikacij sklenila v ponedeljek, ko se bo mudila pri najslabšem tekmecu v skupini. Gostovala bo pri palčku San Marinu, ki ga je letos v slovenski prestolnici ponižala z rekordno kvalifikacijsko zmago 6:0, a je potrebno tudi dodati, da so amaterji iz San Marina v tem ciklusu doma že zagreniti življenje Estoniji (0:0), tako da bo potrebna na štadionu v Serravalleju popolna zbranost.

Katančeva četa ima sladke težave pred srečanjem z Litovci, ker je lani na gostovanju v Baltiku zmagala z 2:0. Pred Litvo ima na razpredelnici tri točke prednosti, tako da ji lahko v primeru ugodnega rezultata uide tako daleč, da bo neulovljiva že pred zadnjim krogom. Če bo premagala Litvo, Estonija pa pričakovano ostala brez zmage na Wembleyju, si bo že zagotovila najmanj tretje mesto.

Litovci niso zmagali v gosteh že dobro leto. Nazadnje so 8. septembra 2014 premagali San Marino, pred tem so 12. oktobra 2012, ugnali Liechtenstein. Tako redke so gostujoče zmage Litve, ko štejejo tekme za kvalifikacijske točke. Od enega največjih skalpov, dragocene zmage Litve nad Češko v Olomoucu (1:0), je minilo že pet let. Pred tem je v gosteh prekrižala načrte tudi Romuniji, Gruziji, Makedoniji, Ferskim otokom ... Pred 21 leti je z nasmehi zapuščala tudi Slovenijo. Litovci so v Ljudskem vrtu, ki še ni bil tako urejen kot danes, zmagali z 2:1. Takratna Verdenikova četa je povedla z zadetkom Zlatka Zahovića, a ji to ni kaj prida pomagalo.

Tudi remi ne bi resneje zamajal slovenskih ambicij po (vsaj) nastopu v dodatnih kvalifikacijah, a bi morala na pomoč priskočiti tudi Anglija in danes nadaljevati svoj zmagovalni niz. V osmih krogih je osvojila maksimalnih 24 točk. Trije levi, ki v zadnjih mesecih rjovejo zelo glasno, so ogromni favoriti tudi proti Estoncem. Če bi Angleži odpravili Estonce, bi si Slovenija kljub remiju z Litvo že zagotovila najmanj tretje mesto. Ostala bi tudi v boju za drugo mesto, a bi moralo priti do verjetno ene izmed največjih nogometnih senzacij v tem tisočletju, saj bi moral San Marino ostati neporažen v Švici. V deželi cenjenih bank in dragocenih ur se mu ob upoštevanju raznolikih meril o moči in kakovosti Petkovićevih zvezdnikov napoveduje prepričljiv poraz.

Sloveniji bi načrte o osvojitvi tretjega mesta resno podrl le visok domač poraz. Če bi v Stožicah dovolila Litovcem, da se maščujejo slovenski reprezentanci za poraz v Vilni in jo premagajo s tremi zadetki razlike ali pa dvema ob vsaj enem zadetku Slovenije (1:3, 2:4 …), bi se znašla v težavah. Slovenija in Litva bi se izenačili po številu izenačenih točk. Ker bi imeli Litovci boljše razmerje v medsebojnih srečanjih, bi lahko Katančevi izbranci na koncu skupinskega dela potegnili kratko. Zato bi bil toliko bolj "primeren", če bi že prišlo do njega, le tesen poraz z zadetkom razlike, saj bi s tem Slovenija obdržala določeno prednost pred Litvo.

Če bi Slovenija res doma ostala brez točk proti Litvi, bi imeli obe reprezentanci pred zadnjim krogom 12 točk. Litva bo v zadnjem kvalifikacijskem dejanju doma pričakala Anglijo, ki se je že zdavnaj uvrstila na evropsko prvenstvo in bi se lahko v Vilno dobesedno odpravila na izlet.

Če bi rumeno-zeleni iz ene redkih držav na svetu, kjer je priljubljenost košarke neprimerno višja od nogometa, senzacionalno pahnili na kolena angleške zvezdnike, pred tem pa v Ljubljani pomendrali še slovenske, bi si prislužili nastop v dodatnih kvalifikacijah. Slovenija in Estonija bi se obrisali pod nosom, a je to na srečo scenarij, ki mu nogometni strokovnjaki ne pripisujejo velikih možnosti. Bolj verjetno se zdi, da bo Katančeva četa vse pomisleke o tem, da še lahko izgubi tretje mesto, rešila že danes.

Ne spreglejte