Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
4. 10. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Srečko Katanec Wembley angleška nogometna reprezentanca Prva liga Telekom Slovenije NK Domžale kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Amedej Vetrih

Sreda, 4. 10. 2017, 19.00

6 let, 6 mesecev

Amedej Vetrih

Sploh ni pričakoval, da se bo Katanec spomnil nanj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Amedej Vetrih | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Primorec Amedej Vetrih bo v četrtek doživel enega od vrhuncev kariere. S slovensko reprezentanco bo gostoval na Wembleyju, enem od najznamenitejših nogometnih štadionov na svetu. "To je ogromen preskok," je razmišljal o zadnjih mesecih, ki so ga iz povprečja 1. SNL dvignili v vrh slovenskega nogometa.

Slovenijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v skupini F v četrtek ob 20.45 čaka tekma proti Angliji v Londonu. V nedeljo ob 18. uri se bo v Ljubljani pomerila s Škotsko

Prihaja iz vasi Vitovlje pri Šempasu v neposredni bližini Nove Gorice, kjer je kmalu postal vrtnica. Vse do leta 2015, ko je zapustil Primorsko. Projekt Parme se je končal s finančnim kolapsom, tako da je zamenjal dres in se odpravil bližje središču Slovenije.

Z bogatimi izkušnjami, že takrat je zbral več kot sto nastopov v 1. SNL, se je pridružil Domžalam. Rumena družina je bila vesela, da je brez odškodnine prejela zveznega igralca, ki pri 25 letih še ni pokazal vsega, kar zna.

Debitiral na vročem gostovanju v Trnavi

Prvi nastop za Katančevo četo je vknjižil prejšnji mesec na Slovaškem. | Foto: Reuters Prvi nastop za Katančevo četo je vknjižil prejšnji mesec na Slovaškem. Foto: Reuters Vetrih je v klubu, ki domuje ob Kamniški Bistrici, pridobil kakovost, največjo potrditev za napredek pa je dobil pred mesecem dni, ko mu je Srečko Katanec zaupal odgovorno nalogo in ga, čeprav pred tem ni še nikoli zaigral za člansko izbrano vrsto, uvrstil v udarno enajsterico na gostovanju na Slovaškem. Na levi strani zvezne vrste je dobil prednost pred Benjaminom Verbičem (Köbenhavn) in v Trnavi odigral srečanje do zadnjega sodnikovega piska.

Tri dni pozneje se je prvič v državnem dresu predstavil še v domovini. V Stožicah je odigral štiri minute in pomagal Sloveniji do visoke zmage nad Litvo (4:0). S tem je dokazal, da pohvale, ki si jih je prislužil ob evropskih nastopih Domžal, niso bile naključne.

Ko je Rožmanova četa izpadla proti Marseillu in ostala brez jesenskih nastopov v skupinskem delu evropske lige, pa je za Domžalčane nastopilo temno rezultatsko obdobje.

Z Domžalami preživlja težko obdobje

V odločilnem krogu kvalifikacij za skupinski del evropske lige je izpadel proti Marseillu, s katerim je remiziral v Ljubljani. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V odločilnem krogu kvalifikacij za skupinski del evropske lige je izpadel proti Marseillu, s katerim je remiziral v Ljubljani. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kot branilci naslova so se v pokalu poslovili od tekmovanja že na prvi stopnički (Mura), v prvenstvu pa nizali spodrsljaje in za vodilno Olimpijo zaostali za več kot deset točk. Klub, ki ne skriva ambicij, da bi bil prisoten pri slovenskem vrhu, je oktobrski reprezentančni premor dočakal v spodnji polovici razpredelnice, kar je bil velik udarec za 27-letnega Primorca.

"Preživljamo težko obdobje, a verjamemo, da imamo dovolj kakovosti, da bomo v nadaljevanju sezone prišli na višjo raven in zasedli pravo mesto na lestvici," nam je povedal pred torkovim reprezentančnim treningom na Brdu pri Kranju.

"Čeprav z Domžalami preživljamo težko obdobje, sem vseeno vesel vpoklica. Glede na rezultate in predstave Domžal ga nisem pričakoval. Zelo sem vesel, da sem lahko del te ekipe," je hvaležen selektorju Katancu, da ga je uvrstil na seznam kandidatov in mu dal novo priložnost.

Ne verjame, da bo zaigral v Londonu

Na zadnjih dveh kvalifikacijskih srečanjih je branil barve Slovenije. Bo tako tudi v četrtek, ko bo Slovenija gostovala pri vodilni Angliji? "Tega ne pričakujem. Ekipa je zelo kakovostna. Na mojem igralnem položaju imamo veliko kakovostnih igralcev. Nimam velikega upanja, da bi lahko zaigral, si pa seveda tako kot vsak športnik želim kakšno minuto," je prepričan, da bodo v četrtek dobili priložnost drugi kandidati.

V karieri je osvojil dve pokalni lovoriki. Prvo z Gorici (na sliki z Alenom Joganom in Matijo Širokom), drugo z Domžalami. | Foto: Vid Ponikvar V karieri je osvojil dve pokalni lovoriki. Prvo z Gorici (na sliki z Alenom Joganom in Matijo Širokom), drugo z Domžalami. Foto: Vid Ponikvar

Pred mesecem dni je debitiral za reprezentanco v Trnavi in s Slovenijo izkusil boleč poraz (0:1), ki je pokvaril možnosti za nastop na SP 2018. "Pred tekmo s Slovaško je bila prisotna neka trema, živčnost, a sem se s tem dobro spopadel," se spominja svojega krstnega nastopa.

Velik preskok v karieri

Ocenjuje, da nima prevelikih možnosti za četrtkov nastop v Londonu. | Foto: Vid Ponikvar Ocenjuje, da nima prevelikih možnosti za četrtkov nastop v Londonu. Foto: Vid Ponikvar Še pred nekaj meseci je doživljal vrhunec s predstavami v Prvi ligi Telekom Slovenije ali osvojenem pokalu Slovenije, nato pa blestel v Evropi, pokvaril načrte Freiburgu, nato pa še namučil Marseille. Zdaj bo kot slovenski reprezentant občutil veličino Wembleyja.

"To je res velik preskok. Določene izkušnje sem pridobil v evropski ligi in igral vsaj na treh velikih štadionih s pravim vzdušjem (v Freiburgu, Marseillu in Ljubljani). Ko si na igrišču, moraš vse te dejavnike odmisliti in dati vse od sebe," se ne boji, da bi bučno ozračje v Londonu, kjer bi se lahko zbralo več kot 80 tisoč gledalcev, ohromilo noge slovenskih reprezentantov.

"Wembley je kultni štadion, na katerem želijo igrati vsi nogometaši. Nikoli si nisem predstavila, da mi bo dana priložnost in bom vsaj zraven. To je velik preskok v moji karieri," je zadovoljen nogometaš, rojen v Šempetru pri Gorici. Eden izmed številnih, ki mu selektor Katanec zaupa, čeprav brani barve domačega kluba. Zdaj bo zbirki velikih štadionov, na katerih je gostoval, dodal Wembley, prizorišče finala evropskega prvenstva leta 2020.

Ne spreglejte