Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 3. 2008,
17.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 6. 3. 2008, 17.52

8 let

S Čehi, Poljaki, Slovaki ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V južnoafriškem mestu Durban je bil opravljen žreb kvalifikacijskih skupin za uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2010. Kroglica z imenom Slovenije se je znašla v petem kakovostnem bobnu.

Na prizorišču v JAR je bila tudi slovenska odprava v štiričlanski sestavi: selektor Matjaž Kek, predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Rudi Zavrl, podpredsednik Tone Frantar in generalni sekretar Dane Jošt.

Triinpetdeset evropskih članic Mednarodne nogometne zveze (FIFA) je bilo razdeljeno v devet skupin. Osem skupin šteje šest ekip, ena pa pet. Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na SP 2010, osem najboljših drugouvrščenih reprezentanc pa se bo medsebojno pomerilo v dodatnih kvalifikacijah. Zmagovalci le teh si bodo priborili ''južnoafriško'' vizo, Evropa pa bo tako prispevala največjemu nogometnemu dogodku na svetu 13 mest. Finale SP bo odigran v Johannesburgu, FIFA pa se je v nedeljo tudi odločila, da bo vsem nogometašem, ki niso igrali v finalu SP (njihovi soigralci pa so postali zmagovalci), podelila zlate medalje.

V družbi slovanskih bratov

Slovenija je bila po ključu trenutne uvrstitve na lestvici Fife pričakovano pridodana v peto kakovostno skupino. Žreb ji je dodelil skupino tri, v kateri bo merila moči s Češko, Poljsko, Severno Irsko, Slovaško in San Marinom. Čehi in Poljaki, ki bodo prihodnje leto nastopili na evropskem prvenstvu v Švici in Avstriji, so zagotovo najresnejši favoriti za osvojitev prvega mesta. Do ''evropske'' vize ni manjkalo dosti tudi Severnim Ircem, ki so na krilih Davida Healyja dolgo časa ''dihali'' za ovratnik Špancem in Švedom, v kvalifikacijski skupini pa prehiteli Dance. V skupini so tudi Slovaki, ki so morali v boju za EP 2008 priznati premoč Nemčiji in ''sosedski'' Češki. San Marino je edini ''outsider'' v kvalifikacijski skupini 3.

Delegacije udeleženk posamezne kvalifikacijske skupine se bodo sestale v začetku naslednjega leta in se skušale dogovoriti o natančnem razporedu tekem. Prvi termin za kvalifikacijske tekme je 6. september 2008, nato pa za vsako izbrano vrsto do oktobra 2009 sledi še devet tekem.


Ne spreglejte