Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
18. 3. 2014,
15.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Rudar Velenje Prva liga Telekom Slovenije Jernej Javornik

Torek, 18. 3. 2014, 15.38

8 let

Radujko: Rudar nima ekipe za prvo mesto

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Knapovska je težka, sploh v časih, ko se rudarji pojavljajo na naslovnicah v nič kaj prijetnih okoliščinah. Eni redkih, ki niso nezadovoljni, so velenjski nogometaši. V leto 2014 so vstopili sanjsko.

Velenjski Rudar je napolnil mreži Celja in Triglava, poskočil na četrto mesto in napovedal, da je lahko resen kandidat za najvišja mesta. "Zadovoljni smo z rezultati, finančno pa ne bom rekel, da je idilično, a vsaj plačila so redna in korektna. To pa je v teh nepredvidljivih časih v Sloveniji že kar redkost," pojasnjuje Dalibor Radujko, ki se je na zadnji tekmi s Kranjčani izkazal s prekrasnim zadetkom.

Rezultatsko ugodje je eno, finančna varnost pa drugo. Tega se zavedajo tudi nogometaši Rudarja, ki so jih prizori rudarske krize v Sloveniji zelo pretresli. "Stanje v Velenju ni rožnato. Na vsakem koraku se čuti kriza. Naš glavni sponzor je premogovnik. Če škripa njim, smo na udaru tudi mi. Želimo si, da bi bilo bolje z rudarji, potem bi bilo bolje tudi nam nogometašem," razmišlja Primorec, ki se je v zadnjih sezonah zasidral v Šaleški dolini. Pričakuje, da bo obdobja negotovosti konec in da bo Rudar v očeh nogometašev še naprej hvaležen plačnik, ki zna spoštovati svoje obveznosti.

Velenjska posebnost: šest golov, šest različnih strelcev

Oče dveh otrok, drugi je na svet prijokal pred dvema mesecema, je v soboto izkusil nekaj novega. Čeprav ima 28 let in je igral že pri številnih klubih, s Koprom pa osvojil tudi državno prvenstvo, se ne spominja tekme, na kateri bi njegov klub dosegel šest golov, med strelce pa bi se vpisalo šest različnih strelcev. "Takšne tekme v prvenstvu še nisem igral. Kaj reči po tako veliki zmagi? Krasi nas ekipni duh. Vsak ve, kakšna je njegova vloga in kaj mora delati. To se obnese in obrestuje, rezultati so odlični," je zadovoljen po dveh zaporednih zmagah v tem letu.

Najprej so Velenjčani v sosedskem obračunu spravili na kolena Celjane (2:1), v soboto pa so torpedirali še kranjsko mrežo in Triglav ponižali s teniških 6:1. Pridejo ostali strelci bolj do izraza, ker se obrambe tekmecev najbolj posvečajo Dalmatincu Mateju Eteroviću, ki si z 12 zadetki deli prvo mesto na lestvici najboljših strelcev Prve lige Telekom Slovenije?

"Ne. Doma bolj ali manj igramo vsi dobro, v gosteh pa se odločamo za atraktivno igro, tako da na vsaki tekmi pridejo do priložnosti različni igralci," je odgovoril Koprčan, ki ne želi nikogar izpostavljati, ampak le podati čestitko celotni ekipi, pa tudi trenerju Jerneju Javorniku, ki velenjsko barko v negotovih razmerah pelje proti Evropi.

"Realno nimamo ekipe za prvo mesto"

Zaradi četrtega mesta, majhne razlike do bližnjih sosedov na lestvici ter tega, da jih kmalu čakata polfinalni izkušnji v pokalu, ki tudi prinaša določeno evropsko nagrado, v Velenju niso evforični. "Ne. Trener vedno poudarja, da gremo tekmo po tekmo, pa bomo že na koncu prešteli točke. Tako mora tudi biti. Verjamemo pa v svoje sposobnosti. Realno nimamo ekipe za prvo mesto, ki pripada Mariboru, predvsem zaradi dolge klopi ter izkušenj. Če samo pomislimo, da sta prišla Vršič in Šuler, nam je lahko vse jasno. Ampak za drugo mesto, pa vse tja do četrtega, to pa se lahko borimo."

Rudar je po novem pred Zavrčem, jesensko senzacijo. "To je bilo za pričakovati. Jeseni smo Zavrčane podcenjevali. Ko si prišel na njihovo igrišče, si mislil, da bo šlo preprosto, a so se stvari hitro obrnile v drugo smer. Zdaj je tega konec, kar so Zavrčani že izkusili na svoji koži. Na koncu bodo lahko zadovoljni, če bodo peti," je napovedal usodo novincu v prvoligaški druščini, ki se je kot edini v uvodu spomladanskega dela odločil za trenersko menjavo.

Ko bo Maribor ujel ritem, saj zdaj še plačuje davek zaradi preskoka iz Evrope na domače zelenice, si bo priigral prednost. "Nobeden ga ne bo mogel ustaviti. Tako mislim, čeprav bi si po svoje želel, da bi bilo drugače. Da bi bilo napeto do zadnjega kroga. To bi bilo nekaj," se je za trenutek prelevil v vlogo navijača, srce pa je začelo biti tudi za kanarčke, kjer se je pred leti uspešno dokazoval. V šampionski sezoni 2009/10 je kot zadnji zvezni igralec na 26 nastopih dosegel kar 11 zadetkov, kar ga je uvrščalo med najboljše posameznike prvenstva.

Pavlinova šola: doma zmaga, v gosteh do točke

Zdaj ko je v Velenju, ne izstopa več toliko, a še vedno pomaga soigralcem do ugodnih rezultatov. Junija bo dopolnil 29 let, na igriščih misli vztrajati še tri, štiri leta, potem pa predati štafetno palico mlajšim. "V Velenju s tem nikoli ni bilo težav," je pohvalil podmladek Rudarja, ki pogosto trka na vrata članske ekipe.

Kaj v tej sezoni sploh zmorejo knapi, bo napovedala sobotna tekma v Novi Gorici. To bo obračun za tretje mesto, kluba čakata nato še dva zanimiva polfinalna dvoboja v pokalu, Radujko pa bo kot odličen govorec italijanskega jezika v prednosti, saj bo lahko hitro razvozlal taktične spremembe med dvobojem. Pri vrtnicah so namreč v ospredju številni Italijani, posojeni s strani Parme, Italijan je tudi trener.

"Pomembno je, da ne izgubimo. Ponovil bi staro šolo, razmišljanje Mirana Pavlina, ko sva igrala še skupaj v Kopru. Če doma zmaguješ, v gosteh pa osvojiš točko, boš prvak," je ponovil besede nekdanjega soigralca, ki v zadnjem času z izkušnjami pomaga mariborskemu klubu. Morda se s Pavlinom sreča 21. maja, ko bo na Bonifiki finale pokalnega tekmovanja. Takšni so tudi cilji velenjskih knapov.

Ne spreglejte