Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
5. 10. 2017,
12.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Nastja Čeh Druga liga NK Drava Ptuj slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec angleška nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018

Četrtek, 5. 10. 2017, 12.43

6 let, 6 mesecev

Prerojeni kapetan in predsednik Drave

Nastja Čeh navdušuje Slovence: Star si toliko, kot se počutiš

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Nastja Čeh | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste Nastja Čeh bo v začetku prihodnjega leta dopolnil okroglih 40 let, a mu to ni preprečilo, da bi si v zadnjem tednu priigral status najbolj vročega nogometaša v drugi ligi. Na dveh tekmah je dosegel štiri zadetke! Kaj bi šele bilo, če bi redno treniral od začetka sezone …

Čeprav je zaznamoval teden s štirimi zadetki na gostovanjih v Rogaški Slatini (4:2 proti Rogaški) in Ljubljani (3:1 proti Iliriji 1911), ostaja skromen in se za strelski presežek zahvaljuje predvsem soigralcem. Prav vsi so mlajši od njega, kar ne čudi, saj ga le še nekaj mesecev loči od prehoda v peto desetletje.

Nastja Čeh, nekdanji slovenski reprezentant in mednarodno priznani izvajalec prostih strelov, vstopa v drugo mladost. Čeprav tega noče priznati, njegovi soigralci dobro vedo, s kako zahtevnim vsakdanjikom ima opraviti. V drugi ligi se namreč dokazuje v dvojni vlogi. Je kapetan, hkrati pa tudi predsednik Drave.

Dan ima premalo ur, da bi uresničil vse obveznosti

V bogati karieri je nastopil tudi v ligi prvakov. Tako se je potegoval za žogo z nekdanjim zvezdnikom Milana Kakajem. | Foto: Reuters V bogati karieri je nastopil tudi v ligi prvakov. Tako se je potegoval za žogo z nekdanjim zvezdnikom Milana Kakajem. Foto: Reuters Ne skrbi le za zadetke in rezultate, ampak tudi za organizacijo in logistiko kluba, ki v tej sezoni tesno sodeluje z investitorji iz Nigerije. Tekmecem ne bodo všeč besede, da z ekipo resno trenira šele tri tedne. Rezultati so fenomenalni. Ptujčani na lestvici zaostajajo le za Muro, Čeh pa je (p)ostal strah in trepet vratarjev.

''Zaradi dvojne vloge do pred kratkim sploh nisem imel dovolj časa, da bi treniral. Ogromno je obveznosti, dan pa ima žal premalo ur, da bi uresničil vse. Ko se je pred tremi tedni malce umirilo, sem začel redno trenirati. Seveda si kakšen dan vmes vzamem prosto. Regeneracija je zaradi mojih let drugačna kot pri preostalih igralcih, v zadnjih tednih je tudi zgoščen ritem dveh tekem na teden, zato nočem pretiravati,'' je dejal najstarejši izbranec nekdanjega reprezentančnega soigralca Simona Sešlarja, ki je od kapetana starejši le tri leta in ga občuduje na igrišču.

''Res je, kmalu bom dopolnil 40 let, a star si toliko, kot se počutiš. Dokler bom lahko pomagal, bom z ekipo. Ko bom začutil, da ne zmorem več, se bom umaknil,'' je napovedal.

Mrtve bodo šteli na koncu sezone

Čeprav ima slabih 40 let, dosega zadetke kot po tekočem traku. | Foto: Grega Valančič/Sportida Čeprav ima slabih 40 let, dosega zadetke kot po tekočem traku. Foto: Grega Valančič/Sportida Sodeč po zadnjih predstavah, še zdaleč ni rekel zadnje. Na dveh tekmah je dosegel kar štiri zadetke in se na klubski lestvici najboljših strelcev povzpel skoraj na vrh.

''Saj se sploh ne spomnim, kdaj sem nazadnje dosegel dva zadetka na dveh tekmah zapored. Kdaj in kako. V bistvu o tem sploh ne razmišljam. Z zadetki se ne obremenjujem. Najbolj sem vesel, da osvajamo točke in stopnjujemo formo. Ljudje lahko začutijo, da smo resna ekipa in da smo na dobri poti. Da nismo na sredini, ampak med najboljšimi petimi klubi,'' je vesel večjega zanimanja za nogomet v najstarejšem slovenskem mestu, ki dobro ve, kako je imeti prvoligaša.

