Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
8. 4. 2016,
10.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

Borussia Dortmund Liverpool Jürgen Klopp

Petek, 8. 4. 2016, 10.13

6 let, 7 mesecev

Prizor, ob katerem se naježi koža (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Nogometaši Borussie Dortmund in Liverpoola so v četrtek na prvi četrtfinalni tekmi lige Europa poskrbeli za spektakel na igrišču, njihovi navijači pa na tribunah. Pred srečanjem je iz grl vseh privržencev nogometa zadonela skupna himna.

V četrtek je bilo na razprodanem Westfalenstadionu slovesno in zelo čustveno. Pri Borussii je gostoval Liverpool, ki ga vodi Jürgen Klopp. "Welcome home, Kloppo" (Dobrodošel doma, Kloppo, op. p.), je gostujočega stratega pozdravil eden od številnih napisov na južni tribuni, kjer so zbrani najglasnejši privrženci rumeno-črnih. Napis je bil okrašen s srci, ki so ponazarjali simpatije do nekdanjega trenerja Borussie. Z njo je v sedmih letih osvojil štiri lovorike, po koncu sezone 2014/15 pa si vzel čas za odmor in se poslovil od rumeno-črnega stolčka.

Ni dolgo zdržal brez nogometnega adrenalina. Jeseni je sprejel ponudbo Liverpoola in obnorel navijače rdečih. Tudi zaradi njega je četrtkova tekma med Borussio in Liverpoolom potekala v prijateljskem ozračju, ki ga v preteklosti na evropskih nemško-angleških dvobojih ni bilo zaznati. Za vrhunec izkazovanja ljubezni do kluba je poskrbela skupna izvedba skladbe You'll Never Walk Alone (Nikoli ne boš hodil sam), ki so jo navijači obeh klubov sprejeli za himno. Ko je zadonela iz grl zbrane množice – na štadionu Signal Iduna Park se je zbralo več kot 70 tisoč navijačev –, je nastal nekajminutni prizor, ob katerem se je marsikateremu ljubitelju nogometa naježila koža.

Ko je zadel Liverpool, se je veselil v svojem slogu

"Tu sem bil sedem let, zato se v Dortmundu ne počutim kot gost. Prekrasno so me sprejeli. Moral sem se zadrževati, da ne bi zapel skupaj z navijači Borussie pred začetkom tekme. Prevzela so me čustva in nostalgija," je Klopp po tekmi povedal za nemški Sky Sport, ko je opisoval prekrasno izkušnjo v Dortmundu. Čustva so ga izdala tudi po zadetku Liverpoola, ko se je veselil v svojem slogu in dokazal, da kot profesionalec z dušo in srcem navija za zdajšnje izbrance.

 | Foto:

Dvoboj se je končal s prijateljskim rezultatom 1:1, ki daje manjšo prednost Liverpoolu, saj mu za napredovanje v polfinale evropske lige na domačem Anfieldu zadošča že remi brez zadetkov. Rdeče je v vodstvo povedel mladi Belgijec Divock Origi, izenačil pa je steber nemške reprezentančne obrambe Mats Hummels.

Junak srečanja je postal domači vratar Roman Weidenfeller, ki je paral živce nogometašem Liverpoola in poskrbel, da je Borussia zadržala niz neporaženosti. Ta traja že 21 tekem, v tem obdobju pa so rumeno-črni zmagali kar 18-krat. Če bodo hoteli napredovati, bodo morali prihodnji četrtek pod vsakim pogojem zatresti mrežo Liverpoola.

Pesem, ki je omrežila srca navijačev

Skladba You'll Never Walk Alone (Nikoli ne boš hodil sam, op. p.), ki sta jo leta 1945 napisala Richard Rodgers (glasba) in Oscar Hammerstein II (besedilo), je bila prvotno napisana za muzikal Carousel, glasbeno-scensko delo, ki se je v ZDA razvilo iz operete. V zgodnjih šestdesetih letih je pesem v izvedbi skupine Gerry & The Pacemakers omrežila srca navijačev Liverpoola in postala njihova himna. Liverpoolov primer se je hitro razširil po Evropi. Pesem so kmalu za svojo vzeli še navijači Celtica, nato so se podobno odločili še nekateri nizozemski in nemški klubi, med katerimi po številčnosti in zvestobi navijačev izstopa prav Borussia Dortmund. 

Ne spreglejte