Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
5. 5. 2008,
17.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 5. 2008, 17.42

8 let, 5 mesecev

Prvoligaški klubi pridobili licence

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Licenčni organi NZS so podali uradne rezultate licenciranja nogometnih klubov PrveLige Telekom Slovenije za sezono 2008/09. Zeleno luč so prejeli vsi razen Livarja, ki bo nastopal v 2. SNL.

Skrbi ''starih znancev'' slovenskih prvoligaških zelenic so bile odveč. Komisija Nogometne zveze Slovenije (NZS) za licenciranje nogometnih klubov, ki opravlja pomembno dejavnost že peto leto zapored, je namreč prižgala zeleno luč za obe licenci (UEFA in 1. SNL) devetim klubom, Livar iz Ivančne Gorice, ki po krstni sezoni v PrviLigi Telekom Slovenije zapušča elitno deseterico, pa je prejel licenco za igranje v 2. SNL. Tako bomo tudi v prihodnji sezoni gledali vsaj osem klubov, ki tekmujejo v PrviLigi Telekom Slovenije že v tej sezoni, devetouvrščeno ekipo pa čakajo še dodatne kvalifikacije za obstanek v prvoligaški druščini. Na NZS so se lotili licenciranja najprej pri prvoligaških klubih, v kratkem pa bo opravljen postopek še pri predstavnikih druge in tretje lige, je naznanil vodja licenčnega oddelka NZS Aleš Zavrl.

Nov Pravilnik NZS

Vlogo za pridobitev ustrezne licence za tekmovalno sezono 2008/09 je vložilo vseh deset klubov PrveLige Telekom Slovenije, devet (vsi razen Livarja) pa je hkrati vložilo tudi vlogo za pridobitev mednarodne UEFA licence. Vloge je na I. Stopnji obravnavala komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov. Pri organizacijski, administrativni in strokovni podpori komisiji je aktivno sodeloval licenčni oddelek NZS. Komisija je pregledala uradno licenčno dokumentacijo in odločala ob doslednem upoštevanju novega Pravilnika NZS za licenciranje nogometnih klubov, ki je v celoti skladen z evropskimi pravili (prinaša novosti na vseh licenčnih področjih), UEFA standarda ter sklepov organov NZS in UEFA. Vsi prvoligaški klubi so na podlagi veljavne zakonodaje in licenčnih predpisov UEFA/NZS predložili letna finančna poročila in računovodske izkaze za poslovno leto 2007 ter pritrdilna mnenja pooblaščenih revizorjev o teh računovodskih izkazih, prvič pa tudi načrtovane računovodske informacije (finančne načrte) za obdobje od 1. januarja 2008 do 30. junija 2009. Vsi nogometni klubi 1. SNL so na podlagi veljavne zakonodaje v Republiki Sloveniji organizirani kot športna društva, eden od klubov pa ima na podlagi mednarodno usklajenih licenčnih pravil ustanovljeno in priznano tudi povezano gospodarsko družbo (d.o.o) za izvajanje nekaterih tipičnih nogometnih aktivnosti nogometnega kluba.

Nizki prihodki od vstopnin in medijskih pravic

In kaj so pokazale številke? Prihodki klubov 1. SNL v letu 2007 so skupaj znašali 19,7 milijonov evrov, odhodki pa 19,5. Le štirje klubi (konkretna imena ostajajo zaradi kodeksa Uefe tajnost) imajo za poslovno leto presežek prihodkov nad odhodki. Povprečni proračun klubov 1. SNL je za leto 2007 znašal 1,97 milijonov evrov in se je v primerjavi z letom 2006 povečal za 30 odstotkov, v primerjavi z letom 2003 pa celo za 60 odstotkov. Računovodski izkazi omenjenih klubov kažejo, da ima večina klubov negativni kapital oziroma tako imenovani društveni sklad v skupni vrednosti 4,3 milijonov evrov, dva kluba imata pozitivni kapital (društveni sklad), pri štirih klubih se beleži pozitivni trend zmanjšanja negativnega kapitala, štirje klubi pa so v letu 2007 v primerjavi s preteklim obdobjem višino negativnega kapitala še povečali. Prvoligaški so v letu 2007 realizirali 39 prestopov s finančnimi obveznostmi v višini 3,2 milijonov evrov, prihodki iz naslova prestopnih dejavnosti pa so v letu 2007 znašali 4,6 milijonov evrov (46 prestopov). Omenjeni prihodki iz prestopnih dejavnosti znašajo povprečno 18 odstotkov vseh prihodkov, prihodki iz naslova vstopnine (2%) in medijskih pravic (4%) pa ostajajo na nizki ravni minulega obdobja in so v primerjavi z evropskim profesionalnim nogometom podpovprečni (evropsko povprečje znaša za vstopnino 24% in medijske pravice 34%).

Tri zvezdice za Ljudski vrt

Minimalne mednarodne Uefa kriterije v Sloveniji izpolnjuje pet štadionov. Slednji bodo lahko v skladu z Uefa tekmovalnimi kriteriji gostili tekme slovenskih klubov v evropskih tekmovanjih. Tri zvezdice Uefe (od petih možnih) sta si prislužila celjska Arena Petrol in mariborski Ljudski vrt, ki bo v novi preobleki slavnostno ugledal luč sveta v soboto, 10. maja na prvenstveni tekmi Maribor – Nafta, pred začetkom tekmovalne sezone 2008/09 pa ga bo obiskala še inšpekcija Uefe. Športna parka v Domžalah in Novi Gorici sta pridobila dve zvezdici, mestni štadion Lendava pa eno. Interblock, Koper, Primorje in Drava so bili primorani izbrati nadomestne objekte za Uefa tekme. Ljubljančani bi v tem primeru pričakali tekmece v Domžalah, Koprčani in Ajdovci v mestu ''vrtnic'', Ptujčani pa v Mariboru.

Ne spreglejte