Investitorji nič ne pritiskajo

Če bi Drava zadržala zdajšnjo uvrstitev, bi bila v igri za 1. SNL vse do konca. Pa se čuti organizacijsko dovolj sposobna, da bi sprejela izziv?

''Počasi. Odigrali smo komaj devet tekem. Do konca je še 21 krogov. Na koncu bodo šteli mrtve. Takrat se bo preračunavalo, kako naprej. Za zdaj nam gre imenitno. Igramo brez pritiska. Naši investitorji, ki bi jih rad pohvalil, so nam javno povedali, naj igramo sproščeno. Tako je v tej sezoni. Prihodnjo sezono pa bi lahko potrebovali še kaj več,'' se je skrivnostno nasmehnil, vedoč, da druga liga ne predstavlja končnega dometa ptujskega kluba.

Se bo na Ptuju v bližnji prihodnosti igral prvoligaški nogomet? | Foto: Vid Ponikvar Se bo na Ptuju v bližnji prihodnosti igral prvoligaški nogomet? Foto: Vid Ponikvar

''Drava še vedno predstavlja veliko ime v slovenskem nogometu. Tekmeci se zlahka motivirajo proti nam. A s temi stvarmi se ne obremenjujejo,'' skuša nadaljevati sezono v podobnem ritmu osvajanja točk.

Slovenska reprezentanca si zasluži več podpore

Mladi francoski as Kylian Mbappe se je prejšnji mesec v kvalifikacijah za SP 2018 spotaknil ob majhno oviro iz Luksemburga. | Foto: Reuters Mladi francoski as Kylian Mbappe se je prejšnji mesec v kvalifikacijah za SP 2018 spotaknil ob majhno oviro iz Luksemburga. Foto: Reuters Čeh je nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste. Zvečer si bo z zanimanjem ogledal dvoboj med Anglijo in Slovenijo, ki bo v veliki meri odločal o tem, ali lahko Katančeva četa še naprej upa na uvrstitev na SP 2018 v Rusiji. Svetlolasi Ptujčan je optimist.

''Zakaj pa ne bi presenetili na Wembleyju? Nogomet je zelo zanimiv šport. V prejšnjem terminu je Luksemburg presenetil Francoze (0:0). Njihov napadalec je pet minut pred koncem šel celo sam proti francoskemu vratarju. Vse je možno. Moramo stati za reprezentanti in jih podpirati tudi takrat, ko jim ne gre. Moramo jim dati večjo podporo. Ti fantje si to zaslužijo, da lahko mirno zastopajo našo državo in poskusijo vse, kar je v njihovi moči. Z malce sreče je vse mogoče,'' je prepričan, da bi lahko Slovenija danes presenetila Anglijo in poskrbela za dragocen paket treh točk.


Pred srečanjem Anglija - Slovenija:


Katanca naj se pusti pri miru

Srečko Katanec bo danes s slovensko reprezentanco gostoval na slovitem Wembleyju. | Foto: Reuters Srečko Katanec bo danes s slovensko reprezentanco gostoval na slovitem Wembleyju. Foto: Reuters Pred 15 leti je zaigral na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji. Takrat ga je vodil Srečko Katanec, ki se v vlogi selektorja preizkuša tudi danes.

''Pustimo selektorja pri miru. Potrebuje mir, da lahko dela tisto, za kar je zadolžen. Nikogar ne bom ščitil, a veliko lažje je delati v miru in čutiti, da imaš podporo. Lažje se je odločati. Če si pod pritiskom, pa včasih ne razmišljaš tako, kot bi drugače,'' je nekdanjemu selektorju, s katerim je spisal veliko uspešnih zgodb v obdobju zlate slovenske generacije, zaželel več miru. ''Srčno si želim, da bi se danes zgodil čudež. Da bi naši fantje dokazali, česa so sposobni. Moramo si reševati kožo ravno proti Angležem, kar je silno težko, a verjamem, da nam lahko uspe. Sploh če imamo v vratih tako dobrega vratarja, kot je Jan Oblak,'' je sklenil pogovor mladostni veteran, saj mu je v ozadju že utripal nov telefonski klic.

V dvojni vlogi mu ni lahko, a mu je po zadnjih uspehih veliko slajše. Na igrišču uživa in se vneto pripravlja na nov izziv. Sobotno srečanje s Krko. To bo rečni derbi, v katerega bo Drava vstopila kot izrazit favorit. Tudi zaradi prerojenega Čeha …


Pet najlepših zadetkov 11. kroga 1. SNL:

Ne spreglejte