Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
5. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

3

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Tim Matavž slovenska nogometna reprezentanca Wembley Vitesse

Četrtek, 5. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Intervju

Tim Matavž: Spet sem našel samega sebe

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

3

Tim Matavž je bil pred leti največji up slovenskega nogometa, a je v reprezentanci v zadnjem obdobju igral obrobno vlogo. Zdaj, ko v klubskem dresu spet blesti, je morda napočil čas, da se to spremeni.

Slovenijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v skupini F danes ob 20.45 čaka tekma proti Angliji v Londonu. V nedeljo ob 18. uri se bo v Ljubljani pomerila s Škotsko

Tim Matavž spet spominja nase. | Foto: Sportal Tim Matavž spet spominja nase. Foto: Sportal Zdi se, kot da je bilo včeraj, ko je kot mladenič komaj izstopil iz najstniških let. Takrat je predstavljal svetlo prihodnost slovenske reprezentance in dajal vtis, da lahko postane najboljši slovenski napadalec vseh časov. Danes, ko je na pragu 29. leta, lahko ugotovimo, da je zašel s te poti, a ima za seboj kar nekaj, pred seboj pa še dosti časa, da popravi zamujeno.

Do zdaj je dosegel deset golov za Slovenijo in je najboljši strelec med zdajšnjimi reprezentanti, čeprav se je septembra vrnil po enoletni odsotnosti in je v zadnjih štirih letih v izbrani vrsti odigral vsega 231 minut. Skupaj s 95 septembrskimi, ki jih je zbral na tekmah proti Slovaški in Litvi.

Leta 2011 je kot ena izmed najdražjih okrepitev v zgodovini kluba prišel v PSV Eindhovna, ki je nogometu dal napadalce, kot so Ronaldo, Romario, Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben in še kdo. Takrat se je zdelo, da primorskemu nogometnemu biseru svet leži pod nogami. V nizozemskem velikanu se je sprva znašel zelo dobro, a potem tega ni nadgradil.

Danes, po treh letih stagniranja oziroma nazadovanja v Nemčiji in Italiji, je na novem začetku. Poleti se je vrnil na Nizozemsko in takoj zablestel. Spominja na stare čase in v dresu Vitesseja iz Arnhema zadeva kot za stavo. Morda danes zvečer nov gol dočaka tudi v majici Slovenije. Wembley in tekma proti Angliji se zdita kot nalašč za to.


Za Vitesse je v 11 nastopih v vseh tekmovanjih dosegel šest golov in pristavil dve podaji. | Foto: Getty Images Za Vitesse je v 11 nastopih v vseh tekmovanjih dosegel šest golov in pristavil dve podaji. Foto: Getty Images

Po treh letih ste spet lahko zadovoljni. Na Nizozemskem se očitno počutite odlično. Odkar ste se vrnili, ste za Vitesse na sedmih prvenstvenih tekmah dosegli pet golov. Kaj se je spremenilo?
Spet sem našel samega sebe. Začetek je res odličen. Gre mi dobro, igramo dobro. Način igre mi na Nizozemskem ustreza. Igra se bolj napadalno, to je največja razlika. Kot igralec se v mesecu ali dveh zagotovo nisem spremenil.

Nizozemsko poznate, Nizozemska pozna vas. V tamkajšnji prvi ligi ste pred tem dosegli že 58 golov. Je bilo zaradi tega lažje?
Navajen sem na tukajšnji nogomet in življenje. Na Nizozemskem se dobro počutim. Navajen sem že od prej, zato mi je veliko lažje. Tukajšnja miselnost mi je veliko bližja od tiste v Nemčiji. Ni se mi bilo treba prilagajati na novo. Res je, tudi Nizozemci me poznajo, saj sem tu igral sedem let.

V Groningen je prišel z 18 leti. | Foto: Sportida V Groningen je prišel z 18 leti. Foto: Sportida Vas na ulici v Arnhemu cukajo za rokav?
Ne živim v Arnhemu, zato še nisem bil prav velikokrat tam, le nekajkrat. Ljudje so me prepoznali, prosili so za avtograme in fotografije. Očitno me spoštujejo, kar je vedno lepo.

