Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
11.05

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

4

Natisni članek

Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor Liverpool UEFA liga prvakov Jürgen Klopp Ljudski vrt

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 11.05

1 leto

Športni direktor Maribora pred gostovanjem Liverpoola

Zahović odkrito o Kloppu: Takšni bolj malo osvajajo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

4

Zlatko Zahović | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Mariborčani se pripravljajo na poslastico lige prvakov. V torek bo v Ljudskem vrtu gostoval petkratni evropski prvak Liverpool, ki ga vodi karizmatični Nemec Jürgen Klopp. Srečanja z Nemcem se veseli tudi športni direktor Zlatko Zahović, ki je moč rdečih nazorno opisal s tem stavkom: ''Nogometaši Liverpoola so stroji.''

Nogometaši Maribora se bodo v torek ob 20.45 v razprodanem Ljudskem vrtu v 3. krogu skupinskega dela lige prvakov pomerili z Liverpoolom. Glavni sodnik bo Madžar Viktor Kassai.

Slovenski prvak se bo po Spartaku (1:1 v Mariboru) in Sevilli (0:3 v Španiji) v ligi prvakov v skupini F pomeril še z Liverpoolom. Vstopnice za težko pričakovani dvoboj, ki se bo v torek začel ob 20.45, so že davno pošle. V Ljudskem vrtu bo veselo in prestižno, saj se bo ponovno predvajala himna lige prvakov.

Real in Barcelona bi bila prehuda tekmeca

Liverpool je v zadnjem nastopu remiziral z Manchester Unitedom, Maribor pa premagal velenjski Rudar. | Foto: Reuters Liverpool je v zadnjem nastopu remiziral z Manchester Unitedom, Maribor pa premagal velenjski Rudar. Foto: Reuters Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je bil po žrebu sorazmerno zadovoljen s skupino. ''Greš v Anglijo, Španijo, Moskvo ... Si lahko sploh želiš kaj lepšega?'' razmišlja 46-letni Štajerec, ki je po svoje vesel, da se je Maribor izognil takšnim velikanom kot sta Real Madrid ali Barcelona.

Ljubitelji nogometa v Sloveniji so stiskali pesti, da bi ples kroglic v ligi prvakov v Ljudski vrt pripeljal tudi zvezdnika takšnega kova, kot sta Cristiano Ronaldo in Lionel Messi, a se jim želja ni izpolnila.

''To ne bi bilo dobro. To bi bil prevelik preskok za nas, če gledamo s športne strani. Maribor ne gre niti eno tekmo v ligi prvakov na izlet, pride pa potem na površje kakovost. Prepričan pa sem, da Liverpool v Ljudski vrt ne bo prišel na izlet. Niti slučajno, Maribor je zelo tekmovalen,'' napoveduje gostom z Otoka, da se bodo morali močno potruditi, če bodo želeli na Štajerskem spraviti vijolice v kozji rog.

Kako se bo v torek razpletel dvoboj v Ljudskem vrtu?

  • Z zmago Maribora.
    27,41 %
    162 glasov
  • Z remijem.
    25,89 %
    153 glasov
  • Z zmago Liverpoola.
    46,70 %
    276 glasov
Oddanih 591 glasov

Prihaja petkratni evropski prvak, ki pa je zadnji naslov najboljšega v Angliji osvojil že pred 27 leti, kar pošteno para živce zvestim navijačem rdečih, navajenih, da svojim ljubljencem pred tekmo prek petja himne You'll never walk alone sporočajo, kako jih ne bodo nikdar pustili na cedilu.

Rdeči sanjajo o naslovu angleškega prvaka že skoraj tri desetletja. | Foto: Reuters Rdeči sanjajo o naslovu angleškega prvaka že skoraj tri desetletja. Foto: Reuters

''To, da Liverpool že tako dolgo ni bil prvak Anglje, me glede na veličino kluba zelo čudi,'' priznava Zahović, ki ga je v mladosti navduševal fenomen rdečih z Anfielda.

