Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 11. 2023,
10.22

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Radenko Mijatović Kvalifikacije za Euro 2024 Kvalifikacije za EP 2024

Sreda, 22. 11. 2023, 10.22

2 meseca, 3 tedne

Radenko Mijatović

Prvi mož NZS: Verjel sem, da je potreben čas in da bodo rezultati prišli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Slovenija Radenko Mijatović | "V to generacijo nogometašev sem verjel," po velikem uspehu slovenske nogometne reprezentance pravi predsednik NZS Radenko Mijatović. | Foto www.alesfevzer.com

"V to generacijo nogometašev sem verjel," po velikem uspehu slovenske nogometne reprezentance pravi predsednik NZS Radenko Mijatović.

Foto: www.alesfevzer.com

Na Nogometni zvezi Slovenije so pred začetkom kvalifikacij za Euro 2024 na glas govorili o želji po uvrstitvi na novo veliko prvenstvo. Cilj je izbrana vrsta ta teden izpolnila, kar je razveselilo predsednika zveze Radenka Mijatovića. V to generacijo nogometašev sem verjel, je dejal za STA ob robu torkovega sprejema za nogometaše v Ljubljani.

Sprejem, nogomet, Kongresni trg
Sportal Kaj je Benjamin Šeško sporočil navijačem v centru Ljubljane? #video
Slovenija Nogomet
Sportal Slovenci bodo tekmece pričakali v tretjem bobnu

"Seveda se pred dvema letoma nekatere stvari niso izšle po naših željah, ampak šlo je za mlado ekipo in že takrat sem dejal, da je treba taki mladi ekipi dati čas, da se z njimi dela kontinuirano ter da bodo rezultati prišli," je o dozorevanju slovenske izbrane vrste za STA povedal Mijatović.

Ob tem razume, da navijači nimajo vedno potrpljenja, ko reprezentanca doživlja proces menjave generacij in iskanje svojega potenciala. "Ampak na koncu se je izkazalo, da je to edina prava pot in da se samo tako Slovenija uvršča na velika tekmovanja," je zadovoljen prvi mož krovne zveze.

Ante Budimir
Sportal Zdaj je jasno vse, na Euro še Hrvati

Selektorju se je sicer ob uvrstitvi na EP tudi avtomatsko podaljšal sedanji mandat, ta je bil po pogodbi predviden do konca kvalifikacij oziroma do EP, če se Slovenija nanj uvrsti. | Foto: www.alesfevzer.com Selektorju se je sicer ob uvrstitvi na EP tudi avtomatsko podaljšal sedanji mandat, ta je bil po pogodbi predviden do konca kvalifikacij oziroma do EP, če se Slovenija nanj uvrsti. Foto: www.alesfevzer.com

Da je reprezentanca pod vodstvom selektorja Matjaža Keka našla svojo identiteto in pokazala zmagovalni značaj, je za STA v torek dejal tudi član zlate slovenske generacije nogometašev Ermin Šiljak. Tista generacija je edina doslej okusila igranje na evropskem prvenstvu, ko se je na turnir stare celine uvrstila leta 2000.

Mijatović je bil podobnega mnenja. "Tista ekipa, ki je orala ledino, uvrstila se je na evropsko in svetovno prvenstvo, ko tega nihče ni pričakoval, je to dosegla zaradi tega, ker je bila pozitivna, ker so držali skupaj. Ta ekipa jim je zelo podobna," je dejal.

Obdobje kvalifikacij je sicer prvi mož NZS doživljal zelo čustveno in stresno. "Želeli smo si te uvrstitve, vedeli smo, da smo kakovostni, vendar je treba to pokazati na igrišču. Imeli smo zelo dobre reprezentance za nasprotnike, recimo Finsko, ki je bila do tekme z nami v najboljšem položaju naše skupine, po tisti tekmi so se ji podrli vsi načrti."

slovenska nogometna reprezentanca
Sportal Nekdanji reprezentant zlate generacije izpostavil le eno ime

"Vedeli smo, da smo kakovostni, vendar je treba to pokazati na igrišču. Imeli smo zelo dobre reprezentance za nasprotnike." | Foto: www.alesfevzer.com "Vedeli smo, da smo kakovostni, vendar je treba to pokazati na igrišču. Imeli smo zelo dobre reprezentance za nasprotnike." Foto: www.alesfevzer.com

Čeprav je močno verjel v uspeh, je bil po njegovem mnenju največji test ravno v oktobrskem ciklusu kvalifikacij, ko se je Slovenija doma najprej pomerila s Severno Irsko in nato še s Finsko. "Vedel sem, da bo pot do evropskega prvenstva, če v teh dveh tekmah ne zmagamo, zelo težka oziroma skoraj nemogoča."

Jasmin Kurtić
Sportal Otrok iz Kanižarice postal najbolj ponosen Slovenec na svetu

Želja ob jubileju se mu je izpolnila

Predsedniku NZS je naposled odleglo na ponedeljkovi tekmi z neugodnim Kazahstanom, ko je v 86. minuti za 2:1 zadel Benjamin Verbič in dokončno potrdil pot Slovenije na turnir stare celine. Zanj je to predstavljalo tudi najlepše darilo za rojstni dan, saj je prejšnji četrtek praznoval okroglih 60 let.

"Že ko sem videl razpored kvalifikacij, sem si želel, da bi praznovanje obletnice sovpadalo z našo uvrstitvijo. Že takrat sem dejal, da je vseeno, ali bo to v petek (z Dansko, op. p.) ali v ponedeljek. Želje so se mi izpolnile."

Izbrana vrsta je takoj po odmevni zmagi tudi napovedala, da se v Nemčijo ne bo šla zgolj pokazat, ampak iskat rezultat. V to verjame tudi prvi mož zveze, ki je prepričan, da je selektor Kek z mislimi že na pripravah.

Slovenija Kazahstan | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Selektorju se je sicer ob uvrstitvi na EP tudi avtomatsko podaljšal sedanji mandat, ta je bil po pogodbi predviden do konca kvalifikacij oziroma do EP, če se Slovenija nanj uvrsti.

Petar Stojanović
Sportal Ganljive besede Stojanovića. Lepo je, ko imaš takšne prijatelje v življenju.

Začetek priprav takoj po žrebu

Prvo uradno dejanje, ki čaka Slovenijo v sklopu turnirja, je žreb skupinskega dela, ki bo 2. decembra ob 18. uri v Hamburgu. "Priprave za evropsko prvenstvo se bodo začele tako rekoč takoj po žrebu, ko bomo izvedeli, kdo so naši tekmeci," je pogled v prihodnost usmeril predsednik NZS.

Se bodo na prijateljski tekmi vendarle pomerili s Portugalsko?

Ob tem je napovedal, da je NZS že v pogovorih s potencialnimi tekmeci prijateljskih tekem, ki bodo potekale v sklopu priprav. Med drugim pogovori potekajo s Portugalsko, s katero bi Slovenija morala igrati prijateljsko tekmo ob praznovanju stote obletnice NZS leta 2020, a je ta odpadla zaradi pandemije novega koronavirusa, je za STA še povedal Mijatović.

Slovenija Nogomet
Sportal Veseli in težki trenutki slovenskih junakov #foto
Slovenija Kazahstan
Sportal Takole je Oblakova izbranka pospremila uspeh Slovencev #video
Andrej Rečnik vodja prog na Zlati Lisici
Sportal Srečen zaradi Keka, prizadet zaradi Zlate lisice
Hrvaška Armenija
Sportal Hrvati ponosni, a realni: Če želimo na EP igrati vidno vlogo ...
Ne spreglejte