Arnhem se zdi dobra izbira.
Da, dobro sem se odločil. Že od začetka sem imel dober občutek. Z Vitessejem smo se hitro dogovorili. Ni minil niti en teden, odkar smo se prvič dobili, ko sem podpisal pogodbo. Takoj, ko sem prvič govoril z njimi, sem dobil dober občutek, bilo je pač … Bila je dobra kemija. Hitro smo se dogovorili.

Kakšen klub je Vitesse? Tako velik kot PSV zagotovo ni.
Je dobro urejen, ima moderen trening center. Vse je super urejeno, imamo tudi dobro ekipo. V prejšnji sezoni je bil pokalni prvak, zato letos igramo v Evropi. Sploh prvič v skupinskem delu kakšnega evropskega tekmovanja. Vitesse je dober klub. Tako velik, kot je PSV, zagotovo ni, to je večkratni nizozemski prvak, ki je bil tudi evropski prvak, a se razvija. Gre po dobri poti. Tudi navijači so super in so me dobro sprejeli.

Kakšni so cilji kluba? V prvenstvu ste trenutno tretji, lige Europa niste začeli najbolje.
V prvenstvu bomo skušali iztržiti čim več. Vitesse je zgradil dobro ekipo. Bomo videli. Upam, da bomo pri vrhu in da se bomo borili za Evropo. V ligi Europa smo izgubili proti Laziu in Nici. Škoda je predvsem tekme proti Italijanom, ki smo jo izgubili pred domačimi navijači. Zdaj nismo v najboljšem položaju. Moramo dvakrat premagati Zulte-Waregem, potem nas čaka zahteven zaključek, novi tekmi proti Nici in Laziu. Bomo videli. Lahko se zgodi vse.

Ima 102 tekmi in 44 golov za PSV. | Foto: Getty Images Ima 102 tekmi in 44 golov za PSV. Foto: Getty Images Pa vaši cilji? Morda želite postati najboljši strelec lige? Trenutno za prvim mestom zaostajate za en gol.
Počasi. To je šele začetek sezone. Želim si dati čim več golov, to je jasno. Koliko mi bo uspelo, bomo videli. Pomembno je, da z ekipo igramo dobro. To je najpomembneje.

V ligi Europa ste spet zadeli. V tem tekmovanju ste dosegli že 13 golov.
Da, ne vem, ali gre za naključje ali ne, a v tem tekmovanju mi gre res dobro. Dal sem že kar nekaj golov. V Evropi je super igrati. Motivacija je še višja.

V Evropi ste odigrali že veliko tekem, a v ligi prvakov še nobene. To je nekaj, na kar leta 2011, ko ste kot vzhajajoča zvezda nizozemske lige prišli v PSV, verjetno niste računali. Kaj je šlo v Eindhovnu, ki ste ga zapustili po 44 golih v treh letih, narobe?
Nisem začel slabo, tudi druga sezona ni bila slaba, v obeh sem dal kar nekaj golov (20 v vsaki, op. p.), nato pa sem se v drugi polovici tretje sezone poškodoval. Potem nisem bil več najbolj všeč trenerju in po koncu sezone sem se odločil, da odidem drugam. S klubom sem imel sicer dober odnos, a po sedmih letih sem se že malce zasitil Nizozemske, zato sem se želel preizkusiti še kje drugje.

Augsburg je poleti 2014 zanj odštel rekordne štiri milijone evrov. | Foto: Getty Images Augsburg je poleti 2014 zanj odštel rekordne štiri milijone evrov. Foto: Getty Images

Odšli ste v Augsburg. Postali ste najdražji nakup v zgodovini tega nemškega prvoligaša, a ste zanj dosegli le tri gole. Vmes ste bili posojeni v Genoo in Nürnberg. Je bil odhod v Nemčijo napaka?
Pri Augsburgu preprosto ni bilo prave kemije. Potem sem želel nekaj spremeniti in poskusil drugje. Pri Nürnbergu mi je na začetku še šlo, dal sem nekaj golov, a potem se ni več razpletlo tako, kot sem si želel. Če zdaj pogledam nazaj, je bil odhod v Nemčijo res napaka. Žal ne moreš vedeti, kako se bodo stvari razpletle v prihodnosti. Takrat sem pač mislil, da je tako najbolje.

