Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
16.30

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 16.30

8 let, 5 mesecev

Skoraj sto najstnikov v 1. SNL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Deset prvoligaških ekip je pred sezono Združenju 1. SNL z manjšimi spremembami posredovalo seznam 261 igralcev. Prevladujejo Slovenci, tujcev je le 26, najstnikov pa skoraj sto.

Če ste se sprehodili po deset klubskih igralskih seznamih, ste se lahko prepričali, da je izkušenim nogometašem, ki so zajadrali v četrto desetletje, v slovenskem prvoligaškem okolju odklenkalo. Čast nekaterim izjemam, ki dokazujejo, da se lahko tudi v starejših, bolj zrelih letih, dosegajo vrhunski rezultati (svetlih primerov je kar nekaj, začenši z neustavljivim Milanom Ostercem, rojenim leta 1975), a statistika je neizprosna.

Groba večina udeležencev 1. SNL ima manj kot 30 let. Upoštevali smo celo ''popust'', in za starejše od 30 let proglasili vse, ki so se rodili pred 1. januarjem 1982, a smo jih v vseh desetih prvoligaških članih našteli le 18. Največ v Kopru in Celju, kjer si nogometni kruh služita tudi najstarejša igralca v 1. SNL. To sta vratar Celjanov Amel Mujčinovič, rojen 20. novembra 1973 - čez štiri mesece bo torej na rojstnodnevni torti upihnil 38 svečk, ter le dober mesec mlajši ''kanarček'' Amir Karič. Zgolj z enim ''veteranom'' se lahko pohvalijo Triglav, HiT Gorica, Nafta, Rudar in Maribor. Če ne bi ''tik pred zdajci'' pogodbe z državnimi prvaki sklenil reprezentančni vratar Jasmin Handanovič, bi bili branilci naslova edini v prvoligaški druščini, ki bi imeli v ekipi zgolj igralce, mlajše od 30 let.

Največ najstnikov v Fazaneriji, tujcev v Mariboru

Če je manj ''starcev'', pa je veliko več najstnikov. Ponovno smo malce pogledali skozi prste in za vse, ''mlajše'' od 20 let, proglasili tiste igralce, ki so rojeni po 1. januarju 1991. V prvi ligi jih je 82, največ v Murski Soboti (kar 12 izmed 25 prijavljenih nogometašev), najmanj pa v Novi Gorici (štirje izmed 25). Dvomestno število je prisotno še v Kranju (11 od 27) in Domžalah (10 od 29), blizu sta tudi Celje (9 od 27) in Maribor (9 in 30). Slovenska liga torej dokazuje, da je postala idealen prostor za dokazovanje mladih, obetavnih igralcev, ki so ob pomanjkanju kakovostnih tujcev in starejših soigralcev deležni velikega zaupanja strokovnega vodstva, z nabiranjem izkušenj pa ustvarjajo tudi določen kapital klubu, saj je postal zaslužek ob prodaji igralcev pomemben delež pri krpanju lukenj v letnem proračunu.

Tudi tujcev ni veliko. Le 26, malce manj kot trije (toliko jih lahko nastopi na posamezni tekmi) na ekipo. Triglav je edini prvoligaški klub, ki je sestavljen zgolj iz domačih igralcev, največ legionarjev pa je zaznati pri prvakih v Ljudskem vrtu, kjer kraljujejo Brazilci. Največ tujcev prihaja iz Hrvaške (6), tesno za petama sta ji Brazilija in Srbija (obe 5), več kot enega tujca na slovenskih zelenicah pa ponujata še dve nekdanji ''bratski'' republiki, Bosna in Hercegovina (4) ter Makedonija (2). Seznam zaključujejo Senegal, Estonija, Nemčija in Togo.

Ne spreglejte