Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
25. 11. 2009,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 25. 11. 2009, 12.43

8 let

"Rdeči vragi" za potrditev primata

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko je v torek možnosti za napredovanje v ligi prvakov že zapravil Liverpool, se lahko zgodi, da bo v sredo podobna usoda doletela nogometaše Bayerna Münchna.

Bayern München – Maccabi Haifa

Štirikratni evropski prvak Bayern je v škripcih. Njegov trener Louis van Gaal, ki je klop bavarskega velikana zasedel pred začetkom te sezone, preživlja burne dni. V domačem prvenstvu je najbolj trofejni nemški klub šele sedmi, v ligi prvakov je tik pred izpadom. Kljub temu, da je poleti porabil mnogo denarja za bogate okrepitve. Bavarci morajo danes nujno premagati Izraelce, nato pa v zadnjem krogu skupinskega dela odpraviti še Juventus v gosteh. Zahtevna naloga, a dokler obstaja upanje, so pri Bayernu prepričani, da jim lahko uspe.

"Verjamemo, da nam bo uspelo. Izraelce preprosto moramo premagati, nato pa narediti vse, da zmagamo tudi v zadnjem krogu. Smo optimisti," pred tekmo pravi izkušeni napadalec Nemcev Miroslav Klose, ki bo tekmo verjetno začel v prvi enajsterici. Pri Bavarcih sicer ne bo udarnega dvojca, ki ga tvorita Arjen Robben in Franck Ribery, pričakovati pa ne gre niti robustnega italijanskega napadalca Luca Tonija, ki ga je klubsko vodstvo suspendiralo. Pri Izraelcih, ki so še brez točke, bodo manjkali Brazilca Gustavo Boccoli in Tiago Dutra, Portugalec Jorge Teixeira, Kolumbijec John Culma ter Izraelca Eyal Golasa in Amir Edri.

Bordeaux – Juventus

Če so francoskemu prvaku Bordeauxu pred začetkom skupinskega dela lige prvakov v družbi Juventusa in Bayerna mnogi pripisovali malo možnosti za napredovanje, se je zdaj izkazalo povsem drugače. Kar dva kroga pred koncem so si Francozi že zagotovili napredovanje v nadaljnje tekmovanje. Najbolj so presenetili nogometaše Bayerna, ki so jih premagali tako doma kot v gosteh. Kljub temu, da so že med najboljšimi 16 evropskimi klubi, bodo tudi tokratno tekmo odigrali resno. Velik motiv ima predvsem trener Bordeauxa Laurent Blanc.

"Za nas tekmovanja še zdaleč ni konec. Osvojitev prvega mesta v skupini je naš cilj in naredili bomo vse, da nam uspe," sporoča nekdanji član francoske vrste, ki je leta 1998 osvojila naslov svetovnega, dve leti kasneje pa dodala še naslov evropskega prvaka. Pri francoskih prvakih v ekipi ne bo Yoanna Gourcuffa in Carlosa Henriqueja, vprašljiv pa je tudi nastop Maročana Marouaneja Chamakha. Pri Torinčanih bodo pogrešali Hasana Salihamidžića, David Trezegueta, Vincenza Iaquinto, Jonathana Zebino in Claudia Marchisia.

Manchester United – Bešiktaš

Manchester United bo skušal z zmago nad avtsajderjem iz turške prestolnice potrditi prvo mesto v skupini in odkrito napovedati nov pohod na finale lige prvakov, ki bi bil za "rdeče vrage" že tretji zaporedni. Ekipa Alexa Fergusona bo sicer dokaj zdesetkana, saj bodo iz takšnih ali drugačnih razlogov manjkali Owen Hargreaves, Rio Ferdinand, Jonny Evans, John O'Shea in Danny Wellbeck, prav tako pa v začetni enajsterici ne gre pričakovati Edwina van der Sarja, ki naj bi ga nadomestil Tomasz Kuszczak. V ekipo se najverjetneje vrača bolgarski zvezdnik Dimitar Berbatov.

"Želim si zanimive tekme in naše zmage," pred tekmo pravi Škot na klopi angleških prvakov Ferguson. Pri gostih, ki so v dosedanjih štirih tekmah osvojili le eno točko, ko so remizirali v gosteh pri Wolfsburgu, ne bo Tomaša Sivoka, Filipa Hološka, Nihata Kahvecija, Hakana Arikana in Ismaila Köybasija.

CSKA – Wolfsburg

V ruski prestolnici bo potekal neposreden boj za drugo mesto v skupini, ki še vodi v osmino finala. CSKA bo pred domačimi navijači lovil zmago. Če Moskovčanom ne bo uspelo, imajo malo možnosti za napredovanje v nadaljnje tekmovanje. Na prvi tekmi med tema dvema tekmecema, v 1. krogu tekmovanja v Nemčiji, je bil prepričljivo boljši Wolfsburg, ki je zmagal s 3:1. Kako bo tokrat?

