Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 5. 2022,
7.01

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

3

Natisni članek

Chelsea

Sobota, 7. 5. 2022, 7.01

1 leto, 11 mesecev

Prodaja Chelseaja

Nogometni klub Chelsea ima novega lastnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

3

Chelsea | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Nogometni klub Chelsea, ki je bil dolga leta v lasti ruskega oligarha Romana Abaramoviča, ima novega lastnika. V noči s petka na soboto so iz kluba sporočili, da je Abramovič sklenil dogovor z novimi lastniki. Prodaja naj bi bila zaključena v maju. Novi lastniki pa bodo odšteli 4,25 milijarde funtov.

Klub iz Stamford Bridgea je namreč prišel v last švicarsko-ameriškega konzorcija, ki ga vodijo Todd Boehly, Clearlake Capital, Mark Walter in Hansjörg Wyss. Posledica prodaje angleškega kluba je, da Roman Abaramovič doživlja ostre sankcije zaradi svoje povezanosti z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Slednji je namreč glavni krivec za grozovito vojno v Ukrajini, ki traja že več kot dva meseca.

V sporočilu za javnost so iz kluba sporočili, da bo šel del investicije v klub tudi v dobrodelne namene. To je potrdil tudi sam Abramovič. A zato bo morala dati dovoljenje britanska vlada. Novi lastniki pa bodo investirali tudi v klub.

Zaključek prodaje mora biti opravljen do 31. maja, ko izteče dosedanja začasna licenca britanske vlade za nastope ekipe Chelsea.

Še pred sporočilom o prevzemu se je oglasil trener Thomas Tuchel. Nemec je izrazil prepričanje, da se prodaja Blues zaključuje. Dejal je, da so bili v ekipi prejšnji teden seznanjeni, da postopki prodaje določeni skupini uspešno potekajo.

"To je zelo pomemben teden za usodo kluba, sam pa ostajam predvsem osredotočen na dogajanje na zelenici. Ni bilo lahko v tem obdobju, vendar sem skušal narediti vse, da bi dogajanje glede usode kluba čim manj vplivalo na igro ekipe. Kljub temu vsega ni bilo mogoče odmisliti," je za britanske medije povedal Tuchel.

Roman Abramovič | Foto: Reuters Roman Abramovič Foto: Reuters

Abramovič je julija leta 2003 kupil klub Chelsea, ki je bil pred 117 leti ustanovljen 10. marca 1905. Zato je nemenil 290 milijonov dolarjev. Klub je bil tedaj že nekaj časa v hudih finančnih težavah in Rus je prevzel tudi dolg v višini 80 milijonov funtov. Kmalu ga je tudi odplačal in za okrepitve takoj namenil skoraj 100 milijonov funtov. Ekipa Chelsea je v naslednjih letih osvajala številne lovorike za svoje najboljše obdobje v zgodovini.

Britanska vlada je 10. marca uvedla sankcije proti Abramoviču in drugim ruskim oligarhom zaradi ruske invazije na Ukrajino. Abramoviču je zasegla tudi nogometni klub in ustavila prodajo. Premoženje Abramoviča so pred krizo ocenjevali na 9,4 milijarde britanskih funtov (11,1 milijarde evrov).

 

Roman Abramovič
Sportal Abramovič ponavlja: Nič se ni spremenilo
Ne spreglejte