Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
1. 7. 2014,
6.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2014, 6.35

8 let

Rešitev? Točenje alkohola in oglaševanje stavnic.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin si prizadeva za spremembo zakonodaje. Rešitev za slovenski nogomet vidi v možnosti točenja alkohola na tekmah in oglaševanju stavnic na dresih.

Vstopili smo v julij. To je mesec, ko slovenski nogometni klubi vstopajo v domača in evropska tekmovanja. Prva liga Telekom Slovenija bo slovesno odprla vrata 19. julija, ko se bo deset udeležencev uradno podalo v boj za prvaka. Med njimi je tudi Olimpija, pri kateri se v tem trenutku ne cedita med in mleko, a bo po mnenju predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksandra Čeferina nastopila v prvoligaškem tekmovanju.

Uvodni derbi bo že kmalu, saj naj bi se večna tekmeca pomerila v 3. krogu. Državni prvaki bodo tako v Stožicah gostovali že na začetku avgusta, že to srečanje pa bo nakazalo, kako uspešno so se naloge po čim večjem obisku na prvoligaških tekmah lotili v krovni zvezi. "Naša naloga je, da spravimo na štadion čim več gledalcev. Ljudem moramo dopovedati, da ni nevarno priti na tekmo Olimpija – Maribor. Tu imate pomembno vlogo tudi mediji. Na igrišče priletijo tri rakete, v javnosti pa se prikazuje, kot da je vojno stanje. Pravzaprav v zadnjih letih na nobeni tekmi ni bil nihče resneje ogrožen," sporoča predsednik NZS.

Bo več lokalnih derbijev dvignilo obisk?

V prvi in drugi ligi ni večjih sprememb. Namesto kranjskega Triglava, ki je moral zaradi zadnjega mesta zapustiti elito, se bodo v sezoni 2014/15 prvič za prvoligaške točke potegovale Radomlje, več novosti pa je v povezavi s tretjeligaškim tekmovanjem. "Tam je zdaj drugačen sistem. So štiri lige, na koncu pa bo o napredovanju odločal play-off," je pojasnil Čeferin. Prvaki štirih različnih tretjih lig bodo obračunali za dve mesti, ki bosta na voljo v drugi ligi.

"Klubi bodo porabili manj stroškov za potovanja, več lokalnih derbijev pa bi lahko prineslo več gledalcev in prodanih vstopnic. Upajmo, da bo kaj od tega," si je zaželel in v nadaljevanju spregovoril o največji želji, ki bi pomenila rešitev za slovenski nogomet. Govor je o točenju alkoholnih pijač v Sloveniji in oglaševanju športnih stavnih hiš na dresih klubov, ki jima slovenska zakonodaja ni naklonjena.

V Evropi so taki le še trije

Čeferin želi, da bi se spremenila zakonodaja. "Ugotavljali smo, da imajo v Evropi popolno prepoved točenja alkoholnih pijač le štiri države," se je zamislil in razkril, da NZS razmišlja o oponašanju dveh sistemov. Prvi prihaja iz Nemčije in zajema omejenost odstotkov alkohola v pijači, tako da bi prišlo v poštev le pivo, ne pa tudi žgane pijače.

"Ta bi bil primeren za nas. Drugi pa je tak, da je dovoljeno vse, a lahko policija ob tveganju to prepove. Glede na poznavanje naših organov pregona in naše države bi policija za vsak primer vse prepovedala, pa čeprav bi igrale Radomlje in Krka. Pri nas se tako ali tako vse prepove, zato si moramo prizadevati za spremembo zakonodaje," je vztrajen Čeferin.

Stavnice pripravljene vlagati astronomske zneske

Trudi se, da bi se spremenila zakonodaja, a vedno znova naleti na podobno težavo. "Vsake pol leta imamo novo vlado in nov sklic parlamenta in zelo težko je sprejeti kakršenkoli zakon," je spregovoril o oviri, ki zavira prizadevanja, da bi v Sloveniji obveljal zakon, ki dovoljuje oglaševanje športnih stavnih hiš na klubskih dresih. Pojav, ki ga vsakodnevno videvamo pri najboljših klubih na svetu in velja v svetu za nekaj povsem običajnega, na sončni strani Alp še čaka, da se mu prižge zelena luč.

"Stavnice so pripravljene v slovenski šport vlagati astronomske zneske. To je še večja prioriteta od točenja alkohola," priznava odvetnik. Navedel je oceno, koliko časa bi moralo preteči, da bi bilo ob dobri volji in zagotovilu politikov mogoče spremeniti zakonodajo.

"Če bi se lahko zanesli na to, da bodo poslanci delo neprekinjeno opravljali štiri leta, bi to dočakali šele ob koncu njihovega mandata. Žal je to zahtevna stvar, ki zahteva korenito spremembo zakonodaje." S tem pa bi lahko rešitev za slovenski nogomet prišla (pre)pozno, a si bo krovna zvezda še naprej prizadevala, da bi nekdaj le dočakala spremembo zakonodaje.

Ne spreglejte