Liverpool je bil največji evropski klub

Beatles ali Rolling Stones? Zahović bi izbral prvo. | Foto: Matjaž Vertuš Beatles ali Rolling Stones? Zahović bi izbral prvo. Foto: Matjaž Vertuš ''Pred globalizacijo nogometa je bil Liverpool daleč največji evropski klub. Daleč največji. Po globalizaciji je malce drugače. Zdaj je pretok informacij malce drugačen. Real Madrid je s prodorom na velika azijska tržišča napravil ogromen preskok. Govorim o gledalcih. Liverpool po obdobju globalizacije nima velikih športnih dosežkov, dvakrat je zaigral v finalu lige prvakov, ima pa veliko tradicijo. Ima ogromno skupnega z Mariborom. Prihaja iz nogometnega, nepredvidljivega, delavskega mesta. Rock'n'roll mesta, kar Maribor definitivno je, čeprav nismo imeli Beatlov,'' je omenil največjo zanimivost mesta Liverpool, slavne kuštravce, ikone rokovske glasbe The Beatles.

Če bi izbiral med njimi in skupino Rolling Stones, to je večna dilema pri ljubiteljih glasbe, bi raje izbral četverico iz Liverpoola. ''Liverpool sem spoznal prek Beatlov. Tako kot vsa moja generacija, pa še nekaj starejših nogometašev, sem rad spremljal Liverpool. Kenny Dalglish, Ian Rush … Liverpool je pomenil veliko,'' se spominja zlatih let, ko je osvojil kar štiri od petih evropskih naslovov prvaka (1977, 1978, 1981 in 1984).

Nasilje še na štadionih, a ga kamere ne kažejo

Jürgen Klopp je zvezdniški trener Liverpoola. Pred tem je treniral Borussio Dortmund. | Foto: Getty Images Jürgen Klopp je zvezdniški trener Liverpoola. Pred tem je treniral Borussio Dortmund. Foto: Getty Images Skoraj bi osvojil še enega, a je v morbidnem ozračju po tragediji navijačev v Bruslju izgubil z Juventusom. Je katastrofa na štadionu Heysel, v kateri je izgubilo življenje 39 ljubiteljev nogometa, večina izmed njih je stiskala pesti za italijanskega velikana, leta 1985 močno škodovala javni podobi navijačev Liverpoola?

''Ne toliko Liverpoola kot slabi podobi celotnega angleškega nogometa. Ne bi rekel, da je bil Liverpool kaj bolj vpleten od drugih. Ta tragedija je povzročila velik preskok v politiki. Margaret Thatcher (nekdanja britanska premierka, op. a.) se je odzvala. Zdaj neredov ni več na kamerah. Na štadionu so še vedno, a v ustavi piše, da se ne smejo predvajati. Kamere morajo umakniti, tako da ti gospodje med navijači ne bi našli modela, kako priti na televizijo,'' je povedal nekdanji slovenski reprezentant.

Ni vse v priljubljenosti

Leta 2014 je v Mariboru gostoval Jose Mourinho, v torek bo Nemec Klopp, ki je v soboto z njim remiziral. | Foto: Vid Ponikvar Leta 2014 je v Mariboru gostoval Jose Mourinho, v torek bo Nemec Klopp, ki je v soboto z njim remiziral. Foto: Vid Ponikvar Ne boji se, da bi bilo tako tudi v torek. Pričakuje lepo predstavo brez huliganskih izpadov in večer, v katerem bodo mnogi žarometi usmerjeni na klop Liverpoola, na kateri sedi strateg Jürgen Klopp. Eden najbolj priljubljenih, kar jih pozna zdajšnji nogomet.

