Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
18.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

3

Natisni članek

Benjamin Verbič Bojan Jokić Jan Repas Boštjan Cesar Srečko Katanec kvalifikacije za SP 2018

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 18.50

6 let, 6 mesecev

Srečko Katanec začel priprave na Anglijo in Škotsko

Začetek ekspresne misije nemogoče

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

3

Srečko Katanec | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Selektor Slovenije Srečko Katanec je začel reprezentančno akcijo, priprave na zadnji tekmi rednega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Angliji v Londonu in Škotski v Ljubljani, ki bi lahko bila njegova zadnja. Slovenija bo namreč za ohranitev upanja o poti v Rusijo oktobra najverjetneje potrebovala vseh šest točk.

Slovenijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v skupini F v četrtek ob 20.45 čaka tekma proti Angliji v Londonu. V nedeljo ob 18. uri se bo v Ljubljani pomerila proti Škotski.

Ni skrivnost, da se bo Srečko Katanec po koncu teh kvalifikacij skoraj zagotovo zapustil klop Slovenije. Ne samo zato, ker selektorju, ki je Slovenijo leta 2000 popeljal na evropsko in potem dve leti pozneje še na svetovno prvenstvo, poteče pogodba z Nogometno zvezo Slovenije. Tudi zaradi tega, ker ima vseh kritik, ki v zadnjem obdobju letijo na njegov račun, dovolj in bi se tako ali tako poslovil sam.

Z vprašanjem, kdo ga bo nasledil, se bo slovenska športna javnost začela ukvarjati po koncu kvalifikacij, to je lahko za Slovenijo že v četrtek ali v nedeljo zvečer. Slovenija zadnji del kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 začenja s tretjega mesta. Za drugim, ki prinaša dodatne kvalifikacije, na njem so Slovaki, zaostaja za točko, za prvim pa pet.

Ker Slovake, ki bodo v četrtek gostovali pri Škotski, v zadnjem krogu kvalifikacij čaka domača tekma z avtsajderjem skupine F, Malto, je več ali manj jasno, da bodo morali Slovenci zmagati na obeh oktobrskih tekmah. Najprej proti vodilni Angliji na kultnem štadionu Wembley v Londonu in potem še v Stožicah proti Škotski.

Kapetan napoveduje pester teden

Boštjan Cesar ni obupal. | Foto: Vid Ponikvar Boštjan Cesar ni obupal. Foto: Vid Ponikvar "Čaka nas pester teden. Moramo iti po maksimalen izkupiček. Najprej proti Angliji, ki je trenutno v naših mislih. Moramo se zbrati, se dobro pripraviti in odigrati na najvišji ravni. Vemo, da bomo skupaj zelo kratek čas, a narediti moramo vse, kar je v naših močeh, da nam uspe," je ob današnjem druženju z mediji ob začetku priprav povedal prvi med enakimi, kapetan Boštjan Cesar.

Rekorder po številu nastopov v izbrani vrsti, ki bi lahko ta teden postal prvi slovenski nogometaš z okroglimi 100 nastopi v reprezentanci (trenutno je pri številki 98), je ob tem opozoril na zelo kratek čas, ki ga bodo imeli najboljši slovenski nogometaši, da se pripravijo na dva zahtevna izpita, ki sta pred njimi.

Manjkali so štirje

Današnji prvi popoldanskih trening v idiličnem gorenjskem okolju Nacionalnega nogometnega centra na Brdu je bil za večino reprezentantov, ki so bili pretekli konec tedna dejavni v svojih klubih, regeneracijske narave. Štirih nogometašev (Nejca Skubica, Antonia Delamee Mlinarja, Mirala Samardžića in Rajka Rotmana) sploh še ni bilo (prišli naj bi do večera), tako da je jasno, da bodo najboljši slovenski nogometaši do četrtkove tekme opravili praktično vsega dva treninga. Jutrišnjega dopoldanskega in potem v sredo še uradnega na prizorišču tekme proti Angliji. V London bodo namreč odpotovali v sredo dopoldne.

Bojan Jokić je pozdravil poškodbo in je pripravljen za zelo zahtevna izpita. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Bojan Jokić je pozdravil poškodbo in je pripravljen za zelo zahtevna izpita. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vedno je enako, grejo po zmagi

Toda podobno je skoraj vedno, s tem so se nogometaši sprijaznili. "Ne glede na to, da bo težko, sem velik optimist. Prepričan sem, da je tako tudi s preostalimi fanti. Vzdušje v ekipi je odlično. Upam, da bodo takšni tudi rezultati," si je zaželel eden izmed izkušenejših reprezentantov, dolgoletni levi bočni branilec Slovenije Bojan Jokić.

Se bo Slovenija uvrstila na svetovno prvenstvo 2018?

  • Da
    24,23 %
    134 glasov
  • Ne
    64,01 %
    354 glasov
  • Tako sem razočaran, da me niti ne zanima
    11,75 %
    65 glasov
Oddanih 553 glasov

"Na zbor vedno pridem s pozitivnimi mislimi. Pred nami sta zadnji, odločilni tekmi. Čakata nas težka izpita. Dali bomo vse od sebe in videli bomo, kaj nam bo to prineslo," je podobno govoril tudi Benjamin Verbič, ki je v dobri formi. Krilni napadalec danskega prvaka Köbenhavna je v tej sezoni v klubu dosegel že pet golov. Med strelce se je vpisal tudi v dresu Slovenije pri septembrski zmagi z Litvo.

Možnosti so majhne, a obstajajo

"Zmagati je treba na obeh tekmah. Pred nami sta zelo zahtevna izpita, zelo težko bo. Vsi vemo, da so možnosti majhne, a verjamemo, da nam lahko uspe," pa je dejal najmanj izkušeni nogometaš od vseh, ki so se tokrat znašli pod Katančevim vodstvom, Jan Repas. Nogometaš, ki je ob koncu poletja iz Domžal prestopil v Caen in v prvi francoski ligi redno igra.

Z reprezentanco je tudi z naskokom največji zvezdnik slovenskega nogometa Jan Oblak. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Z reprezentanco je tudi z naskokom največji zvezdnik slovenskega nogometa Jan Oblak. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zdravi in pripravljeni so vsi

Za konec še pogled na zdravstveni karton. Zdravi in pripravljeni na napore naj bi bili vsi nogometaši, ki so se znašli na selektorjevem seznamu. Na njem je 24 igralcev.

Ne spreglejte