Pred leti se je zdelo, da vas od igranja v največjih evropskih klubih loči le še ena stopnička. Ste razočarani, ker vam ni uspelo?
Dobro, se pač ni izšlo. Seveda malce boli, saj je jasno, da greš lahko, če ti uspe dobra sezona v PSV, od tam v top evropske klube. Škoda, da mi ni uspelo, toda nima smisla gledati nazaj. Kar je bilo, je bilo. S tem se ne obremenjujem.

V Eindhovnu je igral skupaj z Driesom Mertensom, danes največjim zvezdnikom Napolija. | Foto: Getty Images V Eindhovnu je igral skupaj z Driesom Mertensom, danes največjim zvezdnikom Napolija. Foto: Getty Images

Si kaj očitate?
Ne, nimam si česa očitati. Vedno naredim, kar mislim, da je najbolje. Kdaj seveda naredim tudi napako. Vsi ljudje jih delamo. Zagotovo sem marsikaj naredil narobe, a tega si ne očitam.

Ne zamerite si ničesar? V Eindhovnu vas je trener kaznoval, ker ste na začetek priprav prišli nepripravljeni.
Mah, nepripravljen. Ko se je sezona začela, sem bil pripravljen. Tisto sezono potem nisem toliko igral, a sem vseeno dosegel dosti golov, kolikor se spomnim. Tista sezona na koncu ni bila slaba. Na začetku pa nisem bil pripravljen, to je res.

Še sanjate, da bi igrali na najvišji evropski ravni?
Ne razmišljam o tem. Na vse skupaj gledam realno. Zdaj si želim le, da bi mi uspela dobra sezona pri Vitesseju. Želim si zabiti čim več golov. Potem bomo videli, kako se bodo zadeve odvijale naprej. Če bo za mano res dobra sezona, je vse mogoče. Bomo videli.

Za Slovenijo je dosegel en hat-trick. | Foto: Vid Ponikvar Za Slovenijo je dosegel en hat-trick. Foto: Vid Ponikvar Z 21 leti ste debitirali v reprezentanci. Takrat so v vas mnogi videli lovca na rekord Zlatka Zahovića, ki je za Slovenijo dosegel 35 golov. Do za zdaj nedosegljivega rekorda vam jih danes manjka še kar veliko, 25.
Sam se s tem nikoli nisem obremenjeval. Tako v klubu kot v reprezentanci mislim le na naslednjo tekmo. Na vsaki želim dati gol. Kaj mi bo to prineslo in koliko golov bom dosegel, bomo videli na koncu.

No, v zadnjih letih prav veliko priložnosti za igro niste dobili. Debitirali ste kot zelo mlad, igrali tudi na svetovnem prvenstvu, potem je vaša reprezentančna pot zastala.
Dobro sem začel, a potem v klubu nisem igral in nisem bil zraven. Zdaj sem začel igrati in sem spet tukaj.

Pa mislite, da bi morali biti že prej?
Ne vem, saj nisem igral, tako da … Mislim, da mi selektor ni delal krivice. Jaz nisem igral, drugi so.

Vas je Srečko Katanec, ko se je septembra letos po dolgem času spet spomnil na vas, osebno poklical?
Ne. Izvedel sem, ko sem videl seznam.

Kakšen odnos imata?
V redu.

Na svetovnem prvenstvu 2010 je zaigral na eni tekmi, v zadnjem krogu proti ZDA. | Foto: Vid Ponikvar Na svetovnem prvenstvu 2010 je zaigral na eni tekmi, v zadnjem krogu proti ZDA. Foto: Vid Ponikvar

Kako je bilo, ko ste se vrnili?
Super. Poznam se že z dosti igralci, z nekaterimi sem bil tudi vseskozi v stikih, tako da sem vedel, kaj se dogaja. Super se je bilo vrniti po dolgem času. Odlično sem se počutil.

Na Slovaškem ste zaigrali od prve minute. Kaj je selektor zahteval od vas?
Da se čim bolje gibam spredaj. Da zadržujem žogo in tako naprej. Nič takega.

