Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

1

Natisni članek

Liverpool Tomaž Račič UEFA liga prvakov NK Maribor NK Maribor Ljudski vrt angleško prvenstvo

Torek, 17. 10. 2017, 4.00

1 leto

Predsednik Kluba navijačev Liverpool FC Slovenija

Norišnica. Invazija rdečih Slovencev v Maribor!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

1

Liverpool Tomaž Račič Navijači Slovenija | Foto Osebni arhiv Tomaža Račiča

Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča

Več kot 300 navijačem Liverpoola, ki živijo v Sloveniji, poskakuje srce v norem ritmu. Bliža se trenutek, ko bodo lahko svoje ljubljence pozdravili v živo. Najprej bodo v Lendavi zaploskali podmladku rdečih in legendarnemu kapetanu Stevenu Gerrardu, nato se bodo preselili v Maribor in stiskali pesti za Kloppove zvezdnike v Ljudskem vrtu! Pričakujejo suvereno zmago.

"Norišnica. Telefoni zvonijo kot nori. Ko je bil opravljen žreb, so vsi želeli vstopnico, a jih je skoraj nemogoče dobiti. Ljudski vrt bi lahko razprodali kar sami od sebe," priznava Tomaž Račič. Ljubljančan je zagret podpornik Liverpoola, kultnega angleškega kluba, ki se je na vrh Evrope povzpel že petkrat. Ima veliko navijačev po vsem svetu. Izjema ni niti Slovenija.

Zelo močna sekcija v Mariboru

Na sončni strani Alp uživa veliko podporo, saj klub navijačev Liverpool FC Slovenija šteje že 300 članov. Toliko Slovencev plačuje letno članarino, simpatizerjev rdečih pa je v tem delu Evrope zagotovo še več. Danes načrtujejo invazijo v mesto ob Dravi. Številnim članom niti ne bo treba oditi na pot, ampak se bodo lahko proti Ljudskemu vrtu, nogometnemu hramu vijolic, odpravili kar peš, saj so Mariborčani.

Navijači Liverpoola, zbrani iz držav naslednic nekdanjih jugoslovanskih republik, so se zbrali konec prejšnjega tedna v Sarajevu. | Foto: Facebook Navijači Liverpoola, zbrani iz držav naslednic nekdanjih jugoslovanskih republik, so se zbrali konec prejšnjega tedna v Sarajevu. Foto: Facebook

"V Mariboru je naša sekcija zelo močna. Nekateri so v teh dneh malce razdeljeni. Eni so za Maribor, drugi za Liverpool. A zmedeni zagotovo niso," je dodal, kako si je eden izmed njih na nedavnem druženju navijačev Liverpoola v Sarajevu pobarval polovico glave v rdečo, drugo pa v vijoličasto barvo. "To na popoln način izraža občutek ljubezni," je pripomnil.

Legendarnemu Gerrardu pripravili darilo

Navijač Liverpoola iz Maribora je sklenil kompromis. Polovico las si je obarval rdeče, drugo pa vijoličasto. | Foto: Facebook Navijač Liverpoola iz Maribora je sklenil kompromis. Polovico las si je obarval rdeče, drugo pa vijoličasto. Foto: Facebook Danes se bodo v Lendavi zbrali ob 11. uri, si nato ogledali dvoboj mladinskih ekip, na katerem bodo trenerju Stevenu Gerrardu zapeli nekaj čustvenih navijaških napevov, po koncu srečanja pa mu želijo izročiti darilo. Nato se bo kolona slovenskih simpatizerjev, ki jim bodo družbo delali somišljeniki iz sosednjih držav in Velike Britanije, odpravili v mesto ob Dravi.

Druženje bo potekalo v baru Oz na Titovi cesti, kjer bo lahko dvoboj prek projektorja spremljalo tudi do 200 navijačev. Tisti, ki si niso utegnili zagotoviti vstopnice, bodo tako rdeče bodrili v mariborskem lokalu.

S policijo so dogovorjeni, tako da ne pričakujejo težav. "Navijači Liverpoola nismo huligani. Tudi tisti iz tujine niso. Vedno obstaja težava, ki lahko nastane zaradi enega pijanega norca, a sem prepričan, da tega jutri ne bo," meni Račič. Prek različnih kanalov so prejeli tudi zagotovila mariborske navijaške skupine Viole, da ne bo sovražnih obračunavanj.

Zastave in transparenti predstavljajo pomemben del njihove navijaške strasti. V torek bodo prisotne tudi v Lendavi in Mariboru. | Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča Zastave in transparenti predstavljajo pomemben del njihove navijaške strasti. V torek bodo prisotne tudi v Lendavi in Mariboru. Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča

"Liverpool nima nobene ultras sekcije. Nihče ne bo šel v Maribor iskat pretepov," pojasnjuje dolgoletni navijač petkratnih evropskih prvakov. To je dovoljšen razlog, da bi lahko dogajanje na mariborskih ulicah za razliko od tistega pred dvobojem med Mariborom in Spartakom potekalo mirno.


