Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
1. 7. 2012,
6.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2012, 6.54

8 let

Redek prizor: oba kapetana med vratnicama

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred velikim zaključkom Eura 2012 na Poljskem in v Ukrajini, finalom med Španijo in Italijo, ne manjka zanimivih podatkov. Kdo vse lahko postane rekorder in kaj ima za povedati statistika?

Ko gre zares, Prandelli ne pozna poraza

Cesare Prandelli na uradnih tekmah, ki so štele za točke, v vlogi italijanskega selektorja sploh še ni izkusil poraza. Pa čeprav je vodil ''azzurre'' že na petnajstih. Neporažen je ostal tako v kvalifikacijah za EP 2012, v katerih je dvakrat premagal Slovenijo, neporažen je tudi na tem Euru. V petih nastopih na Poljskem in v Ukrajini je trikrat remiziral, dvakrat pa zmagal. Na kolena je po 90 minutah spravil Irsko in Nemčijo.

Španci Iker Casillas, Sergio Ramos, Andres Iniesta, Xavi Hernandez, Cesc Fabregas, David Silva, Fernando Torres, Xabi Alonso in Santi Cazorla bi v primeru zmage postali prvi nogometaši v zgodovini evropskih prvenstev, ki bi se lahko pohvalili z aktivno vlogo pri dveh naslovih. Dva naslova je z zahodno nemško izbrano vrsto osvojil Rainer Bonhof (1972 in 1980), a na obeh prvenstvih ni zbral niti minute.

Italija ni še nikoli zaostajala

Italija je edina udeleženka letošnjega evropskega prvenstva, ki na nobeni izmed tekem ni nikoli zaostajala.

Španija bi lahko postala prva reprezentanca v zgodovini evropskih prvenstev, ki bi ubranila naslov. Podvigu sta bili doslej najbližje Sovjetska zveza (1964) in ZR Nemčija (1976), a sta po naslovih (1960 in 1972) v finalu priznali premoč Španiji oziroma Češkoslovaški.

Pet Špancev ima več podaj kot Pirlo

Pet španskih reprezentantov (Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Sergio Busquets, Xabi Alonso in Sergio Ramos) je na tem prvenstvu prispevalo večje število podaj kot najbolj izpostavljeni Italijan Andrea Pirlo (320).

Še nobeni ekipi ni uspelo trikrat zapored osvojiti velika tekmovanja (EP ali SP). Najbližje je bila reprezentanca ZRN, ki je bila evropski (1972) in svetovni (1974) prvak, nato pa je v finalu EP 1976 v Beogradu po strelih z bele točke izgubila s Češkoslovaško.

Italija na velikem odru še ni izgubila s Španijo

Španija na največjih tekmovanjih (evropsko in svetovno prvenstvo) še ni premagala Italije. Vsaj po rednem delu ali podaljških. Trikrat je izgubila, štirikrat pa sta tekmici remizirali. Nazadnje prav v skupinskem delu v Gdansku.

Italija in Španija sta se doslej pomerili 30-krat. Boljši izkupiček ima Italija, ki je dobila deset dvobojev, Španija pa je bila boljša osemkrat.

Po letu 1980 v finalih največ dva zadetka

V finalu evropskih prvenstev je najbolj pogost rezultat zmaga z enim zadetkom. Pripetila se je sedemkrat. Na zadnjih dveh prvenstvih je zmagovalca odločil rezultat 1:0, po letu 1980 pa v finalu (vsaj v rednem delu) nista bila dosežena več kot dva zadetka. Z več kot dvema zadetkoma razlike je uspela zmagati le ZRN, ki je leta 1972 nadigrala Sovjetsko zvezo s 3:0.

Španija je na letošnjem Euru na zadnjih dveh tekmah ''dovolila'' Franciji oziroma Portugalski, da sta skupaj v okvir njenih vrat streljali le enkrat.

Gomez najbližje ''zlatemu čevlju'', Balotelli potrebuje zadetek

Bo ''zlati nogometni čevelj'', nagrado za najboljšega strelca na evropskem prvenstvu, osvojil Mario Gomez? Nemec je podobno kot Italijan Mario Balotelli, Rus Alan Dzagojev, Hrvat Mario Mandžukić in Portugalec Cristiano Ronaldo dosegel tri zadetke, a je za razliko od ostalih prispeval tudi eno podajo. V primeru večjega števila strelcev z enakim številom doseženih zadetkov bi odločal prav ta kriterij. Trije Španci so dosegli dva zadetka, a so za zdaj tudi brez podaj. To so Fernando Torres, Cesc Fabregas in Xabi Alonso.