''Zagotovo mora biti vrhunski trener. Občinstvo ga obožuje, mediji tudi. To je zanj zelo pomembno. Mora biti vrhunski trener, a taki ponavadi zelo malo osvajajo. Kaj pa Capello? Z občinstvom in mediji je na 50:50. Enako Mourinho. Enako Conte. Takšni, ki veliko osvajajo. Bo pa Klopp zelo dobrodošel v Mariboru. Ima karizmo, osvaja s pozitivno energijo. A to je nekaj, nekaj drugega pa so lovorike,'' Zahoviću ni ušel podatek o tem, kako nemški trener z Liverpoolom še čaka na pravi uspeh.

Derbi z Unitedom ne bo mlin na veter vijolic

Derbi med Liverpoolom in Manchester Unitedom je eden največjih, kar jih pozna otoški nogomet. | Foto: Guliverimage/Getty Images Derbi med Liverpoolom in Manchester Unitedom je eden največjih, kar jih pozna otoški nogomet. Foto: Guliverimage/Getty Images V Maribor prihaja po dveh zaporednih remijih v ligi prvakov. Najprej je na Anfieldu remiziral s Sevillo (2:2), nato v Moskvi pri Spartaku (1:1), čeprav je bil večji del tekme boljši. Bo zaradi tega kaj bolj pod pritiskom?

''Seveda. Vodi velik klub, kjer od tebe pričakujejo vse,'' je prepričan Zahović. V soboto je lahko spremljal rdeče v velikem derbiju angleškega prvenstva, ki se je med Liverpoolom in Manchester Unitedom končal brez zadetkov (0:0).

Liverpool ima tako za pripravo na srečanje v Ljudskem vrtu na voljo dan manj kot Mariborčani, a to po mnenju najboljšega strelca slovenske reprezentance vseh časov ne bo mlin za veter vijolic.

Liverpool je nazadnje gostoval v Sloveniji leta 2003. Takrat je bil trener Gerard Houllier. | Foto: Reuters Liverpool je nazadnje gostoval v Sloveniji leta 2003. Takrat je bil trener Gerard Houllier. Foto: Reuters

''Kje pa. Nogometaši Liverpoola so stroji. Ritem sreda-sobota-sreda je privilegij. Problem je, če igraš ritem sobota-sobota. Če pa igraš dvakrat na teden, to postane drugi šport. To ni več nogomet. Moraš se psihološko pripraviti, imaš druga razmišljanja, fizično pripravo. Imaš druga vlakna, mišice … To je drugi šport, to ni naključje,'' je skušal dopovedati, da tekma v Mariboru, ki bo le tri dni po napornem srečanju z Mourinhovimi rdečimi vragi, zaradi tega ne bo izgubila na kakovosti, kar se tiče izvedbe Liverpoola.

V Mariboru je najboljši v Evropi

Maribor je v tej sezoni v ligi prvakov osvojil točko. | Foto: Sportida Maribor je v tej sezoni v ligi prvakov osvojil točko. Foto: Sportida Zato se Zahović veseli dvoboja, ki bi lahko postregel z novo evropsko senzacijo Maribora. Ko je v Ljudskem vrtu nazadnje gostoval angleški velikan (Chelsea), se je dvoboj končal brez zmagovalca (1:1).

Športni direktor želi pred torkovim spektaklom poudariti še nekaj: ''Bil sem že na večini evropskih štadionov, a lahko povem, da ima Maribor pred in po tekmah lige prvakov najboljši VIP-šotor za postrežbo. To je presežek. Kakovost in profesionalizem v nulo. Zelo sem ponosen na ljudi, ki to delajo. Na žalost pa se nasmeh gostov zmanjša, ko pridejo na tribuno. Zaradi stare tribune,'' je podaril kisel nasmešek, vedoč, da je tema o prenovi Ljudskega vrta v zadnjih dneh na Štajerskem poskrbela za veliko ostrih odzivov in komentarjev.

Za kakšne odzive bodo v torek na igrišču poskrbeli izbranci Darka Milaniča? Če bi se uresničile napovedi Zlatka Zahovića, bi bili mogoči vsi scenariji razen prepričljive zmage Liverpoola.

Ne spreglejte