Pred tekmo Maribor - Liverpool: 

Kako se je zaljubil v Liverpool?

Tomaž Račič je trikratni predsednik kluba slovenskih navijačev Liverpoola. | Foto: Facebook Tomaž Račič je trikratni predsednik kluba slovenskih navijačev Liverpoola. Foto: Facebook ''Rojen sem leta 1976, Liverpool pa je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja vladal po Evropi, takrat sem se zaljubil vanj. Kot mulec sem rad igral internetne igrice in še bolje spoznal Liverpool. Konec devetdesetih let smo se somišljeniki začeli dobivati v Ljubljani. Takrat smo ugotovili, da nismo edini. Nastala je majhna skupina, ki je začela rasti. Nato smo spoznali še mariborsko ekipo, ki je bila skupaj že dlje časa. Ljubezen je prerasla v gibanje, skupaj smo razmišljali, kako si zagotoviti vstopnice. Najboljši način je bil, da se registriramo kot uraden klub navijačev. Leta 2013 smo to tudi naredili,'' je opisal pot od radovednega navdušenca nad Liverpoolom do predsednika kluba navijačev.

V Lendavo bodo prišli avtobusi iz številnih držav

Del navijačev je zvezdnike Liverpoola pričakal že v ponedeljek, ko je letalo z dragocenim tovorom pristalo na mariborskem letališču. Nato so v Ljudskem vrtu opravili še uradni trening, pozneje pa so se Jürgen Klopp, Philippe Coutinho in preostali odpravili v hotel, kjer so prenočili. Tudi tam ni manjkalo navijačev Liverpoola.

Prestolnica Bosne in Hercegovine je bila v zadnjih dneh obarvana rdeče. V torek bo tako v Mariboru. | Foto: Facebook Prestolnica Bosne in Hercegovine je bila v zadnjih dneh obarvana rdeče. V torek bo tako v Mariboru. Foto: Facebook Danes bo napočil veliki trenutek. Že v Lendavi, ko se bosta ob 13. uri v mladinski ligi prvakov pomerila Maribor in Liverpool, bo ogromno privržencev angleškega kluba. "Pričakujem nekaj sto navijačev. Avtobusi bodo prišli iz Madžarske, Avstrije, Hrvaške, BiH, Srbije, Črne gore, prišlo bo ogromno Slovencev, tudi nekaj angleških … Ne vem, ali je tekma igralcev do 19 let že kdaj potekala v takem ozračju," se je nasmejal naš sogovornik. Z večino navijačev rdečih so se v zadnjih dneh družili v Sarajevu, zdaj se bodo preselili na Štajersko.

Niso prejeli niti ene vstopnice

Tomaž Račič večkrat letno obišče Anfield. | Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča Tomaž Račič večkrat letno obišče Anfield. Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča Liverpool po svojem pravilniku organiziranim in uradno potrjenim klubom navijačev omogoča vstopnice le za tekme angleškega prvenstva, ograjuje pa se od tistih v Evropi. Okrog 650 vstopnic za severno tribuno Ljudskega vrta je tako podaril tistim angleškim navijačem, ki hodijo po Evropi. Tako so si slovenski ljubitelji vstopnice lahko zagotovili le prek paketov, ki jih je prodajal NK Maribor, ali pa so bili primorani improvizirati.

"Na žalost za tekmo v Mariboru nismo prejeli niti ene vstopnice. Zaprosili smo, a jih nismo dobili. V boj za vstopnice smo se podali po številnih kanalih. Na koncu smo jih dobili kar nekaj, tako da bo prisotna lepa zasedba slovenskih navijačev Liverpoola. Ogromno nas bo na severni tribuni, namenjeni navijačem Liverpoola, nekaj na vzhodu, poznam pa jih nekaj, ki bodo celo na jugu, pri violah. Upam, da ne bo težav," si želi Račič.

Za Liverpool navijata tudi Zavec in Šerbec

Med slovenskimi ljubitelji Liverpoola prevladujejo navijači Olimpije in Maribora, ki pa si še nikoli niso skočili v lase. Združuje jih ljubezen do angleškega kluba. "Ne poznamo prepirov. V nedeljo smo prispeli iz Sarajeva, kjer smo imeli sedmo regijsko srečanje navijačev Liverpoola. Ponovno ni bilo nobenih konfliktov. Malce zbadanja že, a smo dobri prijatelji. Naša ideja je solidarnost, prijateljstvo, vključevanje med navijači. Spoštujemo drug drugega. Gradimo na svetu pozitivnih vrednot," je ponosen, da navijači Liverpoola po vsem slabem, spomini na tragedijo v Heyselu so še kako živi (1985), ohranjajo podobo srčnih, mirnih in nekonfliktnih navijačev.