"Volkovi", ki se lahko pohvalijo z naslovom nemškega prvaka iz minule sezone, so konec tedna doživeli boleč domač poraz proti Nürnbergu, ki jih je gotovo omajal. Nogometaši CSKA so minuli konec tedna na mestnem derbiju proti Spartaku prišli do zmage v zadnjih minutah tekme, kar jim je vlilo dodatne samozavesti za napad nad Nemce. Pri Rusih bodo manjkali Deividas Šemberas, Mark Gonzalez in Gulherme, pri Nemcih pa ne bo Paragvajca Jonathan Santana.

Real Madrid – Zürich

Madridčani si ne smejo privoščiti spodrsljaja, saj bi se v tem primeru znašli v škripcih. Glede na formo, ki jo kažejo v zadnjem času, je favorit jasen. Do zmage bi morali Španci. A še kako svež je tudi spomin na polom iz pokalnega tekmovanja in poraz proti nižjeligašu Alcorconu z 0:4, zato so na Santiagu Bernabeu še kako previdni. "Verjamemo v našo zmago, a zanjo se bomo morali pošteno potruditi," pred tekmo pravi vratar Madridčanov Iker Casillas, ki bo drevi v kraljevem dresu nastopil 100. v ligi prvakov.

"To je zame velika čast," je ponosen španski reprezentant. Na Santiagu Bernabeu naj bi sicer po dolgem času spet lahko pozdravili najboljšega posameznika ekipe Cristiana Ronalda, ki se je po odlični otvoritvi sezone poškodoval in ni igral več kot mesec dni. Portugalec naj bi se tokrat, verjetno v drugem polčasu, vrnil na igrišče. Pri Realu sicer ne bo Ruuda van Nistelrooyja, Joseja Marie Gutija in Lassana Diarraja. Švicarji bodo pogrešali Erica Hasslija, Johana Vonlanthena, Philippa Kocha in Yassina Chikhaouija.

Milan – Marseille

Milan je v dobri formi, pristaše rdeče-črnih pa veseli predvsem dejstvo, da blestita Brazilca Alexandre Pato in Ronaldinho, ki spet uživa v nogometu in je kot tak v veliko korist svoji ekipi. Tokrat bodo skušali sedemkratni evropski prvaki premagati Marseille in si krog pred koncem zagotoviti nastop v osmini finala. Na prvi tekmi v Franciji je bil junak Filippo Inzaghi, ki je zabil dva gola za zmago z 2:1, a ga tokrat skorajda zagotovo ne bo v prvi postavi. Sicer za Milančane ne bi bila slaba niti točka, a njihov trener na remi noče niti pomisliti.

"Zahtevam zmago in samo zmago. Remi ne pride v poštev," se je o cilju izjasnil Leonardo, ki ne bo mogel računati na usluge Gennara Gattusa, Christiana Abbiatija, Mareka Jankulovskega, Mathieua Flaminija in Marca Borriella. Pri Francozih ne bo branilca Juliena Rodrigueza.

Porto - Chelsea

V skupini D je glede potnikov v osmino finala že nekaj časa vse odločeno. Porto in Chelsea sta si izborila pot med najboljših osem, tokrat pa se bosta na štadionu Dragao pomerila za prvo mesto v skupini. Medtem ko Londončanom zadostuje že remi, bodo Portugalci napadli na zmago. Tega se zaveda tudi trener trenutno vodilne ekipe angleškega prvenstva. "Porto je zelo dobra ekipa, ki bo pred domačimi navijači zagotovo skušala priti do zmage in dokazati, da si zasluži prvo mesto v skupini. Ne bo nam lahko, a se ne bomo predali," sporoča Carlo Ancelotti.

Prva tekma med tema dvema kluboma se je na Stamford Bridgu končala z minimalno zmago Londončanov z 1:0, ki jo je z edinim golom na tekmi prinesel Nicolas Anelka. Chelsea bo tokrat zelo oslabljen, saj iz takšnih ali drugačnih razlogov ne bo Joseja Bosingwe, Didierja Drogbaja, Franka Lamparda, Deca in Michaela Ballacka. Trener Porta bo pogrešal vratarja Heltona, Miguela Lopesa, Silvestreja Varelo, Diega Valerija in Jorgeja Fucileja.

APOEL – Atletico Madrid

Na Cipru se bo bil boj za tretje mesto v skupini in nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa. Favoriti so nogometaši Atletica, a glede na vsa razočaranja, ki so jih svojim navijačem pripravili v tej sezoni, ne bi bilo veliko presenečenje, če bi jim Ciprčani odščipnili točko ali celo tri. Nenazadnje so na prvi medsebojni tekmi v španski prestolnici remizirali, ko je bilo 0:0.

V boljšem položaju je sicer Atletico, ki ima dve točki, medtem ko ima APOEL le eno. Pri domačih bosta odsotna Poljak Adrian Sikora in Albanec Altin Haxi. Pri gostih ne bo Brazilca Paula Assuncaa, Mariana Pernie, Raula Garcie, Roberta Jimeneza in Juanita.

Ne spreglejte