Mario Balotelli je prvi Italijan, ki je na enem evropskem prvenstvu dosegel vsaj tri zadetke. Na tekmi z Nemčijo je dosegel toliko zadetkov (dva), kot jih je poprej skupaj na zadnjih 12 reprezentančnih nastopih.

Španija po porazu s Švico na začetku svetovnega prvenstva v JAR (2010) na uradnih tekmah za točke ni izgubila že 19 dvobojev. Kar 17 jih je dobila. V tem času je odigrala tudi 14 prijateljskih srečanjih in jih štiri izgubila.

Casillas zaklenil vrata za 419 minut

Iker Casillas ni prejel zadetka že 419 minut. Edini nogometaš, ki ga je na tem Euru premagal, je bil Italijan Antonio di Natale. Na tekmi v Gdansku je dosegel zadetek v 61. minuti.

Vicente del Bosque lahko postane drugi selektor v zgodovini nogometne igre, ki bi osvojil tako evropsko kot svetovno prvenstvo. Prvi je bil Nemec Helmut Schön, ki je z ZRN dobil EP 1972 in SP 1974.

Torres bi se z zadetkom vpisal v zgodovino

Če bo Fernando Torres drevi v finalu dosegel zadetek, bo postal prvi nogometaš, ki se je med strelce vpisal na dveh zaključnih dejanjih evropskih prvenstev.

Le trem ekipam je uspelo v finalu evropskega prvenstva priti do naslova po zaostanku. Nazadnje Franciji, ki ji je leta 2000 uspel preobrat na tekmi z Italijo, štiri leta pred tem je Nemčija ujela in na koncu premagala Češko (obe omenjeni tekmi je odločil ''zlati gol'' v podaljšku), na prvem evropskem prvenstvu pa je Sovjetska zveza leta 1960 navkljub zaostanku prekrižala načrte Jugoslavije.

Največ zadetkov pade v drugem polčasu

Od 36 zadetkov v finalih EP jih je 14 padlo v prvem polčasu, 19 v drugem, trije pa v podaljških. Zmagovalca v finalu evropskega prvenstva niso še nikdar odločili streli z bele točke.

Španija na izločilnih tekmah na največjih tekmovanjih od leta 2008 do danes sploh še ni prejela zadetka. Kar na devetih ''zaporednih'' srečanjih. Najhitrejši zadetek v finalu evropskih prvenstev je leta 1964 dosegel Španec Jesus Pereda. Sovjetsko mrežo je zatresel v 6. minuti.

Največ nogometašev Barcelone in Juventusa

V španski in italijanski reprezentanci je največ članov Barcelone in Juventusa. Katalonci imajo z novopečenim članom Jordijem Albo (zdravniški pregled bo opravil prihodnji teden) osem predstavnikov, ''stara dama'' pa v italijanski sedem.

Španski nogometaši so na tekmah do finala opravili 3.417 podaj, njihovi tekmeci pa le 1.530.

Redek prizor: oba kapetana med vratnicama

Prvič v zgodovini finalnih dvobojev evropskih prvenstev bosta oba kapetana vratarja (Iker Casillas in Gianluigi Buffon). Podoben primer izmed velikih tekem beleži le še finale svetovnega prvenstva 1934, ko sta bila kapetana Italije (Gianpiero Combi) in Češkoslovaške (František Planička) tudi vratarja.

Španija je imela na zadnjih 22 nastopih na velikih tekmovanjih kar 21-krat večjo posest žoge od tekmecev. Manjšo je imela le v finalu EP 2008, ko je proti Nemčiji znašala ''pičlih'' 46 odstotkov.

Fabregas in Cazorla naskakujeta evropski rekord

Na evropskih prvenstvih so največkrat (sedemkrat) s klopi za rezervne igralce na igrišče vstopili trije nogometaši. Španca Cesc Fabregas in Santi Cazorla ter Nizozemec Aron Winter. Bo kateri izmed Špancev drevi postavil absolutni rekord?

Ne spreglejte