Najboljši slovenski boksar vseh časov Dejan Zavec je častni član kluba navijačev Liverpoola v Sloveniji. | Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča Najboljši slovenski boksar vseh časov Dejan Zavec je častni član kluba navijačev Liverpoola v Sloveniji. Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča

Račič je predsednik kluba navijačev v tretjem mandatu. Odlično pozna nogomet. Je nekdanji nogometaš Ježice, kjer si je slačilnico delil tudi z Jako Jakopičem, nogometnim junakom, ki je z nadčloveškimi napori premagal raka in poslal sporočilo o tem, kako se lahko v življenju z železno disciplino in pogumom premaguje visoke ovire.

Častni član kluba navijačev Liverpoola je Dejan Zavec. Ponos slovenskega boksa je goreč občudovalec rdečih. Seznam slavnih slovenskih športnikov, ki navijajo za Liverpool, dopolnjuje nekdanji rokometni as Uroš Šerbec. Hodi na piknike, kongrese, tekme. "Zelo je dejaven," ga je pohvalil 40-letni Račič.

Z njimi se je družil tudi Bišćan

Z navijači si je eno izmed letošnjih tekem Liverpoola pred televizijskimi zasloni v Ljubljani ogledal tudi Igor Bišćan, zdajšnji strateg Olimpije, ki je leta 2005 z rdečimi postal evropski prvak. V nepozabnem finalu lige prvakov, v katerem je Liverpool po zaostanku z 0:3 in epskem preobratu po strelih z bele točke premagal AC Milan, ni zaigral, je pa imel veliko zaslug za prejšnje evropske dosežke. Hrvat bo v torek v Ljudskem vrtu gost Liverpoola.

Ko igra Liverpool, je v ljubljanskem lokalu Lepa žoga ogromno slovenskih navijačev v rdečih dresih. | Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča Ko igra Liverpool, je v ljubljanskem lokalu Lepa žoga ogromno slovenskih navijačev v rdečih dresih. Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča

Dolgo časa so se v Mariboru zbirali v Reds Pubu, a je trenutni lastnik zapadel v težave, bankrotiral in zaprl lokal. Ostali so brez priljubljenega lokala, za novo bazno točko pa izbrali Oz.

V Ljubljani se najraje zbirajo v Lepi žogi. "Ko igra Liverpool, je vse rdeče. Prihajajo tudi tujci, tako turisti kot poslovneži. Naša prijateljstva in poznanstva se iz tedna v teden širijo."

Liverpool ranljiv ob prekinitvah

Liverpool je petkratni evropski prvak. | Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča Liverpool je petkratni evropski prvak. Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča Kako dolgoletni zaljubljenec v Liverpool, ki ga podobno kot številne rojake ni sram, da v torek ne bo navijal za Maribor, ocenjuje možnosti slovenskih prvakov?

"Liverpool je absolutni favorit. Maribor bo igral bunker. Zaprl bo igro in pretil v protinapadih. Liverpool ima težave v skok igri prek prekinitev. Če bo Maribor dosegel kak zadetek iz prekinitve, bo Liverpool naletel na težave. Če pa bo hitro dosegel gol, lahko dočakamo tudi goliado. Bomo videli. Je pa vprašanje, s kakšno postavo bo igral Klopp. V soboto smo igrali z Unitedom na vso moč. Bila je noro aktivno tekma, 'pressing', visok ritem. Ne verjamem, da bo zaigral z vsemi, ampak jih nekaj odpočil, saj nas konec tedna čaka še en derbi, Tottenham. Pričakujem, da bo spočil vsaj Coutinha, ki bi lahko bil na klopi. Verjamem, da bodo v napadu igrali Sturridge, Salah in Oxlade-Chamberlain. Naši balkanski prijatelji upajo, da bi zaigral tudi Grujić," se je dotaknil tudi mladega srbskega legionarja, zaradi katerega bo v Maribor prišlo tudi veliko njegovih rojakov.

Z nikomer niso skregani

Liverpool angleški prvak ni postal že 27 let, zato si jih Slovenci, ki podpirajo druge angleške klube, pogosto privoščijo.

Bodo navijači na fotografiji v torek zvečer zadovoljni z razpletom tekme lige prvakov v Ljudskem vrtu? | Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča Bodo navijači na fotografiji v torek zvečer zadovoljni z razpletom tekme lige prvakov v Ljudskem vrtu? Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča

"Malce nas zbadajo, a tudi mi njih. Denimo navijači Chelseaja, tega plastičnega kluba brez zgodovine. V Sloveniji imajo mlajše navijače, ki še nikoli niso slišali za Viallija ali Zolo. Liverpool ima bogato zgodovino, tako da se malce provociramo. Ostane le pri besedah, drugače se ne prepiramo. Z nikomer nismo sprti, niti z navijači Uniteda. Z nekaterimi se videvamo na malonogometnih turnirjih klubov navijačev. Aktivni so tudi navijači Arsenala, a konfliktov se res ne spomnim. Ni groženj," je razkril stike s privrženci tekmecev.

V Sloveniji pozna tudi nekaj navijačev Tottenhama, Aston Ville, West Hama, nekaj mlajših pa navija za Manchester City. A res malo. Številke pravijo, da jih največ stiska pesti za Liverpool. Danes je za njih poseben dan!

Ne spreglejte