Septembra se je vrnil po enem letu. | Foto: Reuters Septembra se je vrnil po enem letu. Foto: Reuters Toda prav veliko žog niste dobivali. Slovenija je bila v napadu sterilna, z igro je razočarala in izgubila z 0:1.
Da, res nismo igrali najbolje, a smo bili kljub temu še vedno povsem blizu točke. Škoda, da smo prejeli gol.

Po porazu, po katerem so vaše možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2018 minimalne, se je na reprezentanco in predvsem selektorja usul plaz kritik. Kako je bilo?
Mi na vsaki tekmi dajemo vse od sebe, a pridejo tudi porazi. Ko je tako, je povsem normalno, da so kritike. S tem se moraš spopasti. Poskušaš se pobrati in na naslednji tekmi zaigrati bolje. Nam je to uspelo. Litvo smo premagali s 4:0.

Na tisti tekmi vas spet ni bilo v prvi postavi. Ste bili zaradi tega razočarani?
Ne, nisem bil. Selektor je tisti, ki odloča, kdo bo igral in kdo ne. Sam vedno hočem pomagati. Seveda si želim vseskozi igrati, a vedno ne gre. To je normalno.

Pričakujete, da boste zaigrali na Wembleyju?
Bomo videli. Selektor se bo odločil.

Anglijo je treba premagati. Naloga bo težka, kajne?
Anglija ima dobro ekipo, a smo v preteklosti že pokazali, da lahko igramo z njo. Nazadnje v Ljubljani pred letom dni, ko smo odigrali res dobro. Ne preostane nam drugega, kot da poskusimo igrati podobno in upamo na dober rezultat.

Zaradi slovenskih košarkarjev mu je pomočnik trenerja, Srb Aleksandar Ranković, dolžan večerjo. | Foto: Vid Ponikvar Zaradi slovenskih košarkarjev mu je pomočnik trenerja, Srb Aleksandar Ranković, dolžan večerjo. Foto: Vid Ponikvar

Treba bo iti čez sebe. Tako kot so na letošnjem evropskem prvenstvu šli slovenski košarkarji. Ste jih spremljali?
Sem, seveda sem. Bil sem navdušen. Vsa čast. Res neverjetno, kaj so dosegli. Resnično vrhunsko.

Ste se o tem pogovarjali tudi na Nizozemskem?
Smo, in to veliko. Imam trenerja, ki je Srb. Z njim sva se seveda zbadala in navijala vsak za svoje.

Kako je prenesel poraz?
Malo sem ga zbadal, izgubil je tudi stavo. Mora mi plačati še večerjo.

Je še ni?
Ne še, a bo moral. Brez skrbi (smeh, op. p.).

Na Nizozemskem uživa. | Foto: Getty Images Na Nizozemskem uživa. Foto: Getty Images V času, odkar ste kot najstnik iz Gorice zakorakali v tujino, se je spremenilo marsikaj. Odrasli ste in med drugim postali tudi oče.
Da, to sem že lep čas. To je izkušnja, ki me je najbolj spremenila. Pojavi se odgovornost, ki jo imaš do svojih otrok. Poskrbeti je treba, da imajo lepo odraščanje in postanejo dobri ljudje.

Spreminja se tudi vaša koža. Na njej je vse več tetovaž. Vam pomenijo veliko?
Da, posvečene so predvsem moji družini in veri. Prav zdaj si delam še eno, tale na levi roki je nedokončana. Imam jih še drugje.

Pravijo, da po prvi tetovaži ne moreš prenehati. Je bilo tudi z vami tako?
Da. Natanko tako (smeh, op. p.).

Za dobro voljo je verjetno poskrbelo tudi to, da je na Nizozemskem po novem tudi vaš bratranec Etien Velikonja, ki v prvi ligi igra za Willem II. Se v prostem času družita?
Se, a ne prav pogosto, saj ni časa. Sam zdaj igram ob četrtkih in nedeljah, a ko le najdeva čas, se druživa in greva kaj pojest.

Se bosta kmalu družila tudi pri vrhu lestvice najboljših strelcev v ligi?
(smeh, op. p.) Zakaj pa ne? Super je, da se vrača in spet zadeva. Veseli me, da je prišel na Nizozemsko, in verjamem, da bo pokazal svojo kakovost.


Preberite še:

Ne spreglejte